Dolar

32,6021

Euro

34,8227

Altın

2.490,90

Bist

9.462,13

Alanı küçük hayali büyük kent Tunceli

Dêsım veya Kalan aslında en eski ismi Mamekiye olan Tunceli, çağlar boyunca çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük ili. Bu ilde görülecek yerler ise oldukça büyük...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-29 11:34:30

Alanı küçük hayali büyük kent Tunceli

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan, yöresel adı Dêrsım, Dêsım veya Kalan aslında en eski ismi Mamekiye olan Tunceli, çağlar boyunca çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük aynı zamanda da en az nüfusa sahip olan ilidir. Bu ile uğramak istediğinizde ise sizi coğrafyanın her renkten tonu karşılayacak...

MUNZUR VADİSİ

42.000 hektarlık bir alanı kapsayan Munzur Vadisi Milli Parkı, akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, hayvan türleri ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Tunceli-Ovacık arasında uzanan milli parkta dağ keçileri, av kuşlarından ur kekliği diğer hayvan türlerine göre sayıda fazladır. Bunun yanı sıra 1518 bitki örtüsü 227 çeşit endemik bitkisi bulunmaktadır. Endemik bitkilerinin bazılarını ise; çan çiçeği, Erzincan kirazı, bindebirdelik otu, Munzur kekliği, Munzur düğün çiçeği ve dağ çayı oluşturmaktadır. 1971 yılında milli park olarak ilan edilmiştir.

TAHAR KÖPRÜSÜ

Tahar Çayı üzerinde bulunan köprü, 1807 yılında inşa edilmiş olup, banisi Yusuf Ziya Paşa'dır. Bir kaynağa göre; 1902 yılında Diyarbakır Valisi Akif Paşa tarafından onartıldığı anlaşılmaktadır. Sivri kemerli tek gözlü olan köprü kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Köprünün üst kısmında her iki tarafta 70 cm. yükseklikte korkuluklar yer almaktadır.

PERTEK KALESİ

Pertek Kalesi Mengüçlüler döneminde inşa edilmiştir. Bugün Keban Baraj Gölü altında kalan ve bir ada görünümünde olan kale sivri bir kayanın üzerinde kurulmuştur. Selçuklular zamanından kalan kale, Osmanlılar zamanında onarılmıştır. Kalenin içinde bir sarnıç mevcuttur.

TİL HÖYÜĞÜ

Mazgirt'e bağlı Kuşçu Köyünde bulunan Til Höyüğü, karayolunun yaklaşık 1 kilometre güneyinde yer almaktadır. Toprak bir yolla ulaşılan Til Höyüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1996 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiş, ancak burada bugüne kadar herhangi bir kazı yapılmamıştır.

ÇELEBİ ALİ CAMİİ

Pertek ilçesinin güneyinde, Murat Irmağının kıyısında giriş kapısı üzerinde bulunan kitabeye göre 1569 yılında Ramazan ayında yaptırılmıştır. Çelebi Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Kesme ve moloz taştan yapılan cami, üç kubbeli son cemaat yeri ve tek kubbeli ana mekândan oluşmaktadır. Ana mekânın batısında yer alan beşik tonozlu mekânın duvarında eyvanlı çeşme ve minare vardır. Çeşme, minare ve son cemaat yeri duvarları, iki renkli kesme taştan yapılmıştır.

MAZGİRT KALESİ

Mazgirt ilçesinde bulunan kale, M.Ö. 9. yüzyılda inşa edilmiştir. Kalenin içinde bulunan Urartu kitabesine göre, Urartu Kralı II. Rusas zamanında yapılmıştır. Mazgirt Kalesi'nin yapımı sırasında kayalardan ve moloz taşlardan yararlanıldığı görülmektedir.

Haber Ara