Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

Almanlar, Soçi Mutabakatı’nı geçersiz kılmak için NATO’yu devreye sokmak istiyor!

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de imzalanan 'Suriye mutabakatı', Almanları rahatsız etti. Almanlar, Soçi Mutabakatı’nı ve Türkiye'nin güvenli bölge planını bozmak için hazırladıkları Rojava'da 'uluslararası güvenli bölge' planını alelacele NATO’ya sundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-25 10:48:28

Almanlar, Soçi Mutabakatı’nı geçersiz kılmak için NATO’yu devreye sokmak istiyor!

Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de imzalanan 'Suriye mutabakatı'ndan rahatsız olan Almanlar; 'mutabakat'ı bozmak için Rojava'da 'uluslararası güvenli bölge' planını NATO'ya sundu.

Türkiye'nin Suriye'deki savaşa durdurmak ve mülteci krizini çözmek için savaşın başladığı günden beri Avrupa ülkelerine yaptığı bütün çağrılara kulak tıkayan Batı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Soçi'de imzalanan mutabakatı bozmak için harekete geçirdiler.

Türkiye'nin güvenli bölge kurma çağrılarına karşı çıkan Almanya, Soçi Mutabakatınının imzalanmasından sonra, alelacele NATO'yu devreye sokma girişimlerini hızlandırdı. Türkiye'nin güvenli bölge planını akamete uğratmak isteyen Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) bir güvenli bölge kurulması konusundaki önerisini NATO'ya sundu.

Kramp-Karrenbauer, “Soçi anlaşması barış getirmedi ve uzun vadede siyasi çözüm için bir temel sunmuyor. Uluslararası toplumu içeren bir çözüm için uğraşıyoruz” dedi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Almanya'nın önerisini ABD'den destek gördüğü iddia edilirken; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise öneri hakkında Kramp-Karrenbauer'la görüştüğünü söyledi.

Stoltenberg basına yaptığı açıklamada, “Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda NATO müttefiklerimizin önerileri olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. NATO Genel Sekreteri, olası bir siyasi çözümün “sahadaki tüm aktörleri” kapsamasına ise, doğrudan Rusya'yı ima etmese de, temkinli yaklaştı.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'de uluslararası güvenli bölge önerisinde bulunmuş, ayrıca "Türkiye gibi NATO müttefikimiz olan bir ülkenin güvenlik çıkarları meşru olsun olmasın, devletler hukukuna aykırı bir şekilde bir bölgeyi ilhak ettiği ve insanların buradan sürüldüğü bir gerçektir” demişti.

Suriye'deki durumun Almanya ve Avrupa'nın güvenlik çıkarlarını doğrudan ilgilendirdiğini savunan Kramp-Karrenbauer, Almanya ve Avrupa'nın şu ana kadar yaşananlara "seyirci kaldığını" ve daha aktif bir rol oynamaları gerektiğini söylemişti. Bakan, bu çerçevede "NATO içerisinde Almanya kaynaklı bir Avrupa girişiminin mantıklı" olacağını ifade etmişti.

Almanya'nın Suriye'de güvenli bölge önerisi bugüne kadar Orta Doğu'da askeri bir rol üstlenmekten kaçınan Berlin'den gelen ilk askeri misyon teklifi olsa da ayrıntıları hâlâ belirsiz.

“RUSYA'NIN DESTEĞİNE
İHTİYAÇ VAR”

Diplomatlardan alınan bilgiye göre, Almanya Savuma Bakanı Kramp-Karrenbauer Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısında müttefiklere, Rojava'da uluslararası güçlerin kontrolu altında oluşturulacak bir bölgenin yerlerinden olan sivillerin korunması ve IŞİD militanlarına karşı mücadelenin devam etmesini sağlayabilmesi için bu süreçte Rusya'nın da katkısına ihtiyaç duyulacağı mesajını verdi. Ancak toplantıda, Türkiye-Suriye sınırında devriye gezme misyonunun sadece Türkiye ve Rusya'ya bırakılamayacağını savunan Alman Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamada “Statüko tatmin edici bir çözüm değil” ifadesini kullandı.

AP: ALMANYA'NIN ÖNERİSİ SARSILAN
NATO İTTİFAKINI KENDİNE GETİRDİ

Amerikan haber ajansı AP ise, ilk kez Ortadoğu'da askeri bir misyon önerisinde bulunan Berlin'in ortaya attığı bu fikrin, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den asker çekmesi ve hemen ardından Türkiye'nin askeri operasyon başlatmasıyla sarsılan NATO ittifakını en azından “kendine getirmede” olumlu katkı sunduğu yorumunu yaptı.

Avrupa, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik sınır ötesi operasyonuna sert tepki göstermiş, bazı AB ülkeleri Türkiye'ye silah satışlarını askıya almıştı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper da Brüksel'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin askeri müdahalesinin “haklı bir gerekçeye dayanmadığını” savunmuştu.

Türkiye ve Rusya arasında Soçi'de varılan anlaşmanın ardından Ankara, bölgedeki askeri operasyonlarını durdurmayı kabul etti. Ancak Barış Pınarı Harekâtı'na karşı çıkan ve terör örgütü YPG'ye destek veren Almanya ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesi, Türkiye'nin YPG ve silahlarını sınır bölgelerinden uzaklaştırma planına karşı çıkıyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara