Dolar

32,5889

Euro

34,8091

Altın

2.418,57

Bist

9.645,02

Alman Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı NPD'yi kapatmadı

Almanya'da Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılması davasında kararını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-17 17:04:01

Alman Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı NPD'yi kapatmadı

Sputnik'in haberine göre Mahkeme, 6 bin üyesi bulunan NPD'nin Anayasaya aykırı politikalar güttüğünü kabul etti. Ancak yargıç Andreas Vosskuhle, parti kapatma kararında partinin ideolojisinin değil, sözkonusu partinin faaliyetlerinin Almanya'nın özgür ve demokratik düzenini kaldırmak isteyip istemediğinin esas alındığını söyledi.

Vosskuhle, 'Partinin henüz bu yolda başarılı olabileceğini gösteren kayda değer deliller bulunmadığı' gerekçesiyle kapatmaya gerek duyulmadığına hükmetti. NPD yöneticileri, ırkçı ve antisemitist oldukları, insan onurunu aşağılayan ve antidemokratik tutum gösterdikleri gerekçesiyle bir süredir yetkililerin takibinde. Almanya'nın davacı eyaletleri, geçen yıl bazı parti yöneticilerin ifadelerini mahkemeye delil olarak göstermişti. Bu deliller arasında yöneticilerin 'Afrikalı, Asyalı ve Ortadoğuluların asla Alman olamayacaklarına' dair beyanları bulunuyor.

BU KİNCİ GİRİŞİM

NPD, 2001 yılında da açılan bir davayla kapatılmak istenmiş, ancak parti kadroları arasında Alman istihbaratına çalışan muhbirlerin bulunması nedeniyle mahkeme davayı 2003'te bu gerekçeyle usulen bozmuştu.

REFAH PARTİSİ DAVASI İNCELENDİ

Alman basını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2003 yılında Refah Partisi'nin kapatılması kararının Alman Anayasa Mahkemesi'nin NPD hükmünde belirleyici olacağını ifade ediyordu. AİHM, bir partinin 'devlete somut tehdit oluşturması' ve 'kapatılması yönünde toplumsal açıdan acil bir ihtiyaç duyulması' durumunda kapatılabileceğini belirtiyor. AİHM Refah Partisi'nin o dönemde 'iktidarı ele geçirme şansına sahip olup Türk demokrasisinin temellerini tehdit ettiği' gerekçesiyle Türk Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını haklı olduğuna hükmetmişti

Haber Ara