Dolar

32,5991

Euro

34,8085

Altın

2.499,01

Bist

9.448,13

Almanya Başbakanı Merkel, Sırbistan'da

Almanya Başbakanı Merkel, Sırbistan'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 23:59:03

Almanya Başbakanı Merkel, Sırbistan'da
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında, Başbakan Aleksandar Vuçiç ile bir araya geldi.

Merkel, Sırbistan Sarayı önünde Vuçiç tarafından askeri törenle karşılandı. Merkel, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Batı Balkanlar'da barışın Almanya'nın da çıkarına olduğunu belirterek, bölge ülkelerinin AB üyeliği perspektifine sahip olduğunu ifade etti.

Bu ülkelerin AB üyeliğinin hem bölge ülkeleri hem de 28 AB üyesinin çıkarına olduğunu söyleyen Merkel, bölge istikrarı için birçok girişimin öncüsü olan Sırbistan Başbakanı Vuçiç'e teşekkür etti.

Merkel, Belgrad ile Priştine arasındaki diyalog sürecinin önemine işaret ederek, Sırbistan'ın katılım müzakerelerinde ilk faslı açmasının ardından Almanya olarak bu diyalog süreci kapsamında verilen çabaları göz önüne alacaklarını kaydetti.

Kaçak göçmen sorununa da değinen Merkel, Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyenlerin geçiş ülkesi olarak kullandığı Sırbistan'ın büyük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu ancak bu sorunun çözümünde AB'nin hiçbir ülkeyi yalnız bırakmayacağını vurguladı.

Merkel, kaçak göçmenlerin yerleştirilmesi ile ilgili de göçmenlerin geçiş olarak kullandığı Batı Balkan ülkelerine yardım edeceklerini, hiç kimsenin duvar örmesinin bir anlamı olmadığını ifade etti.

- "Merkel en önemli konuklarımızdan"

Sırbistan Başbakanı Vuçiç de Merkel'in Balkanlar'daki iyi ilişkilere ve barış politikasına önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, "Kendisi bizi en önemli konuklarımızdan" ifadesini kullandı.

Merkel ile bölgenin istikrarı, ekonomik reformlar ve AB üyelik süreci konularını ele aldıklarını aktaran Vuçiç, Sırbistan'ın AB üyeliği yolunda kararlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğini vurguladı.

Merkel, Sırbistan'dan önce de Arnavutluk'u ziyaret ederek burada da Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Başbakanı Edi Rama ile bir araya gelmişti. Merkel, Balkan ülkeleri ziyareti çerçevesinde yarın da Bosna Hersek'te temaslarda bulunacak.

Haber Ara