Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Almanya'da avukatlar kitlesel dinlemelere karşı gösteri düzenledi

Almanya'da avukatlar kitlesel dinlemelere karşı gösteri düzenledi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-30 18:19:04

Almanya'da avukatlar kitlesel dinlemelere karşı gösteri düzenledi
Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanan bir grup avukat, istihbarat birimlerinin yaptığı gizli kitlesel dinlemeler ve kişisel telekomünikasyon verilerinin uzun süre depolanmasını öngören hükümetin yasa tasarısını protesto etti.

"Avukatlar toplu izlemeye karşı" adlı inisiyatif tarafından başbakanlık binası önünde düzenlenen gösteride, "Avukatların sırları korunsun", "Avukatları dinleme olmaz" ve "Temel hak özgürlüktür" yazılı dövizler taşındı.

Avukatların cübbe giyerek katıldığı ve çok sayıda vatandaşın da destek verdiği gösteriye, ABD'nin dinleme faaliyetlerini 2 yıl önce sızdırdığı belgelerle ortaya çıkaran eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden'in fotoğrafının bulunduğu dev poster açılarak, Snwoden'in gönderdiği mesaj okundu.

Gösteride konuşan Eski Federal Meclis Başkanı Burkhard Hirsch, Alman hükümetin kişisel telekomünikasyon verilerinin en fazla 10 hafta için depolanmasını ön gören yasa tasarısını hazırlayarak meclise gönderdiğini ifade ederek, bu yönde çıkarılan yeni güvenlik yasalarının Anayasa'yı zorladığını belirtti.

Söz konusu yasa tasarısının çok kısa sürede hazırlandığını ve verilerin depolanmasını eleştirenlerin hazırladığı raporların okunmadığını savunan Hirsch, "Yapılanlar çocuk oyuncağı değil" dedi.

- Temel hakların çiğnenmesi demokrasiyi tehdit ediyor

Hirsch, Federal Meclis'te yasa çıkmadan önce milletvekillerinin iyi bir şekilde bilgilenmelerini istedi.

Temel hakların korunmasını isteyen Hirsch, şüphe olmadan yapılan dinlemelerde temel hakların çiğnendiğini ve bunun da demokrasiyi tehdit ettiğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele de, 2 yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran Snowden'in kendi varlığını riske ederek insanları bilgilendirdiğini söyledi.

Snwoden'e teşekkür eden Ströbele, herkesin bu kitlesel dinlenmelere karşı mücadele etmesini istedi.

İstihbarat servisleri tarafından yapılan dinlenmelerin durdurulması gerektiğini de dikkat çeken Ströbele, "Bu böyle devam edemez" dedi.

Ströbele, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) dinleme faaliyetlerinde NSA'ye yardım etmesini de sert bir şekilde eleştirdi.

Snwoden de mesajında, avukat-müvekkil ilişkisinin özel bir durum olduğunu belirterek, bundan dolayı avukatların yaptıkları görüşmelerin iyi bir şekilde koruması gerektiğini söyledi.

Gösteride yapılan konuşmalarda insanların nerede bulunduğunun akıllı cep telefonları veya giysilere yerleştirilen çiplerle tespit edilme imkanının bulunduğuna işaret edilerek, bunun serbestçe toplanma veya ifade özgürlüğü gibi temel hakları kısıtladığına dikkat çekildi.

- "Yalan söylenmedi"

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Süddeutsche Zeitung adlı gazeteye verdiği röportajda, ABD ile Almanya arasında karşılıklı casusluk yapılmaması yönünde bir anlaşma (No-Spy) yapılacağı konusundaki açıklamalar için "yalan söylenmediğini" ifade etti.

"Amerikalı taraflarla yapılan görüşmelerde böyle bir anlaşmanın yapılması mümkün görünüyordu" ifadesini kullanan Merkel, ABD ile yapılan istihbarat anlaşmaları konusunda sadece parlamentoya bilgi verileceğini kaydetti.

ABD gizli servisinin Almanya'da dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarının ardından 2013 yılının Ağustos ayında istihbarat servislerinden sorumlu eski Devlet Bakanı Ronald Pofalla, ABD'nin karşılıklı casusluk yapılmayacağına yönelik bir anlaşma teklif ettiğini ifade etmişti.

Ancak Alman basınında yer alan haberlerde ABD'nin böyle bir söz vermediği, görüşmelerde sadece bir anlaşma yapılmasının inceleneceğinin ifade edildiği ve Merkel'in de bundan haberdar olduğu belirtilmişti.

Haberlerde, ABD ile Almanya arsında bu konuda yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilmişti.

NSA'nın eski sistem analisti Snowden iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetleri yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Rusya tarafından kendine iltica hakkı verilen Snowden ifşa ettiği belgelerde, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediğini iddia edilmiş, bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Öte yandan, geçen yılın temmuz ayı başında BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık 2 yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana çok sayıda belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.

Tartışmalar sürerken, son olarak da nisan ayında NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı casusluk faaliyetlerinde BND'nin yardımcı olduğu iddiaları ortaya atılmıştı.

Bu iddialar tartışıldığı sırada NSA'nın BND'ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerindeki arama kelimenin, Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. NSA'nın, EADS adlı silah şirketine ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter firmasına yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti

Haber Ara