Dolar

32,5681

Euro

34,8646

Altın

2.430,35

Bist

9.645,02

Alman eyalet mahkemesinden ‘Ezan’ kararı

Alman Münster Yüksek Eyalet İdari Mahkemesi (OVG) verdiği bir kararla, müezzinin Oer-Erkenschwick’te ezan okuyabileceğine hükmetti. Karara göre, çağrıya uymak zorunlu değil, çünkü ezan sadece bir “çağrı”.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 11:04:22

Alman eyalet mahkemesinden ‘Ezan’ kararı

Alman Münster Yüksek Eyalet İdari Mahkemesi (OVG) verdiği bir kararla müezzinin Oer-Erkenschwick'te ezan okuyabileceğine hükmetti. Karara göre, çağrıya uymak zorunlu değil, çünkü ezan sadece bir “çağrı”.

Mahkeme bir çiftin mahallelerinde bulunan bir DİTİB camisinin müezzinine yönelik şikayetini reddetti. Hâkimler heyeti başkanı karar gerekçelendirirken kilise çanları ve seçim kampanyalarındaki  hoparlörlerle yapılan duyuruları örnek verdi. 

Alman kamu radyo kurumu WDR'in internet sitesinde yer alan habere göre, DİTİB camisinden yaklaşık 900 metre uzakta yaşayan çift, sadece ezanın sesinden değil, aynı zamanda çağrının içeriğinden, özellikle de “Allah büyüktür” seslenişinden şikayetçi olmuştu.

“ALLAH BİZİM TANRIMIZDAN VE İSA'DAN
YÜKSEK TUTULUYOR” ŞİKÂYETİ

Çifte göre, söz konusu çağrı ile Müslümanların tanrısı Allah, Hıristiyanların tanrısından ve Hz. İsa'dan daha yüksekte tutuluyor. Ayrıca ezanın Orta Avrupalıların kulaklarına da hitap etmediği şikâyetler arasında yer aldı.

Ancak mahkeme ezanın “bir zorlama değil, kimsenin uymak zorunda olmadığı bir çağrı” olduğuna hükmetti ve  temyize gidilmesine de  izin vermedi. Buna karşılık mahkeme, bunun müezzin çağrılarıyla ilgili temel bir karar olmadığını, sadece bu münferit davayla ilgili olduğunu vurguladı.

GÜRÜLTÜ YÜZÜNDEN DEĞİL
İÇERİKTEN ŞİKAYETÇİ

2014'ten beri Recklinghausen semtindeki bir DİTİB camisinde müezzin ezan okuyor. Cuma günleri öğle saatlerinde en fazla 15 dakika sürüyor. Çift, cuma günleri ezan okunmasından rahatsız olmuş ve Gelsenkirchen İdare Mahkemesine dava açmıştı. İdare Mahkemesi ise çifte hak vermişti.

Kaynak: Artı49

Haber Ara