Dolar

32,5831

Euro

34,7960

Altın

2.507,57

Bist

9.693,46

Aliyev: Bunu herkes bilmeli, önümüzde artık kimse duramaz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'ın sivillere saldırısı ve Fuzuli'nin kurtarılmasıyla ilgili, 'Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz. Bunu herkes bilmeli. Önümüzde kimse duramaz. Yağmacı Ermeni devleti topraklarımızı terk etsin' ifadesini kullandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-17 10:30:03

Aliyev: Bunu herkes bilmeli, önümüzde artık kimse duramaz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın sivillere saldırısı ve Fuzuli'nin işgalden kurtarılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. Bunu herkes bilmeli. Önümüzde kimse duramaz. Yağmacı Ermeni devleti topraklarımızı terk etsin. Bundan sonra ateşkes sağlanacak." ifadesini kullandı.

Halka hitap eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Sivillere ateş etmek ve füze atmak bir savaş suçudur” dedi.

Fuzuli'nin işgalden kurturlamasından sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ulusa sesleniş konuşması şöyle:

- Sevgili yurttaşlar. 

Bugün Ermenistan'ın faşist liderliği başka bir savaş suçu işledi. Gence ve Mingaçevir şehirleri roket ateşi altına girdi. Bu korkakça ateş sonucu yurttaşlarımız öldürüldü ve yaralandı. Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin, yaralı yurttaşlarımızı Allah iyileştirsin!

Bu, Ermeni liderliğinin faşist doğasını bir kez daha gösteriyor. Şehirlerimizin ilk kez ateş altında kalması değil ve neredeyse her gün Ermenistan'ın Tatar, Ağdam, Goranboy, Ağcabadi ve diğer şehirlere ateş açması görmezden gelinemez. Bu saldırılar sonucunda vatandaşlarımız öldü, yaralandı, 2.000'den fazla ev yıkıldı veya ağır hasar gördü. Ancak bu korkakça hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz.

Ermeni liderliği bir savaş suçu işliyor. Sivillere ateş etmek ve füze atmak bir savaş suçudur. Bu suçtan sorumlu tutulmaları gerekir. Cevaplarını savaş alanında veriyoruz. Şehitlerin ve masum insanların intikamı savaş alanında alacağız. Sivil halka karşı asla savaşmadık. Biz Ermeni değiliz. Kendi yolumuz var, kendi amacımız var ve tüm Azerbaycan halkı bu hedef etrafında birleşiyor. Azerbaycan halkının tamamı dayanışma ve vatanseverlik gösteriyor.

Muzaffer Azerbaycan Ordusu, devam eden savaşlarda düşmanları topraklarımızdan uzaklaştıracaktır.  Muzaffer Azerbaycan Ordusu her gün yeni stratejik noktaları, yeni zirveleri, yeni yerleşimleri işgalcilerden kurtarıyor. İntikamımız savaş alanında.

27 Eylül'den günümüze, bugünlerde Ermenistan'ın askeri potansiyeline ağır bir darbe indirildi. Sadece vatandaşlarımızın dikkatine bazı rakamlar getirmek istiyorum. Vereceğim listenin eksik olduğunu, daha büyük miktarda düşman ekipmanının imha edildiğini ve elbette savaş sırasında doğru bir şekilde hesaplamanın imkansız olduğunu söylemeliyim. Ancak alıntılayacağım rakamlar, savaş alanında tam bir avantaj elde ettiğimizi ve Ermenistan'ın askeri-teknik potansiyelini neredeyse tamamen yok ettiğimizi açıkça gösteriyor. Ama soru şu: Ermenistan'da bu kadar çok silah ve bu kadar çok teçhizat nereden geliyor? Ermenistan'ın askeri bütçesi biliniyor, Ermenistan'ın devlet bütçesi de biliniyor. Ermenistan iflas etmiş bir ülkedir. Ülkenin dış borcu, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 60-70'i.Ülkenin serbest döviz rezervleri, bankanın rezervi olan sadece 1,5 milyar dolar. Yani bedava fon değildir. Bu silah ve teçhizatı ne kadar alıyor? Bugüne kadar imha edilen ve ganimet olarak alınan teçhizatın maliyeti 2 milyar doların altında.  Soru, onları kim silahlandırıyor? Bazı durumlarda silahlı olduğumuz için eleştiriliyoruz, silah satın alıyoruz ve bu durumu daha da kötüleştirecekmiş gibi durumu kabul edilemez bir yöne sürükleyebilir. Ama soru şu:  Ancak bu fakir ülkede bu kadar çok silah ve ekipman nereden geliyor? Bu nedenle bu soruların cevaplarını istiyoruz .

Şimdi de Azerbaycan ordusunun son günlerde tahrip ettiği bazı Ermeni teçhizatını halkımın dikkatine sunuyorum. Böylece tahrip edilen Ermeni teçhizatı: 234 tank imha edildi, 36 tank askeri ganimet olarak alındı, 49 piyade savaş aracı imha edildi, 24 askeri ganimet olarak alındı. 16 kendinden tahrikli topçu parçası imha edildi, 190 farklı kalibreli top, "Hurricane" sistemi 2, TOS ateşli silah 1, operasyonel taktik füze kompleksi "Elbrus" 2, "Tochka-U" 1, OSA uçaksavar füzesi sistemi 35, TOR uçaksavar füzesi sistemi 3 , KUB ve Krug uçaksavar füzesi kompleksi 5, radyo-elektronik savaş sistemleri 9, S-300 uçaksavar füze sistemi 2, 196 kamyon imha edildi, 98'i ganimet olarak alındı. 

Şanlı Azerbaycan Ordusu kurtarma görevine başarıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde halkımı bilgilendirdim ve yeni kurtarılan köylerin isimlerini açıkladım. Bugün büyük bir memnuniyet ve büyük bir sevinçle özgürleşen sonraki yerleşim yerlerinin adlarını sevgili halkıma iletmek istiyorum. Bugün Fuzuli yöresinin aşağıdaki yerleşim yerleri işgalcilerden kurtarıldı - Göçahmedli köyü, Chiman köyü, Cuvarlı köyü, Pirahmadlı köyü, Musabaylı köyü, İshigli köyü, Dadalı köyü ve Fuzuli şehri. Fizuli şehri işgalcilerden kurtuldu, Fuzuli bizim, Karabağ Azerbaycan!

Bu vesileyle tüm Azerbaycan halkını yürekten kutluyorum. Fuzuli halkını bu vesileyle yürekten kutluyorum. Yıllardır yerli toprak özlemi sona eriyor. Misyonumuzu onurlu bir şekilde yerine getiriyor, ülkemizin toprak bütünlüğünü yeniden tesis ediyor ve yeniden tesis edeceğiz. Fizuli için yapılan savaşlar zorlu savaşlardı. Zamanla bu savaşlar hakkında kitaplar ve eserler yazılacaktır. Büyük profesyonellik, beceri, cesaret ve özveri gerektiren bir savaştı. Çünkü bu 30 yıl boyunca düşman, temas hattına o kadar güçlü bir sur inşa etti ki, bazıları Fuzuli şehrini işgalden kurtarmanın imkansız olduğunu düşündü. En tanınmış askeri uzmanlar bile Fuzuli'yi alarak, onu işgalden kurtarmak muhtemelen aylar alacaktı ve operasyonun başarılı olup olmayacağı hala büyük bir soruydu. Ancak muzaffer Azerbaycan Ordusu , düşmanla baş etmeyi başardı ve kısa sürede Füzuli ilçesine bağlı köylerin çoğu ve Fuzuli şehri düşmandan kurtuldu. Fuzuli'den bahsederken elbette bilmeliyiz ki şehirden geriye hiçbir şey kalmadı, anıt yok, tek bir güvenli bina yok. Otuz yıl boyunca vahşi hayvanların, yırtıcı hayvanların, çakalların ellerindeydi. Tüm binalar yıkıldı, dini anıtlarımız yıkıldı, her şey yağmalandı, evlerin çatıları, pencereler, eşyalar, her şey. Sanki vahşi bir kabile şehri ele geçirmiş gibiydi. Fuzuli'nin kalıntıları, Ermeni faşizminin bir tezahürü ve Ermeni faşizminin bir tanığıdır.

Fuzuli'ye döneceğiz, bütün köyleri yeniden inşa edip güzelleştireceğiz. Hayat o köylere geri dönecek. Azerbaycan Ordusu, geçmişte olduğu gibi, Ulu Önder önderliğinde, Horadiz yerleşimi de dahil olmak üzere Fuzuli bölgesinde 22 köyü kurtardı. Şimdi bakın, ne kadar güzel bir yer olduğunu görün. Horadiz yerleşimi oldukça müreffeh ve modern bir şehir haline geldi. Fuzuli halkı kurtarılan köylerde yaşıyor. Şu ana kadar Fizuli nüfusunun yarısının kurtarılan köylere yerleştiğini söyleyebilirim. Ama bugün Fuzuli halkının yaşadığı köyler kurtarıldı ve oraya hayat geri dönecek, dönecekler, orada yaşayacaklar, atalarının mezarlarını ziyaret edecekler. Burada restore edilecek camilerde ezan sesi duyulacak. Şanlı misyonumuzu yerine getiriyoruz. Gayet eminimŞanlı Azerbaycan Ordusu işgalcileri topraklarımızdan kovmaya devam edecek.

Fuzuli operasyonu semboliktir. Azerbaycan bizim tarihi, kadim yerleşim yerimize kavuştu ve onbinlerce insanın buralara geri dönmesini sağladı. Aynı zamanda stratejik bir bakış açısıyla, birkaç savunma hattının Fuzuli ile temas hattında bölünmesi bize başka bir stratejik avantaj sağlıyor. Çünkü bugünlerde Fuzuli istikametinde bulunan askeri güçlerimiz orada savaşıyor. Şimdi elbette sır değil, hangi taraftan Fuzuli'ye girebildik. Büyük askeri profesyonellik ve cesaretin bir sonucu olarak, Fuzuli'yi işgalcilerden kurtarmayı başardık. Bundan önce Cebrail şehri işgalcilerden kurtarıldı. Bundan önce Hadrut işgalcilerden kurtarıldı. Fuzuli bölgesi de dahil olmak üzere Hocavend ve Cabrail bölgelerinin birçok köyü işgalden kurtuldu. Ancak bundan sonra Fuzuli şehrini işgalcilerden kurtarabildik.

Son aşamada düşman silahlarını düşürdü ve kaçtı. Bugün tüm sorumlulukla söyleyebilirim ki Fuzuli operasyonu askeri kitaplarda yer alacaktır. Sadece Fuzuli operasyonu değil, diğer operasyonlar da… Bugün edindiğim bilgilere göre, askeri uzmanlar, Azerbaycan Ordusu'nun muharebe kabiliyeti ve teknik desteği büyük olan bir ordu olduğunu zaten açıkça söylüyorlar.

Bugün tarihi bir gün. 17 Ekim, Azerbaycan devletinin tarihinde sadece Fuzuli halkının hatırasında sonsuza kadar kalmayacak. Bugün biz tüm Azerbaycan halkı, halkımızın, devletimizin en parlak sayfasını birlikte yazıyoruz. Bugün bu şanlı dayanışma, karşılıklı destek ve birlik tarihini yazıyoruz. Bu anlarda yaşamaktan mutluyuz. Ancak maalesef bu anları dört gözle bekleyen ve ölen on binlerce mülteci ve yerinden edilmiş kişi bu günleri görmedi. Ama bugün eminim ki ruhları mutludur. Çünkü anavatanları işgalcilerden kurtarıldı.

Korkak, hain, aşağılık düşmanın savaş suçları işlemesine, sivillere ateş açmasına ve bugünkü yangında küçüklerin öldürülmesine rağmen, sivillerden intikam almamamız gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Savaş meydanında intikam alıyoruz ve şehitlerimizin ve kayıplarımızın kanı yerde kalmıyor ve kalmayacak. Ermenistan'ın faşist liderliğini kalan toprakları gönüllü olarak terk etmesi için bir kez daha uyarıyorum. Onları yine de oradan kovacağız. O topraklarda onlardan hiçbir iz kalmayacak. Onları ülkemizden sonuna kadar sürdüreceğiz. 

Fuzuli'yi teslim etmek istemedi. Ancak, onu tutamayacağını anladı. Gabriel'i teslim etmek istemedi. Dün ve bu gece Cebrail yönünde başarılı operasyonlar yapıldı, stratejik yükseklikler alındı. Henüz bunun hakkında bir şey söylemek istemiyorum, olayları önceden tahmin etmek istemiyorum. Ama bugün muzaffer Azerbaycan Ordusu amacına ulaşıyor ve ulaşacak, toprak bütünlüğümüz yeniden sağlanıyor ve sağlanacaktır. Bizi hiçbir güç durduramaz. Azerbaycan halkının iradesine karşı hiçbir kuvvet duramaz. Bunu herkes bilmeli. Önümüzde kimse duramaz. Yağmacı Ermeni devleti topraklarımızı terk etsin. Bundan sonra ateşkes sağlanacak. Ateşkes ilan edildi ve bir gün sonra Gence bombalandı. O nerede? Yerleşik diziler.Bugün nereye vurdular? Yine yerleşim alanları. Ne zaman ateş ettiler? Geceleri daha fazla insan ölüyor.

Bu insanlığa karşı bir suçtur. Uluslararası toplum işlenen suçlar için Ermenistan'ı adalet önüne çıkarmak istemezse - tıpkı hiç kimsenin onları Hocalı soykırımı için adalete teslim etmemesi gibi - biz de onları adalet önüne çıkaracağız. Onları cezalandıracağız,  ve bizim cezamız adil olacaktır. En ağır cezayı hak ediyorlar. Ermenistan'ın askeri-politik liderliği bir suçlu ve bu suçluları cezalandıracağız.

"Karabağ Ermenistan'dır" diyen Ermenistan Başbakanı ne oldu, şimdi "Karabağ Ermenistan'dır" demiyorsunuz. Fuzuli'ye gelin oradaki topraklarımızı sömürüyordunuz. Cebrail'e gelin, Hadrut'a gelin, kurtarılmış diğer yerlere gelin "Karabağ Ermenistan'dır" deyin. Orada oturuyorsunuz - Erivan'da, oradan açıklama yapıyorsunuz, can sıkıcı dünya liderlerisiniz, sizi telefonla aramayan kimse kalmadı.

Neden "Karabağ Ermenistan'dır" demiyorsunuz? Korkuyorsun, korkacaksın. Ama Azerbaycan halkına hakaret ederken, "Karabağ Ermenistan ve mesele budur" derken neden bu kadar cesurdun? Kime güvendin? Bir gün eylemlerinizden sorumlu tutulacağınızı bilmiyor muydunuz? Bugün geldi ve geliyor. Lübnan'dan ve diğer ülkelerden Ermenileri Şuşa'ya getirmek bir savaş suçudur ve Cenevre Sözleşmesine aykırıdır. Gösterişli bir şekilde yapıyorlar, televizyonda gösteriyorlar, Ermeniler eski topraklarımızda yaşamaya ve çalışmaya geldikçe. Şimdi Şuşa'ya yerleşmek için kimin geleceğini görelim. Cabrail'den Ermenistan ile yeni bir yol inşa ediyordunuz. Neden? O bölgeyi, Araz bölgemizi kaçak olarak işgal edip oraya Ermenileri yerleştirmek mi? Bizi gerçeklerin önüne koymak istedin. Ermenistan'ın nüfusu az olduğuna göre yurt dışından Ermenileri aldatmak ve oraya yerleştirmek dahil çeşitli yollarla getirmenin amacı neydi? Amaç tarihi topraklarımızı ebedi işgal altında tutmak, ebedi işgali sağlamak ve topraklarımızı Ermenileştirmek mi? Bak, Fuzuli'ye çirkin bir isim verdiler. Bu isim size gelsin. Bu ismin cehenneme gitmesine izin ver. Bu isim artık mevcut değil. Madagiz adı yok - Sugovushan. Diğer tarihi isimlerimizi de restore edeceğiz. Siyah örgütün parlamentosunu Şuşa'ya taşıdınız. Kopyalayın, nasıl kopyaladığınızı görün! O sahte çetenin liderinin "küfür" töreninin yapıldığı gün hangi gündü? Oranı biz yok ettik, sen onu yok ettin. Önümüze yedi koşul koydunuz. Ültimatom ile konuşuyordun. Şimdi hangi koşulu ayarladığınızı görelim. Ne oldu? Azerbaycan'ı durdurmak için yardım istiyorsunuz.  Kan dökmemize gerek yok. Bu toprakları her ne şekilde olursa olsun alacağız. Son günlerin tarihi bunu gösteriyor. 

Ermeni halkı nihayet bu suç rejiminin liderlerini adalete teslim etmelidir. Ermenistan'da askeri komiserliklerde zaten mitingler düzenleniyor, anneler yolları kapatıyor ve çocuklarının başka bir ülkeye gidip ölmesini engelliyor. Ben de Ermeni halkına seslendim ve tekrar temyiz ediyorum: Çocuklarınızı bırakmayın! Bizim topraklarımızda ne yapıyorlar? Kendi ülkenizde yaşayın. Sizinle hiçbir ilgimiz yok. Git ve kendi ülkende yaşa, ne yaparsan yap, ama toprağımızı terk et. Ermeni halkının da suç cuntasının liderlerini adalete teslim edeceğinden eminim. Hakikat yolundayız, adalet yolundayız. Haklıyız, kendi toprağımızda savaşıyoruz, kendi toprağımızda şehitler veriyoruz. Savaşımız kutsal bir savaş!

Gücümüzü savaş alanında hem düşmana hem de tüm dünyaya gösterdik. Savaş alanında gösterdiğimiz güç ve kaynağı Azerbaycan halkının iradesi, Azerbaycan halkının yeteneği ve başarımızdır. 

Tekrar söylemek istiyorum ki biz mutlu insanlarız, neslimiz bu mutlu günleri görmekten mutlu. Bu müjdeyi halkıma ilettiğim için kendimi mutlu bir insan olarak görüyorum. Başkomutan olarak tüm çalışmalara ben liderlik ediyorum ve Azerbaycan halkına, faaliyetlerimde ülkemizin ve halkımızın milli çıkarlarını korumak için elimden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğime dair teminat vermek istiyorum. Hiçbir tehdit, hiçbir tehdit, hiçbir baskı irademi etkileyemez. İşimiz gerçeğin eseridir. Toprak bütünlüğümüzü yeniden tesis ederek kendi toprağımızda savaşıyoruz.

Azerbaycan Ordusu çok yaşa! Azerbaycan halkı çok yaşa! Karabağ Azerbaycan'dır!

Kaynak: Azvision

Haber Ara