Dolar

32,5578

Euro

34,9923

Altın

2.436,33

Bist

9.774,46

Alevi vatandaşlara güzel haber

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'İnşallah önümüzdeki günlerde Alevi vatandaşlarınızın beklentilerine cevap verecek, önemli bir reformu da Türkiye kamuoyuna takdim etmiş olacağız' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-10 19:47:03

Alevi vatandaşlara güzel haber

Bakan Bozdağ, Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Dolak Köyü'nde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden eşi Mine Bozdağ'ın amcası olan ve 56 yaşında hayatını kaybeden Faik Tuncer'in cenaze törenine katıldı.

Bozdağ, taziye ziyaretinin ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bozdağ, bir gazetecinin "Cuma genelgesinin iptali için Danıştay'a dava açıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, yürürlüğe giren Cuma genelgesinin hayırlı olmasını diledi, şunları söyledi: "78 milyonluk Türkiye'de böylesi doğru, hayırlı ve milletin beklediği bir hizmetten rahatsız olan insanlar da olabilir. Bu, demokratik ülkelerde normal bir şeydir. Ancak yayınlanan genelgenin hukuka anayasaya aykırı olduğunu iddia etmek kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Çünkü bizim anayasamızda Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde din ve vicdan hürriyetini teminat alan hükümler içermektedir. "Din ve vicdan hürriyetini tahkim eden genişleten ve vatandaşa daha fazla bu alanda istediği gibi yaşama hakkı veren her düzenleme bizim anayasamıza da taraf olduğumuz sözleşmeler de diğer hukuksal düzenlemelerimize de uygun düşer.

Tabi müracaat eden kişinin geçmişte hakim savcılık mesleğinin içinden gelen birisi olması bunların Türkiye'nin değişimine yetişemediklerini gösteriyor. Türkiye esasında bu tür tartışmaları tarihin sayfalarına havale etmiş durumdadır. Bundan sonra Türkiye'de vatandaşların din ve vicdan hürriyetinin gereği olarak Cuma günü rahatça ibadetini yapmalarının önündeki engeli kaldıran düzenlemeyi eleştiren hemen hemen yok denecek kadar bir kişi var. Bunların dışında eleştiri yapanlar Türkiye'nin gelişmesine yetişemeyenlerdir. Türkiye'deki değişimi okuyamayanlardır. Geçmişte hala kalanlardır. Davayı açanlar 1930'lar 1940lar 1950'ler 1960'lar 70'lerin en sonunda 28 şubat 97'nin Türkiye'sinde çakılı kalanlar. Onlar orada kalsındar, biz yolumuza devam edeceğiz".

"Alevi vatandaşlarımızın beklentilerine cevap verilecek"

Türkiye'nin her alanda gelişmesini sürdüreceğinin altını çizen Bozdağ, "Din ve vicdan hürriyeti alanında da vatandaşlarına daha iyi imkanları sağlayan adımlar atılacaktır. İnşallah önümüzdeki günlerde Alevi vatandaşlarınızın beklentilerine cevap verecek, önemli bir reformu da Türkiye kamuoyuna takdim etmiş olacağız. Onların da daha fazla bu alanda hak ve hürriyete sahip olmaları için yeni adımlarımızı Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

Haber Ara