Dolar

32,4733

Euro

34,7559

Altın

2.477,71

Bist

9.530,47

Alman Bakan'dan Noel saldırısı açıklaması: Hata yaptık

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Berlin'de 19 Aralık'ta bir Noel pazarına yapılan saldırının zanlısı Anis Amri'nin izlenmesine ilişkin hata yapıldığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 20:35:12

Alman Bakan'dan Noel saldırısı açıklaması: Hata yaptık

Maas, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'de yayınlanan "Maybrit Illner" adlı programda açıklamalarda bulundu.

"ŞAHSI İZLİYORDUK. SALDIRIYI NASIL ÖNLEYEMEDİK, ARAŞTIRIYORUZ"

AA'
nın Türkçe'ye aktardığı açıklamalarda Noel için kurulan pazara tırla giren Tunuslu Anis Amri'nin güvenlik birimlerince takip edilmesine rağmen neden bu saldırının engellenmediğinin araştırıldığını ifade etti.

"HATA YAPTIK"

Gelecek günlerde bu olayla ilgili bir raporun açıklanacağını belirten Maas, "Yaşananlardan ve şimdi bildiklerimizden sonra kimse oturup da hata yapılmadığını söyleyemez" dedi.

"MAĞDURLAR TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR"

Öte yandan mağdurlar tarafından devlete tazminat davası açılabileceği bildirildi.

Saldırının bazı mağdurlarının avukatı Andreas Schulz, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Alman makamlarından, Noel pazarlarına olası bir saldırı yapılacağına ilişkin güvenlik birimlerinde herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığını öğrenmek istediğini ifade etti. "Eğer böyle bir bilgi varsa, pazarı organize edenlerin veya buna izin veren belediyenin ihmali olup olmadığını sormak lazım" diyen Schulz, terör saldırısı olacağına ilişkin uyarıların bulunması durumunda federal hükümetin de sorumluluk taşıdığını aktardı.

Bir tazminat davasını açıp açmayacağının henüz belli olmadığını ifade eden Schulz, Noel pazarının çevresinde beton blokların neden saldırıdan önce değil de daha sonra konulduğunun da sorulması gerektiğini kaydetti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Aralık 2016'da bir tır Noel pazarına girmiş, saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. 23 Aralık'ta İtalya'nın Milano kentinde polisle girdiği çatışmada öldürülen saldırının zanlısı Anis Amri'nin Tunus'un gerekli evrakları göndermediği için Almanya'dan sınır dışı edilemediği belirtilmişti.

Haber Ara