Dolar

32,5605

Euro

34,8964

Altın

2.431,85

Bist

9.645,02

Alman parlamenterlerden tutuklu HDP'liler projesi!

HDP Eş Genel Başkanları ve diğer tutuklu milletvekilleri için Alman parlamenterlerin dayanışma projesi başlattığı bildirildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 17:47:31

Alman parlamenterlerden tutuklu HDP'liler projesi!

Alman Parlamentosu, Türkiye'deki tutuklu vekillerle dayanışma projesi başlattı. Meclis grubu bulunan her parti, tutuklu vekillerden birini sembolik olarak 'himayesine alacak'.

GazeteDuvar'ın haberine göre; Almanya, tutuklanan HDP'li vekillerle dayanışma projesi başlatıyor. Alman Parlamentosu'nda başlatılan “Parlamenterler parlamenterleri koruyor” projesi kapsamında, 60 Alman milletvekili Türkiye'deki meslektaşlarından birini sembolik olarak himayesine alacak.

Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli gazeteci Elmas Topçu'nun Twitter'dan duyurduğuna göre, projeye Alman meclisinde grubu bulunan bütün partilerin milletvekilleri katılıyor. Sembolik proje, Türkiye'de tutuklu veya tehdit altındaki milletvekilleriyle dayanışmayı hedefliyor. CHP'den tutuklanan vekil olmadığı ve destek talebi gelmediğinden, proje şimdilik 37 HDP'li siyasetçiyi kapsıyor.

Buna göre, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Franz Müntefering HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı, SPD,Yeşiller ve Sol Parti'nin grup başkanları Thomas Oppermann, Anton Hofreiter ve Sahra Wagenknecht de HDP'nin tutuklu olan diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı himayesine alacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar'dan (CDU) Martin Patzelt Mithat Sancar'a, Machael Brand Erol Dora'ya, SPD'li Bärbel Kofler de Garo Paylan'a mektup ve ziyaretlerle destek verecek. Der Spiegel, bazı Alman vekillerin tutuklu vekilleri de bizzat ziyaret etmeyi planladığını duyurdu.

“Parlamenterler parlamenterleri koruyor” programı, Alman Meclisi Bundestag'ın İnsan Hakları Komitesi tarafından 13 yıldan bu yana yürütülüyor. Der Spiegel söz konusu programın tarihinde ilk kez tek bir ülke tarafından bu kadar kapsamlı bir biçimde kullanıldığını yazdı. Spiegel'e konuşan SPD'li Frank Schwabe ise “Ne yazık ki Türkiye gibi bir ülkenin demokrasiden diktatörlüğe dönüşmesini izliyoruz” dedi. Program son dönemde gazeteciler ve insan hakları eylemcilerini de kapsayacak şekilde genişletilirken, Cumhuriyet gazetesinin eski yayın yönetmeni Can Dündar da CDU'lu Erika Steinbach tarafından ‘himaye' altına alınmıştı.

Haber Ara