Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Aliyev: Büyük bir dönüşün eşiğindeyiz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycanlıların işgalden kurtarılan topraklarda barış içinde yaşayacağına dair inancını ifade ederek, 'Büyük bir dönüşün eşiğindeyiz” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-25 10:20:46

Aliyev: Büyük bir dönüşün eşiğindeyiz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev önceki gün millete hitaben yaptığı konuşmada Fuzuli, Cebrail, Hocavend ve Zangilan bölgelerinde işgalden kurtulan iki düzine yerleşim yerinin ismini açıkladı. Aliyev, Azerbaycanlıların işgalden kurtarılan topraklarda barış içinde yaşayacağına dair inancını ifade ederek, "Büyük bir dönüşün eşiğindeyiz” dedi. Azerbaycan ordusunun başarıları, Doğu Araştırmaları Merkezi'nin Polonya web sitesinde Dağlık Karabağ: Azerbaycan'ın askeri başarıları başlıklı makalesinde de yorumlandı.

Son günlerde Azerbaycan kuvvetleri, Araks Nehri kıyısındaki rezervuarın çevresi de dahil olmak üzere, nispeten büyük Ermeni kontrolündeki bazı bölgeleri ele geçirmeyi başardılar; nehrin bu bölümü Azerbaycan-İran sınırını oluşturur.

Çatışma bölgesinde yaşanan son olaylar, Bakü'nün savaş başlamadan önce ayrılıkçı Dağlık Karabağ tarafından kontrol edilen bölgenin mümkün olduğu kadar çoğunu ele geçirme planını tutarlı bir şekilde uyguladığını gösteriyor.

Azerbaycan'ın taarruz operasyonlarına devam edeceği varsayılmalıdır. Şimdiye kadar elde edilen bölgesel kazanımlar, Bakü için zaten büyük bir başarıyı temsil ediyor, ancak daha büyük hedefleri olduğu varsayılabilir; Öyle olmasaydı, Azerbaycan ateşkesten ve ülkenin Bağımsızlık Günü'nün o gün düştüğünden yararlanarak 18 Ekim'de operasyona son verebilirdi.

Mevcut durumda, büyük olasılıkla Bakü'nün faaliyetlerine devam etmesi ve Ermenilerin giderek daha fazla kasaba ve mevzi kaybetmesi muhtemeldir. Ermeni karşı saldırıları beklenen sonuçları getirmiyor ve Azerbaycan'ın Gence kentinde sivil hedeflerin bombalanmasının askeri gerekçelerle meşrulaştırılması zor.

Azerbaycan'ın saldırı eylemlerinin hızı ve etkinliği, önümüzdeki kış ve kaynaklarının tükenmesi gibi faktörlerden etkilenecektir (Ermenilerden çok daha fazla olmasına rağmen, Azerbaycan topçu ve insansız hava araçları açısından özel bir avantaja sahiptir).

Bu arada birkaç savunma hattının varlığı da Ermenilerin lehine; Dağlık Karabağ'ın kendisi en çok savunulan bölge olacak. Azerbaycan kuvvetleri öncelikle güneybatı yönünde saldırıyor. 'İşgal altındaki topraklarda' daha fazla yer alırlarsa, başlangıç konumları ile Ermenistan, Azerbaycan ve İran'ın uluslararası kabul görmüş sınırları arasındaki ara yüz arasındaki mesafenin aşağı yukarı yarısını (kuş uçarken yaklaşık 50 km) kat edebilirler. Bu noktaya ulaşmak, sadece Ermenistan'ı Dağlık Karabağ'a bağlayan güney yolunun kontrolünü ele geçirdikleri anlamına gelmez, aynı zamanda Ermenistan-İran sınırını (yaklaşık 35 km uzunluğundaki Nahçıvan Özerkliği) kapatma seçeneğini de açacaktır. Azerbaycan'a ait olan Cumhuriyet bu enlemde Ermenistan'ın batısında yer alır).

Kaynak: Estnikkavkaza.net

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara