Dolar

32,5430

Euro

34,9066

Altın

2.427,70

Bist

9.645,02

Alcholrehab nedir? Nasıl yapılır?

Alkol bağımlılığı birçok kişinin yaşayabileceği sorunlardan biridir. Alkol almak kişiler üzerinde birçok hastalığın oluşmasında etkili olabilecek bir rahatsızlıktır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-31 18:26:31

Alcholrehab nedir? Nasıl yapılır?

Alkol sadece fiziksel anlamda rahatsızlık yaratmaz. Fiziksel zararlarının yanı sıra kişinin psikolojik dünyası üzerinde de olumsuz sonuçlar yaratabilecek etkileri vardır. Alkol tüketen ve bunu bağımlılık haline dönüştüren kişilerde irade zayıflığı başta olmak üzere kötü alışkanlıklara yönelme konusunda eğilim artar. Alcholrehab Nedir? Nasıl Yapılır? Konusu kullanıcılar tarafından merak edilen bir konudur.

Dünya üzerinde birçok kişi alkol kullanır. Bunların bir kısmı alkol bağımlısı olarak adlandırılan grupta yer almaktadır. Bu tür kişilerin bir tedaviye ihtiyaçları olması yaşayacakları sıkıntıların önlenmesi açısından önemlidir.

Alkol kişide bedensel rahatsızlıkların dışında ruhsal çöküntüler de yaratmasıyla bilinen bir maddedir. Alkol sebebiyle dünya genelinde her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybetmektedir. Alkol tüketiminde yaş ortalaması da önemli bir konudur. Alkol tüketimi konusunda yaş ortalaması ülke genelinde 11 olarak bildirilirken bu oran oldukça yüksektir.

Alkolün vücuda olan etkisi mide ile başlamaktadır. Alkolün etkileri vücuttaki tüm organlar üzerinde olumsuzluk yaratır. Alkol tüketiminin belirli bir seviyenin üzerinde gerçekleşmesi kişide hayati fonksiyonların yavaşlamasına ya da ölüme sebep olabilecek etkilere yol açacağından tüketilmemesi kişi yararına olacak bir içecektir.

Alkol Bağımlılığında Etkili Olan Belirtiler

l Kişide kullanılan miktarların dışında miktarlara geçişte artış olması

l Kişinin alkol üzerinde kontrol sağlayamaması

l Sosyal yaşam etkinliklerinin alkol sebebiyle terk edilmesi

l Alkolün zararlarına rağmen tüketilmeye ısrarla devam edilmesi

l Alkolü bırakmaya teşebbüs edilmesine rağmen başarı elde edilememesi

l Alkolü bırakmaya çalışan kişide görülen duygu durumu bozuklukları

Alcholrehab Tedavisi Nasıl Yapılır?

l Kişi uzun süredir alkol kullanıyorsa ve bağımlı hale geldiyse bundan kurtulması için de birtakım süreçlerden geçmesi gerekecektir.

l Alkolün yarattığı etkilerden kurtulmak isteyen bireyler bu durumla tek başlarına mücadele etmekte zorlanabilirler.

l Bazı durumlarda yakınlarının yardımını alsalar dahi bu tür problemlerin aşılması zahmetli süreçleri içerir.

l Kişiler her ne kadar bu bağımlılıktan kurtulmak isteseler de bazen sadece istemekle sorunları gideremezler.

l Bağımlılığın giderilmesinde bireysel çabalar yetersiz kaldığında kişi bir kaosun içine sürüklenebilir

l Kişi işin içinden çıkamayacak duruma geldiğinde ise tedavi süreçlerinin uzaması söz konusu olur

l Bu tür bağımlılıklar fark edildiği andan itibaren bırakılması gereken durumlardır

l Aksi takdirde işlerin güçleşmesi kaçınılmazdır.

l Kişisel çabalar yetersiz kaldığında bir tedavi merkezinden ve psikiyatri kliniklerinden yardım almak gerekebilir

AMATEM, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi olarak alkol ve madde bağımlılığı konusunda problem yaşayan kişilere destek vermektedir.

