Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

Alman bayrağının renkleri ne anlama geliyor?

1919'da siyah, kırmızı ve altın bayrak ('cumhuriyetçi renkler' olarak bilinen bir renk şeması), yeni kurulan Weimar Cumhuriyeti tarafından kabul edildi. Şu anda ülke bayrakta kırmızı, beyaz ve siyah renk şemasını kullanıyor. (imparatorluk renkleri olarak bilinir)

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-06 12:59:41

Alman bayrağının renkleri ne anlama geliyor?

Alman bayrağı, yatay bir şekilde duran siyah, kırmızı ve altın renklerinden oluşur. İlk kez 1919'da Almanya Weimar Cumhuriyeti olarak bilindiğinde tasarlandı ve kullanıldı.
Almanya'nın ulusal renkleri zaman içinde değişmiştir. Siyah, beyaz, kırmızı, siyah, kırmızı ve altın, ülke tarihinin farklı noktalarında geleneksel Alman renkleri olarak hizmet vermiştir.

Bugün kullanılan yatay üç renkli bayrak, 1778 kadar eski bir tarihe dayanıyor ve 1848'de Alman Konfederasyonu tarafından popüler hale getirildi. Ancak, konfederasyon başarısız olduğunda bayrak artık kullanılmıyordu.

Prusya kralı 1871'de Almanya'yı birleştirip imparator olduğunda, Alman İmparatorluğu için siyah, beyaz ve kırmızı bir bayrak kabul etti. İmparatorluk renkleri olarak anılan bu üç renk, Birinci Dünya Savaşı sırasında İkinci Reich'ın yenilgisine kadar hizmet etti.

Almanya Bayrağının Tarihi

1919'da siyah, kırmızı ve altın bayrak ("cumhuriyetçi renkler" olarak bilinen bir renk şeması), yeni kurulan Weimar Cumhuriyeti tarafından kabul edildi. Şu anda ülke bayrakta kırmızı, beyaz ve siyah renk şemasını kullanıyor. (imparatorluk renkleri olarak bilinir).

Cumhuriyetçi renklerden imparatorluk renklerine geçiş o zamanlar Weimer Cumhuriyeti'ndeki birçok kişi için tartışmalıydı. Weimar Cumhuriyeti 1933'te çöktüğünde ve Nazi Partisi seçildiğinde, Almanya bayrağı eski yılların kırmızı, beyaz ve siyah tasarımına geri döndü. Siyah bir Swastika içeren Nazi Partisi'nin resmi bayrağı da aynı anda ülkeyi temsil etmek için kullanıldı.
 
Nazi Partisi, Almanya'nın tam kontrolünü ele geçirdiğinde, siyah gamalı haç içeren Nazi partisinin bayrağı lehine kırmızı, beyaz ve siyah bayrağı kullanmayı bıraktı. Bu bayrak II.Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Almanya'yı temsil etmek için kullanıldı. Nazi sembolizmine yönelik bu yasak, en katı şekilde uygulandığı Almanya da dahil olmak üzere birçok ülkede bugüne kadar devam ediyor.

1949-1989 yıllarını kapsayan bölünmüş Almanya döneminde, Doğu Almanya ve Batı Almanya farklı bayrakları kullandı. Yeniden birleşmeden önce bir ulusal bayrağı kabul etme konusunda biraz tereddüt olsa da, Batı Almanya bugün bildiğimiz Almanya'nın siyah, kırmızı ve altın bayrağını kabul etti.

Doğu Almanya Sovyet yönetimi altında olduğundan, benzer bir bayrak kullanmalarına rağmen bayrak onları henüz temsil etmiyordu. 1959 yılından itibaren Doğu Almanya, bayrak üzerinde Doğu Almanya Arması ile siyah, kırmızı ve altın arka planı birleştiren bir bayrak kullandı. Bu bayrağın kullanımı, birleşmeye karşı bir sembol olarak görüldüğü için Batı Almanya'da yasaklandı.

1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılışından bu yana, siyah, kırmızı ve altın bayrak resmi olarak tüm Almanya'yı temsil ediyor.

Almanya Bayrağının Sembolizmi

Almanya bayrağının renkleri, Roma İmparatorluğu'nda kullanılan siyah ve altın renklerine biraz benziyor. Almanlar, modern bayrağın renklerini, birleşik Alman cumhuriyetinde ilk girişimde kabul edildiklerinden beri özgürlük ve birlik ile ilişkilendirir.

Weimar Cumhuriyeti'nde Birinci Dünya Savaşı'nın ardından siyah, kırmızı ve altın renkler merkezci, cumhuriyetçi ve demokratik siyasi partilerin renklerini temsil ediyordu. Savaş çığırtkanlığı veya pasifist aşırılık yanlıları tarafından iktidara yükselmeyi önlemek için bir koalisyon kurmuştu.

Alman Bayrak Çeşitleri

• Sivil bayrak: Aynı zamanda, yalnızca siyah-kırmızı altından oluşan ve federal bayrak olarak kullanılan ve federal olmayan eyalet hükümetleri tarafından üyelik göstermek için kullanılan Almanya'nın ulusal bayrağı.
• Hükümet bayrağı: Federal hükümet tarafından kullanılan, sivil bayrağa benzer ancak armaya benzeyen Federal Kalkanı içerir..
• Alman savaş bayrakları: Ordu federal hükümetin bir kolu olduğu için, hükümet bayrağı karada savaş bayrağı olarak kullanılıyor. Alman donanma krikosu kırlangıç kuyruklu bir hükümet bayrağıdır.
 
Kaynak: Worldatlas

Haber Ara