Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Alman Bakan Maas uyardı: Körfez’de durum çok ciddi!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Körfez’de son 48 saat içinde bir savaşın eşiğine gelindiğini belirterek, “Bölgedeki bir askeri çatışmanın kazananı olmaz. Kaybedenleri olur. Şimdi mesele savaşı önlemek” uyarısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-21 14:59:12

Alman Bakan Maas uyardı: Körfez’de durum çok ciddi!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Körfez'de son 48 saat içinde bir savaşın eşiğine gelindiğini belirterek “Bölgedeki bir askeri çatışmanın kazananı olmaz. Kaybedenleri olur. Şimdi mesele savaşı önlemek” uyarısında bulundu.

Amanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Körfez'de savaş tehlikesinin çok ciddi boyutlarda olduğu uyarısında bulundu ve savaşın önlenmesi için acil çağrı yaptı.

Bild'e konuşan Maas, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda İngiliz Bandıralı tankere el koymasıyla, Körfez'de savaşın eşiğine gelindiği uyarısında bulundu.
Heiko Maas, şunları kaydetti:

“Son 48 saat içinde Körfez'de durum çok daha ciddi ve çok daha tehlikeli bir boyut kazandı. Kontrol edilemeyen muhtemel bir askeri çatışmanın kazananı olmaz, sadece kaybedeni olur. Tüm Yakın ve Ortadoğu coğrafyası bundan etkilenir. Bölgeden çok sayıda insan kaçar ve göç Avrupa'yı da etkiler. Meydanı kışkırtıcılara bırakmamak gerek. Diyalog kanallarını açık tutan, güvene dayalı, gerilimi düşürecek, akıllı bir diplomasiye ihtiyaç var. Şimdi mesele savaşı önleme meselesi.”

İran'a sağduyu çağrısı yapan Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Tahran'ın sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerginlik döngüsünden çıkması gerektiğini söyledi. Maas, bölgede tansiyonun düşürülmesi için "diyalog kanallarını açık tutan, güvenin tahsis edilmesine yönelik çözüm üreten ve gerginliği azaltan zeki bir diplomasinin” gerektiğini dile getirdi.

UMMAN'DAN İRAN VE İNGİLTERE'YE ÇAĞRI

Bir diğer "diplomatik çözüm çağrısı" da Umman'dan  geldi. Umman Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Umman'ın "gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişini sağlamak için tüm taraflarla temas halinde olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Umman, İran İslam Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık'a görüş ayrılıklarını diplomatik yollarla çözme çağrısında bulunmaktadır" denildi.

NATO'dan da Cumartesi günü "İran'ın bölgede istikrarsızlığa yol açan faaliyetlerinden" duyulan endişe ifade edilmiş, bir NATO sözcüsü İran'ın İngiliz tankerine el koymasını "serbest denizciliğe yapılmış bir saldırı" olarak nitelendirmişti.

Haber Ara