Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Alman hükümetinden '1915' sorusuna cevap: 'Soykırımı tanıma kararımız siyasiydi'

Alman hükümeti, Federal Meclis’te 2016’da kabul edilen Ermeni tasarısının içerisindeki 'soykırım” tanımının 'hukuki değil, siyasi bir tanım' olarak kullanıldığı açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-19 09:20:22

Alman hükümetinden '1915' sorusuna cevap: 'Soykırımı tanıma kararımız siyasiydi'

Alman meclisinde Sol Parti soru önergesinde, Federal Meclis kararındaki “soykırım” tanımına atıfta bulunarak, “Hükümet bu değerlendirmeyi paylaşıyor mu?” sorusunu yöneltti.

HÜKÜMET: HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ

Hükümet ise yanıtında, “Buradaki ifadeler, 1915-1916 yıllarında yaşananlara ilişkin hukuki bir tanım değil siyasi bir tanım olarak anlaşılmaktadır” dedi, bu dönem yaşananların araştırılması ve değerlendirilmesinin “bağımsız bilim insanlarının görevi” olduğunu savundu.

"SOYKIRIM" TANIMI KULLANILIYOR MU?

Sol Parti'nin ayrıca hükümete, 2016'dan bu yana hükümetin, bakanların, resmi makamların, konuşmalarında, resmi belgelerde, açıklamalarda 1915'de yaşananlar için “soykırım” ve “jenosit” tanımlarını kullanıp kullanmadıklarını da sordu.

Hükümet yanıtında, kararın kabul edildiği dönem dışişleri bakanı olan Frank-Walter Steinmeier'in Erivan'a 23 Haziran 2016 tarihinde yaptığı ziyareti hatırlattı ve bir Alman gazetecinin sorusu üzerine Steinmeier'in “Meclis kararını destekledim, bu nedenle soykırım kavramını kullanmaktan imtina etmedim” dediğini belirtti.

Yanıtta, yine aynı dönem Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'ın da soykırım tanımını kullandığına yer verilmemesi dikkat çekti.

Von der Leyen, 1915 kararının kabul edildiği gün, uluslararası havacılık teknolojisi fuarını ziyareti sırasında, kararı şu sözlerle değerlendirmişti: “Doğru olan, 100 yıl sonra Ermenilere yönelik korkunç katliamın konu edilmesi ve Federal Meclis'te bunun soykırım olduğunu konuşmamızdır.”

DOĞRUDAN "SOYKIRIM" TANIMI KULLANILMADI

DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre hükümet, altı sayfalık soru önergesine verdiği yanıtta, 1915-1916 yıllarında yaşananlar için doğrudan “soykırım” tanımını kullanmadı.

SOL PARTİ: "ALMAN HÜKÜMETİ TÜRKİYE'DEN GELECEK TEPKİLERDEN ÇEKİNİYOR"

Sol Parti milletvekillerinden Ulla Jelpke, DW Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede Federal Meclis kararında yer verilen tavsiyelerin uygulanmadığını belirterek, hükümeti eleştirdi: “Hükümet, Federal Meclis'in 2016 yılındaki kararıyla verdiği görevleri bugüne kadar yerine getirmedi. Kararın uygulanmasına dönük adımlar atılmadı. Görünen o ki hükümet temsilcileri, Türkiye'den gelecek tepkilerden duydukları endişe nedeniyle ısrarla o dönem yaşananları soykırım olarak nitelendirmekten kaçınıyor. Bu acınacak bir durum” görüşünü kaydetti.

2019-05-19_09h15_43
Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke

ALMAN MECLİSİNDE ALINAN KARAR

2 Haziran 2016 tarihinde Federal Meclis'te kabul edilen kararda şu ifadeler yer aldı: “Jön Türk rejiminin 1915-1916 yıllarında, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilere yönelik tehcir ve katliamları soykırım olarak tanımlanacak."

Haber Ara