Dolar

32,5652

Euro

34,7070

Altın

2.488,99

Bist

9.524,59

Almanya'da Kurban Bayramı

Almanya'da yaşayan Müslümanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren büyük bir coşku ve heyecan ile merkezi Köln şehrinde yer alan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii'ni doldurarak bayram namazını kıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-01 21:12:50

Almanya'da Kurban Bayramı


DİTİB Merkez Camii'ni ve müştemilatını dolduran müminler, Ramazan ayında ibadete açılan camide ikinci bayram namazı kılmış olmanın hazzını yaşadı.

Köln DİTİB Merkez Camii'nde bayram vaazını veren Din Görevlisi Emre Şimşek, "Anne-babamızın, kardeşlerimizin, komşularımızın yüzünü güldürelim. Yoksullara, yaşlılara, kimsesizlere, boynu büküklere, hasta ve engelli kardeşlerimize bayram sevinci yaşatalım. Kırılan kalpleri, darılan gönülleri, bayramın bereketi ve güzellikleriyle mamur edelim. Kardeşliğimize, bayram sevincimize engel olan dargınlıkları, küskünlükleri, çekişmeleri, her türlü olumsuzluğu ortadan kaldıralım" dedi. Konuşmasında, kurban ibadetinin mümini Allah'a yakınlaştıran bir ibadet olduğunu söyleyen Şimşek, toplumsal birliğe ve beraberliğe vurgu yaptı.

"BÜTÜN BAYRAMLAR BAYRAM GİBİ YAŞANSIN"

Vaazında, Müslümanlara ve mabetlere yönelik olarak yapılan saldırılara da değinen Şimşek şöyle konuştu:

"İslam beldelerinde akan kan ve gözyaşının tesiri altındayız. Baskı, zulüm ve tehdit altında zor şartlarda bulunan ve bayram coşkusunu yaşayamayan Müslüman kardeşlerimiz için, çocuklarımız için Yüce Rabbimize niyazda bulunuyoruz. Son zamanlarda Müslümanlara ve mabetlerimize yönelik yapılan saldırılara karşı vakur Müslüman duruşu sergileyelim. Hangi dine ve mezhebe bağlı olursa olsun, Allah adına veya din adına işlenen cinayetlere, baskı ve zulümlere Müslümanlar olarak dur diyelim."

Tekbirlerle bayram hutbesini okumak için minbere çıkan Din Görevlisi Emre Şimşek, kurban bayramının evrensel bir yardımlaşma ve dayanışma olgusu olduğunu söyledi. "Kurbanların ne etleri, ne de kanları Allah'a ulaşır. Allah'a ulaşan, yalnızca takvanızdır" ayet-i kerimesini hatırlatan Şimşek, bayram hutbesini şöyle tamamladı:

"Bu bayram, sabrı ve şükrü kuşanmanın, varoluşumuzun hikmet ve gayesini bir kez daha anlamanın bayramıdır. Bu bayram, İslam'ın şeairini ve geçmişi idrak etmenin, yoksula, yalnıza, kimsesize yaklaşmanın, çaresize çare olmanın bayramıdır. Bugünler, aynı zamanda, Rabbimizin lütfettiği nimetlere şükranlarımızın bir ifadesi olarak eda ettiğimiz kurbanlarımızı komşularımızla ve ihtiyaç sahipleri ile paylaştığımız değerli ve bereketli vakitlerdir. Birbirimize sunduğumuz her bayram hediyesi, bizi Rabbimizin rızasına ulaştıracaktır. Birbirimize sunabileceğimiz en güzel bayram hediyemiz ise kalbimizin derinliklerinden gelen selam ve dualarımız, tebessüm ve ziyaretlerimiz olacaktır. Bu vesileyle Kurban Bayramınızı tebrik ediyor, bayramın başta alem-i İslam olmak üzere dünyamıza barış ve huzur getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum."

BAYRAM COŞKUSUNU YAŞAYAMAYAN MÜSLÜMANLAR VE TÜM İSLAM ALEMİ İÇİN DUA EDİLDİ

Hutbe sonrası eller semaya açılarak dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı yaşayan, gözyaşı döken ve Kurban Bayramı coşkusunu yaşayamayan Müslümanlar ve tüm İslam alemi için dua edildi. Kılınan bayram namazının ardından DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Aydın ve Merkez Camii din görevlileri, camiyi dolduran müminlerle teker teker bayramlaştı.

DİTİB Genel Başkanı Nevzat Yaşar Aşıkoğlu da Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Aşıkoğlu mesajında, "Kurban Bayramı ve hac, barışın esenliğin; birlik içinde duanın, yakarışın; statülerden arınarak eşitlenmenin; kendini bilmenin, tefekkürün, tezekkürün, yenilenmenin; sabrın, nefisleri terbiye etmenin, hiç bir canı incitmemenin, yok etmemenin; çaresizliği gidermenin, geçmişi idrak etmenin; yoksula, kimsesize, çaresize yakınlaşmanın bayramıdır. Bu vesileyle bütün kardeşlerimizin, gönül coğrafyamızın ve tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı'nı kutluyor, bu bayramın iç dünyamıza, hanelerimize, ülkemize, dünyamıza huzur ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Haber Ara