Dolar

32,5395

Euro

34,8920

Altın

2.432,87

Bist

9.645,02

Alman Basını: Mali için harekete geçmenin zamanı geldi

Afrika ülkesi Mali’de yaşanan çatışmalardan ve yeni bir göç dalgasından rahatsız olan Almanya, bu ülke için harekete geçiyor. Alman basını, Mali’nin ikinci bir Afganistan haline gelmemesi için, Başbakan Merkel hükümetinin harekete geçmesini istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-30 12:02:54

Alman Basını: Mali için harekete geçmenin zamanı geldi

FCB71F5A-F9E8-451A-BCEB-CC99F2BD6907

Afrika ülkesi Mali'de yaşanan çatışma ve yeni bir göç dalgasından rahatsız olan Almanya, bu ülke için harekete geçiyor. Alman basını, Mali'nin ikinci bir Afganistan haline gelmemesi için, Başbakan Merkel hükümetinin harekete geçmesini istedi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer Pazar günü bir gazeteye verdiği mülakatta Mali'de görev yapan Alman birliklerine silahlı kullanma hakkını da içerecek şekilde daha fazla yetki verilmesi gerektiğini savundu.

Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung gazetesi de, Savunma Bakanı'nın bu çıkışını savunan bir yoruma yer verdi:
"Alman ordusunun misyonu başlamadan önce Mali ikinci bir Afganistan haline gelmemeli deniyordu. Ancak Annegret Kramp-Karrenbauer liderliğindeki savunma bakanlığının analistleri gidişatın o yönde olduğunu rapor ediyor. Avrupa Birliği açısından bu durum uygun değildir, zira Mali adeta Avrupa'nın kapısının önü sayılır. Çatışmaların tırmanması yeni sığınmacı dalgalarına yol açabilir. Organize suç, uyuşturucu ve insan kaçakçılığına da Avrupa daha fazla maruz kalabilir. O nedenle Almanya'nın daha fazla sorumluluk alması bir tabu olamaz.”

Neue Osnabrücker Zeitung'da yer alan başka bir yorumda da Alman ordusunun Afrika'da daha etkin bir rol alması gerektiği görüşü savunuluyor:
"Almanların işine gelsin ya da gelmesin, terörün Afrika'da sabit hale gelmesi ve oradan Avrupa'nın içine etkide bulunması tehdidi hiç olmadığı kadar reel. O nedenle terör gruplarına Fransızların aktif bir biçimde Afrika'da yapmaya çalıştıkları gibi erkenden dur demek doğrudur. Almanya'nın Avrupa'daki muhtemelen en yakın partnerinin Alman Ordusu'nun desteğine güvenemeyecek olması abestir. Afrika'daki insanların radikalleşmesine kalkınma politikaları yardımıyla da karşı etkide bulunmak bir o kadar önemli, terörizmi henüz başlangıç halindeyken gerekiyorsa şiddetle boğmak da bir o kadar doğrudur.”

Haber Ara