Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

Alkollü içecek istemediği için sergisi iptal edildi

Resim sanatçısı Bünyamin Küçükkürtül'ün önümüzdeki ay düzenlenecek olan resim sergisi, alkollü içki servisi istemediği için galeri tarafından iptal edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-16 03:50:13

Alkollü içecek istemediği için sergisi iptal edildi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; "Bünyamin K." (Bünyamin Küçükkürtül) adıyla tanınan sanatçının sulu boya resim sergisi, açılışta "alkollü içecek ikramı istemediği" gerekçesiyle, galeri tarafından iptal edildi. 

Galatea Art'ta açılması planlanan "Düş Biriktiricisi" isimli serginin iptaline ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Bünyamin K., 23 yıldır resim çalıştığını belirterek, bugüne kadar bir çok karma sergide yer aldığını dile getirdi.

Sanatçı, bir buçuk yıllık çalışmalarının yer alacağı 16. kişisel sergisi için teklifin galeriden geldiğini aktararak, "Sergi kararını öyle verdim, teklif önce onlardan geldi. Görüşme yaptım, bu görüşmede galeri yöneticisiyle değil de, koordinatör kişilerle görüştüm ve sözleşmede geçebilecek olan her şeyi o kişilerle konuştuk" dedi.

Ressam Bünyamin K., sözleşme öncesinde kokteylden bahsedildiğine vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

"Alkollü içecek ikram edileceği söylendi. Bu bizim ilk görüşmemizde de gündeme gelmişti. Ben istemediğimi söylemiştim. O zaman 'bunu halledebiliriz, bunun sorun olacağını sanmıyoruz' dediler."

Serginin ilan tasarımlarının hazırlandığını, galerinin twitter hesabı ile internet sitesinde ilanın yayınlandığını kaydeden Bünyamin K., "Sergi tarihini geniş bir şekilde yayınladılar. Sergi 8 Aralık'ta açılacaktı" diye konuştu.

"İlk görüştüğümüzde bunun sorun olmayacağını söylediler"

Bünyamin K., sergiyle ilgili ikinci görüşmeyi sözleşmeyi imzalamak üzere galeri sahibi Ali Şahinler ile yaptığına işaret ederek, görüşmede yaşananları şu cümlelerle aktardı:

"Fakat galeri yöneticisi (Ali Şahinler) ile görüştüğümüzde bundan ödün vermeyeceklerini söylediler. Önceden beri sürekli bu şekilde yapıyorlarmış. Alkollü içecek ikram ediyorlarmış. 'Kabul ediyorsanız böyle' dediler. Fakat, ben "bunun için daha önce görüştük, ilk görüştüğümüzde bunun sorun olmayacağını söylediler bize' dedim. 'O zaman yanlış bilgi verilmiş size' dediler. İptal demediler. 'Kabul ederseniz böyle, etmezseniz iptal olacak' dediler."

Görüşmede, "Bu şekilde, sergiyi açamam ben" dediğinin altını çizen ressam Bünyamin K, "Sizin de davet edeceğiniz kişiler var. Fakat benim davet edeceğim kişiler için bu makul bir şey değil, dedim. Bunun üzerine biraz konuştuk. Mesela şunu sordu, 'Siz AKP'li misiniz? Burayı AKP'lilerle mi dolduracaksınız?' Böyle konuşmalar oldu" dedi.

Daha önce de bazı galerilerde benzer durumlarla karşılaştığına değinen Bünyamin K., "Alkollü içecek olması gerektiğini söylüyorlardı ve ben bunu istemediğimi söylediğimde, bir uzlaşma oluyordu. Benim sergilerimin açılışında alkol ikram edilmedi. Fakat bu kez öyle olmadı. Bu kez 'ya bu alkol ikram edilecek, ya bu sergi iptal edilecek' şeklinde oldu" ifadelerine yer verdi.

Ressam Bünyamin K., profesyonel anlamda sergiler açtığını, en son Ankara Kuğulu Sanat Galerisi'nde açtığı sergide bir sorun yaşamadığını ve anlayış gördüğünü kaydetti. 

Yaşananlarda ciddi bir ayrıştırmanın söz konusu olduğuna dikkati çeken Bünyamin K., "Bu benimsememedir veyahut diktatörlük de diyebiliriz. 'Ya bizim gibi yaparsınız, ya da burada olmazsınız'. Benim mekan veya sanat anlayışı olarak bir ayrımım yok. Yani burası ticari bir yer, özel galeriler böyledir zaten. Sanatçının kimliğinden ziyade, yaptığı sanata bakarlar ve o sanatın kalitesini dikkate alarak bu işlere girişirler. Bunun dışında, sanatçının kişiliği, vesairesi söz konusu olmaz. Genel olarak böyledir ama böyle tutucu tavırlar da görüyoruz" diye konuştu.

"Bir duruş olarak kendimi ortaya koyuyorum"

Sergilerinde sadece tual veya kağıdı boyama tekniğini göstermediğine değinen ve resim sanatı içerisinde sadece renk ve çizgi olmadığının altını çizen sanatçı, şöyle devam etti:

"Kişinin fikriyatı, görüşleri, ruhu vardır. Kendisini yansıtıyordur. Ben böyle düşünüyorum. Dolayısıyla bunlar sadece boyanmış, duvarlara asılmış şeyler değil. Orada ben herşeyimle varım. Bir duruş olarak kendimi ortaya koyuyorum. Bu yüzden böyle bir yanlış içerisinde olmak istemem. Yani alkollü bir ikram, kendim böyle bir ikramda bulunmak istemem."

Bünyamin K., serginin iptal olduğunun duyulması üzerine, genel olarak olumlu yönde tepkiler geldiğine vurgu yaparak, "Olumsuz tepki gösterenler de oldu. 'Bunu dert edecek ne var' diyenler de oldu veyahut da 'Madem alkol istemiyorsun fakat ben orda alkol istiyorum sen ne karışırsın' diyenler de oldu. Ama genel olarak, ortada görünen şey, bir dayatma var ve o dayatma çok rahat bir şekilde yapılıyor" ifadelerini kullandı.

 Galerilerin sanatı iyi bir şekilde gösterecek, sergileyecek ve maddi olarak da karşılayacak, satışları yapabilecek imkanları sunduğunu belirten sanatçı, şunları aktardı:

 "Özel sergiler zaten bunun için varlar, öyledir. Koleksiyonerler gelir veyahut da ilgili kişiler davet edilir ve bundan yüzde alırlar, ciddi bir yüzde alırlar. Yani bunu bana sağladılar ve benim vazgeçmeyeceğimi düşündüler. Yani 'biz sana bunu sağladık, buna da evet diyeceksin' bu şekilde ödün vereceksin dediler." 

Sanatçı, galerinin olayın ardından kendisini aramadığını aktararak, "Haberdar olmuşlar, onu farkettim ama bir görüşme olmadı" diye konuştu. 

Galeriden özür beklemediğini sözlerine ekleyen Bünyamin K., "Çünkü öyle bir görüntü yoktu. Yani 'Bizim sana sunduğumuz tatlı ve zehir bir arada. Seçimini yap, buyur. Yiyorsan, yemiyorsan sen bilirsin' diyebilen kişi ve kişiler" dedi.

Haber Ara