Dolar

32,6007

Euro

34,8130

Altın

2.501,47

Bist

9.476,89

Alman gazetesi: Putin eski gücünde değil

Rusya'da oy kullananların yüzde 77,9'luk oyla kabul ettiği anayasa değişikliğini değerlendiren Alman Badisches Tagblatt gazetesi, Putin'in eski gücünde olmadığını ve Rus halkının daha uzun süre sessiz kalmayacağını öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-03 14:55:08

Alman gazetesi: Putin eski gücünde değil

Rusya'da oy kullananların yüzde 77,9'luk oyla kabul ettiği anayasa değişikliği referandumu, Devlet Başkanı Putin'in 2036'ya kadar görevde kalmasına imkan tanıyor. Konuyu değerlendiren Alman Badisches Tagblatt gazetesi, Putin'in eski gücünde olmadığını ve Rus halkının daha uzun süre sessiz kalmayacağını öne sürdü.

Gazetenin yorumu şöyle:
"Putin, Kırım'ın ilhakı gibi dış politika başarıları ile artık Rus halkını ikna edemiyor. Ekonominin durumu kötü ve koronavirüs salgını moralleri bozuyor. Putin çok şey vadettii, ancak azını yerine getirdi. Bu yüzden birlikteliği güçlendirmek için geçmişe bakılıyor. Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'ndaki rolünün hatırasını da yücelten Rusya anayasasındaki değişiklik; Putin'in bu anayasaya yaptığı bir retro makyajı. Tüm bunlar Rusların çoğunluğu tarafından kaderci bir anlayışla kabul edildiği görülen rahatsız edici gelişmeler. Ülkede muhalefet var ancak 20 yıllık Putin iktidarının ardından öylesine güç kaybetti ki, sürekli bölünüyor ve etkisi zayıflamış görünüyor. Kısacası Putin‘in iktidarı şimdilik sağlamlaşmış gibi görünse de bu, iktidarı her yönden güvence altına alma çabalarına rağmen böyle kalacak anlamına gelmiyor. Başkan halkın dikkatini sürekli daha fazla dağıtmak zorunda. Rusların tüm sabrına rağmen Putin'in bu oyalama şovları, halkı sakin tutmak için bir zaman sonra yeterli olmayacak."

Rusya'daki referandumu yorumlayan Nordwest Zeitung gazetesi ise Batı'nın daha uzun yıllar Putin'le muhatap olacağını ve Devlet Başkanı Putin'in en az 83 yaşına bu görevde kalacağını belirterek şu yorumda bulundu:
"Demokrasi Rusya'da hala emekleme dönemini yaşıyor. Sivil toplum diye bir şey yok. Bu sebepten dolayı Putin ve onun iktidar çarkı için işleri yoluna koymak çok kolay. Şimdi antidemokratik reformların demokratik bir şekilde meşrulaştığını da söyleyebilecekler. Rusya otoriter ve milliyetçi çizgisini sürdürmeye devam edecek. Putin 2036 yılına dek devlet başkanlığı görevinde kalma şansına sahip ve kalacak. 83 yaşına gelmiş olacak 2036'da. Yani Batı, Rus liderle muhatap olmaya devam edeceğini bilmeli."

Haber Ara