Alkol tedavisi planlanırken hastanın kişisel özellikleri de dikkate alınır

Bağımlılığın süresi ve alkolün tüketim miktarı da önemli olacaktır

Alkol bağımlılığına yönelik tedavi uygulanacağı zaman kişinin bu bağımlılığına eşlik eden bir psikolojik rahatsızlığı varsa o da tespit edilmelidir

Bu tür bir psikolojik sorunun da tedavisi en kısa sürede gerçekleştirilmelidir Aksi durumda alkol bağımlılığı tedavisi etkili sonuçlar vermez

Aile bireyleri bu tür tedaviler gerçekleştirilirken en önemli yardımcılardır. Onların desteğinde yürütülen bir tedavi süreci bağımlılığın daha kısa sürede neticelenmesinde etkilidir

Tedavi süreci tamamlansa dahi ardından yaşanacak süreçler takip edilme gerekliliği oluşturur

Kişinin tedavisi hastanede gerçekleştirilse dahi tedavinin ardından bir takip süreci zorunludur. Aksi halde tekrar alkol alma riski yüksek olabilir. Bir kez alkol alındıktan sonra bu davranışın önüne geçmek zorlaşacaktır.

Tedaviden sonraki ilk 6 ay önemli bir süredir. Bu süre içerisinde rahatsızlığın tekrarlama ihtimali de sıktır

Alkol kullanan kişi tedaviyi reddetse dahi hekimin tavrı önemlidir ve alkol bağımlısı ile olan bağlantı kesilmemelidir

Alkol kullanımının kişiler üzerindeki etkisi oldukça tesirlidir. Bunun yanı sıra gebelik esnasında alkol kullanan anne adayları bebeğin yaşamını da riske atmış olurlar. Alkol bebeğe direkt etki edebilme gücüne sahiptir ve anne adayı alkol aldığında bebeğin kanında da aynı oranda alkol olacaktır.

Bu tür durumlar bazen bebeğin gelişmesini engellerken bazen de ölü doğum ya da zekâ geriliği gibi etkilere de yol açabilir

Son yıllarda alkol ve madde bağımlılığı konusunda gittikçe artan bir oranda yükselme söz konusu olmaktadır. Bu artışta etkili olan nedenler yaşam koşullarında olan bozulmalar olduğu kadar sosyal ve toplumsal bozukluklar da olabilmektedir. Ayrıca kişisel problemler, aile yaşantıları ya da psikolojik sorunlar da bu bağımlılıkların temelinde yer alabilecek sebepler arasındadır.

Toplumsal sorunlar açısından ele alındığında bazen bireyler yaşadıkları yerlerden ayrılarak büyük kentlere gelmekte ve burada uyum sorunu yaşayabilmektedir. Çocuklar ekonomik sebeplere bağlı olarak küçük yaşta çalışmak zorunda kaldığında ise dış çevreyle gerçekleştirilen bağlantı onların gelişimini olumsuz etkilemekte ve kötü alışkanlıkların edinilmesinde aracı olabilmektedir

Çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyen aileler evde ya da okulda çocuklarının takibini sağlıklı gerçekleştiremediğinde ya da dış dünya ile olan ilişkilerini takibe alamadığında gelişim evrelerini sorunlu yaşayabilir. Bu durumda da çocuk ya da genç olarak tanımlanan bireyler madde bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bu tür problemler bireylerin yaşamında onarılması güç sorunlara yol açabileceğinden önlenmesi gereken durumlardır. Bağımlılık oluştuğunda mutlaka tedavi edilmelidir.

Bununla mücadele etmede toplum bilinci artırılmalı ve gençler bunun zararları noktasında eğitilmelidir. Yetişkinler açısından da alkol ve madde bağımlılığının zararları hakkında bilgi verici eğitimlerin gerçekleştirilmesi ve etkili bir toplum bilincinin oluşturulması önemlidir. Alcholrehab Nedir? Nasıl Yapılır? Konusunda kullanıcılar için yararlı olabilecek bazı noktaları bir araya getirdik. Alkol bağımlılığı kişisel olduğu kadar toplumsal zararları olan bir durumdur. Bu sebeplerle alkol bağımlılığı tedavi edilmesi gerekli olan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haber Ara