Dolar

32,3441

Euro

35,0983

Altın

2.310,12

Bist

9.079,97

Alman Basın Konseyi, DİTİB’in Bild gazetesi hakkındaki şikâyetini haklı buldu

Alman Basın Konseyi (Rundfunkrat), Bild gazetesi’nin terörle ilgili bir haberde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ait olan Köln Merkez Camii’nin fotoğrafını kullanmasını, “gazetecilik ilkelerine aykırı” olarak nitelendirerek, bu tutumundan dolayı gazete hakkında “kınama kararı” yayınladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-18 15:23:19

Alman Basın Konseyi, DİTİB’in Bild gazetesi hakkındaki şikâyetini haklı buldu

Almanya'da son yıllarda Müslümanlara ve camilere karşı saldırılar artarken; Alman basının da Diyanet İşleri kontrolü altındaki camileri de ‘terör yuvası' olarak göstermesine tepkiler sürüyor. Alman Bild gazetesinin, Köln'de DİTİB'e ait bir camiyi terörle ilintili gösterdi.

Alman Basın Konseyi (Rundfunkrat), terörle ilgili bir haberde DİTİB Köln Merkez Camii'nin fotoğrafını kullanması üzerine Bild gazetesini şikâyet eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ni haklı buldu.
 
‘BİLDİN YAPTIĞI GAZETECİLİK
İLKELERİNE AYKIRI'

Konsey DİTİB'in şikâyetini değerlendirdiği kararında, söz konusu haber ve haberle ilgisi olmayan Köln Merkez Camii'nin fotoğrafının kullanılmasını “gazetecilik ilkelerine aykırı” olarak nitelendirerek, bu tutumundan dolayı Bild gazetesi hakkında “kınama kararı” yayınladı.
 Komisyon Başkanı Matthias Wiemer imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Başlık ve ?Köln'deki DİTİB Camii'nin fotoğrafı okurda yanlış bir intiba oluşturarak bütün teşkilat ve derneklerinin terör paralarıyla finanse edildiği intibaını oluşturmaktadır.

‘DİTİB'İN TERÖRLE ALAKASI YOK'

Köln'deki DİTİB Merkez Camisi'nin terör paralarıyla alakası bulunmamaktadır; bilakis hoşgörü ve barış ile Köln'de barış içindeki beraber yaşamaya yönelik bir sembol olduğu belirtilmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
DİTİB'in yanı sıra Renanya-Palatina Türk Cemiyetleri Birliği ve 44 gazete okurundan gelen şikâyetin değerlendirildiği gerekçeli kararda ise şöyle denildi:
“Şikayet komisyonu basın etik kodeksinin 2. maddesinin ihlalinin öylesine vahim olduğu kanaatindedir ki şikâyet yönergesinin 12. maddesi gereği kınama müeyyidesini uygulamayı uygun bulmuştur. Şikâyet yönergesinin 12. maddesi gereği her ne kadar kınamanın ilgili yayın organlarında yayınlanması mecburiyeti olmasa da dürüst habercilik açısından şikâyet komisyonu böylesi bir yazı işleri kararının alınmasını tavsiye etmektedir. Şikâyetin haklı olduğuna dair karar oy birliğiyle alınmıştır. Aynı şekilde seçilen müeyyide kararı da oy birliğiyle alınmıştır.”
 

Haber Ara