Dolar

32,3283

Euro

35,0748

Altın

2.298,24

Bist

8.984,26

Almanya'da başsavcı görevden alındı

Alman hükümeti, bir internet sitesi hakkında yayınladığı haberlerle ilgili 'vatana ihanet' suçlamasıyla soruşturma başlatan Federal Savcı Harald Range’ı görevden aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 09:45:16

Almanya'da başsavcı görevden alındı

Reuters'in haberine göre, Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Savcı Harald Range'a daha fazla güvenmediğini gerekçe göstererek savcıyı görevden aldı. Maas, “Başbakanlık'la mutabakata vararak, Cumhurbaşkanı'ndan Range'ı emekli etmesini istemeye karar verdim. Kendisinin halefi Münih Başsavcısı Peter Frank olabilir” dedi.

Range, geçen hafta netzpolitik.org isimli internet sitesine yönelik başlattığı soruşturmayı “bağımsız uzman görüşü”ne başvurmak için askıya almıştı. Sözkonusu internet sitesi online iletişim kanalları üzerindeki devlet takibini artırmaya yönelik planları anlatan haberler yayınlamış, Range da bunların devlet sırrı kapsamına girip girmediğinin araştırılmasını bağımsız uzmanlardan talep etmişti.

Range gün içerisinde yaptığı açıklamada Adalet Bakanı Maas'ın, bu kararını geri almasını istediğini söylemişti ve Bakan'ı soruşturmaya müdahale etmekle suçlamıştı. Soruşturma kapsamında yürütülen bağımsız önaraştırma sonucunda bu haberlerde yayınlanan bir belgenin devlet sırrı içerdiği tespit edilmişti.

Range, Maas'ın neden böyle bir talepte bulunduğuna dair detaya girmedi. Bakan Maas, geçen hafta başlatılan soruşturmayla arasına mesafe koymuş ve yayınlanan belgelerin devlet sırrı içerdiğini düşünmediğini ve vatana ihanet olarak nitelendirilebileceğinden şüphe duyduğunu söylemişti. Başbakan Angela Merkel'in ofisi de Maas'a tam destek vermişti.

Haber Ara