Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

Almanya'da cumhurbaşkanı krizi

Almanya'da, ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmayacağını açıklayan 11. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yerine kimin geçeceği konusunda koalisyon ortakları arasında anlaşma sağlanamadı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-13 21:54:59

Almanya'da cumhurbaşkanı krizi

CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel arasında bu akşam üzeri Berlin'de yapılan toplantıda ortak aday konusunda anlaşma sağlanamadı.

GABRİEL, TOPLANTIYI ERKEN TERK ETTİ

SPD lideri Sigmar Gabriel, haftalar öncesinde partisinin cumhurbaşkanı adayının Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier olduğunu açıklamıştı. Hıristiyan birlik partileri CDU ve CSU henüz bir aday açıklamış değil. Steinmeier'in adaylığı konusunda ise uzlaşma henüz sağlanamadı. Merkel, Seehofer ve Gabriel arasında cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusundaki toplantı kısa sürdü. Sigmar Gabriel yaklaşık 50 dakika sonra toplantıdan ayrıldı.

ÜÇ İHTİMAL BULUNUYOR

Gauck'un yerine kimin geçeceği konusunda üç ihtimal bulunuyor: Steinmeier koalisyon ortakları tarafından ortak aday gösterilebilir. CDU/CSU ile SPD başka bir aday üzerinde anlaşabilir ancak buna pek ihtimal verilmiyor. Üçüncü ihtimal ise,Steinmeier ile birlik partilerinin göstereceği aday arasında seçim yarışı yaşanması.

İBRE STEİNMEİER'DEN YANA

Koalisyon ortakları arasında anlaşma sağlanamaması ve Steinmeier'in karşısına bir aday gösterilmesi durumunda, partilerin cumhurbaşkanını seçecek çoğunluğu olmadığı için yarışın üçüncü turda sonuçlanması bekleniyor. Bu durumda da Dışişleri Bakanı Steinmeier'in toplumdaki popülerliği nedeniyle seçilme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Almanya, 12. cumhurbaşkanını 12 Şubat'ta seçecek.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara