Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Ali Han Kantemir kimdir?

Kafkas hukukçu Ali Han Kantemir... Ali Han Kantemir kimdir? İşte Ali Han Kantemir'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-02 00:01:45

Ali Han Kantemir kimdir?

Ali Han Kantemir 9 Mayıs 1886'da Kafkasya'nın Kuzey Osetya bölgesinin Karaağaç köyünde dünyaya geldi. Vladikavkaz Lisesi'nde ve Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü. Öğrencilik yıllarında Rusya topraklarında yaşayan Müslüman halkların özgürlüğü için yürütülen mücadeleye katıldı. Mezuniyetinden sonra Bakü'ye gitti ve orada avukatlık yapmaya başladı. 11 Mayıs 1918 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti ile Osmanlı Devleti arasında bir dostluk ve yardım anlaşması imzalanmasında büyük rol oynadı.

Ayrıca kurulan yeni cumhuriyetin tanınması için Alman Hükümeti ile görüşmelerde bulundu. Sonrasında İstanbul'a gitti ve burada bulunan Çerkes göçmen örgütlerinin desteğini aldı. 1919 senesinde Ruslar'a karşı büyük bir mücadele başlatan Kantemir, Kuzey Kafkasya işgal edilince Gürcistan'a gitti. Bu bölgenin de ele geçirilmesi üzerine Türkiye'ye geçti. Bir süre Anadolu'nun farklı şehirlerinde çalışmalarda bulundu. Fakat yapılan baskılar nedeniyle Paris ve Berlin'e yerleşti. Burada Rusça, Fransızca, Almanca, İngilizce, Türkçe dillerinde yayın yapan Kafkasya dergisini çıkardı.

II. Dünya Savaşı başlayınca esir kamplarına getirilen Kafkas esirlerin kurtarılması için çalışmalar yaptı. Sonrasında Ahmed Nabi Magoma, General Kılıç Girey ve bazı arkadaşlarıyla birlikte Alman ordusunda Ruslar'a karşı mücadele etti. Savaştan sonra Münih'e gitti ve Kafkasya İstiklal Komitesi'ni kurdu. Aynı zamanda Problemns of the Peoples of the USSR dergisi yazı kurulu üyeliğiyle Elmecelle dergisinin sorumlu müdürlüğü vazifelerinde bulundu.

Ali Han Kantemir 16 Nisan 1963'de Münih'te yaşamını yitirdi.

 

Haber Ara