Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

Aksaray; kendini ispatlayan şehir

Eskiden Konya ili sınırları içerisinde yer alan, şimdi il konumundaki Aksaray şehri tarihi ve kültürel mekanlara ev sahipliği yaparak diğer iller arasında ekonomik ve sosyal yönden de sivrilmeye başladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-09 10:32:47

Aksaray; kendini ispatlayan şehir

Kapadokya'nın volkanik tüf kayalık arazileri üzerindeki Aksaray'da ilk uygarlık Aşıklı'da ilk yerleşim M.Ö. 8400 yıldan kalmadır. Aksaray daha sonraki dönemlerde Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Kapadokya Bölgesinin en önemli turizm merkezidir.

YILANLI KİLİSE

Yılanlı Kilise, Ihlara Vadisi'nde Aksaray şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Kilise konumu ve içerisindeki dini motif ve fresklerle ziyaretçilerin ilgisini çeken bir yer. Yunan haçı planına sahip kilise iki bölümden oluşuyor. Ana mekan dikdörtgen planlı ve beşik tonozlu, diğer bölüm düz tavanlıdır. Kapadokya'da önemli azizlerin tasvirlerine kilise tonozlarında sık sık rastlanıyor. Bu kiliseye Yılanlı Kilise denmesi, batı duvarında yer alan yılanlar tarafından ısırılan 4 kadının temsil edildiği fresklerden geliyor.

SULTAN HAN

Sultan Han, Aksaray'da kendi adıyla anılan Sultanhanı ilçesindedir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan eser 1229 yılında tamamlanmıştır. 1278 de II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından genişletilmiştir. Dıştan yazlık ve kışlık bölümlerinin boyu 116,90 metredeir. Yazlık kısmının eni ise 49.35 metre, boyu 61.75 metredir. Kışlık kısmının eni ise 32,90 metre, boyu 55,15 metredır. Anadolu'nun en büyük hanı olması sebebiyle önemlidir.

HASANDAĞI

Hasandağı, deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Melendiz Dağı'nın büyük kısmı, bu iki kraterden çıkan lavlardan meydana gelmiştir. Kapadokya'nın ve Ihlara Vadisi'nin mimarı olan Hasandağı, güvenli parkurlarıyla dağcılığa meraklı zirve tutkunlarının ilgisini çekiyor.

AĞAÇALTI KİLİSESİ

Ihlara Vadisi, Aksaray Kapadokya'da Ihlara Vadisi'nde bulunur. Gişeden geçtikten sonra merdivenlerden inince sağ tarafa doğru 10 metre ileridedir. Ancak merdivenlerin yarısına kadar inip sağa dönülmelidir. Kilisenin asıl girişi toprak altındadır.

EĞRİ MİNARE

Eğri Minare, Aksaray merkezinde yer almaktadır. Selçuklu dönemine ait olup, 1221-1236 yılları arasında Alaaddin Keykubat'ın babası Sultan I. Keyhüsrev tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Kırmızı tuğladan yapıldığı için Kızıl Minare olarak da anılmaktadır.

AKSARAY MÜZESİ

Aksaray Müzesi, 1969 yılında Zinciriye Medresesi'nde kurulmuştur ve civardan eser toplanmıştır. Daha sonra Acemhöyük, Aşıklı Höyük, Musular ve Güvercinkayası Höyüğü kazılarının yapılmasıyla yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuş ve 2004 yılında yeni yerine taşınmıştır. 2014 yılında gerçekleştirilen teşhir, tanzim çalışmaları kapsamında yenilenerek kronolojik teşhir düzeniyle tekrar ziyarete açılmıştır. Müzede satın alma, bağış ve Aksaray sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilmiş toplam 15.639 adet eser bulunmaktadır.

Haber Ara