Dolar

32,3393

Euro

35,0979

Altın

2.237,45

Bist

8.794,80

Alessandro Volta kimdir ?

Rus asıllı İtalyan fizikçi Alessandro Volta... Alessandro Volta kimdir? İşte Alessandro Volta'nın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-29 04:07:33

Alessandro Volta kimdir ?

Tam adı Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta'dır. Rus asıllı İtalyan fizikçi Alessandro Volta 18 Şubat 1745 tarihinde dünyaya geldi. 1774 senesinde, İtalya'nın kuzeyindeki Como şehrinde Kraliyet Okulu'nda fizik profesörü olarak çalışmaya başladı. 1779 senesinde Pavia Üniversitesi'nde deneysel fizik profesörü oldu.

Volta kas hücrelerinin yapısındaki metal iyonlarının ve içerisindeki sıvının elektrik içerdiğini keşfetti. Sonrasında bu mantıkla ilerleyerek tuzlu su çözeltisinin iki ayrı uç kısmına çinkoyu yerleştirdi ve elektrik akımını elde etti. 1801 senesinde gerçekleşen bu keşif Volta Pili olarak bilinmektedir. Volta, 1774 senesinde statik elektrik ürettiği bir cihaz olan ilk buluşu electrophorus tasarlamıştır.

1801 senesinde Volta, yaptığı ilk pille ilgili ayrıntıları ve bilgileri yayınladı. Volta pili belirli çözeltilerle metal elektrotlar arasındaki kimyasal tepkimeden yararlanma yoluyla elektrik üretiyordu. John Frederick Daniell gibi bilim adamları, elektrot yapımında farklı gereçler kullanarak Volta'nın tasarımını geliştirdiler. Günümüzün pilleri de aynı temel tasarıma dayanmakta, fakat yapımlarında modern gereçler kullanılmaktadır.

Ayrıca Volta'nın sınır bilimle (görünmezlik, ışınlanma vb.) ilgili çalışmaları da vardır. Elektrik konusunda en önemli gelişmelerin, 1801 senesinde Volta tarafından ilk pilin (bataryanın) keşfiyle başladığı bir gerçektir. Söz konusu batarya, ilk devamlı ve güvenilir elektrik kaynağı olmak niteliğiyle, öteki buluşlar ve uygulamalar yolunda dünyaya kılavuzluk etmiştir. Volta 1794 senesinde Teresa Peregrini ile evlenmiştir. Bu evlilikten Giovanni, Flaminio ve Zanino isimlerinde üç oğlu olmuştur.

Fizikçi Alessandro Volta 5 Mart 1827'de 82 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Ölümünden sonra elektrik ve elektriği depolama alanında yapılan gelişmelerde onun temelini attığı bu keşifin değeri çok daha iyi anlaşılmış ve anısına elektrik gerilim birimine “Volt” ismi verilmiştir.

 

Haber Ara