Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Akşam Gazetesi: İsrail‘in ‘Doğalgaz‘ sancısı

İsrail'in Akdeniz üzerindeki doğalgaz borusunu Avrupa'ya taşıma noktasında sıkıntı yaşadığı ileri sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 05:08:30

Akşam Gazetesi: İsrail‘in ‘Doğalgaz‘ sancısı

İsrailli yetkililer, Kıbrıs gazının Türkiye'nin içinde yer almadığı bir projeyle Avrupa'ya taşınmasının mümkün olmadığı yönünde görüş belirttiği öğrenildi. Rum Kesimi'nin de bunun farkında olduğunu belirten yetkililer, hattın Yunanistan üzerinden gitmesinin ise ek 10 milyar dolar tutarında bir faturağı çıkaracağı görüşünde.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre; Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, KKTC'yi 'by-pass' ederek Ada çevresinde başlattığı doğalgaz arama inadı, İsrail'i de zora soktu. Sondaj ihalesini ABD'li Noble Enerji Şirketi ile birlikte üstlenen İsrail'li Delek Şirketi, KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının yol açacağı sıkıntıların yanı sıra, çıkarılacak doğalgazın Avrupa'ya nakli konusundaki yüksek maliyet nedeniyle de sıkıntı yaşıyor. Doğalgazın, Türkiye'nin desteği olmadan Avrupa'ya aktarımının yaklaşık 10 milyar dolarlık ek maliyet getireceğini dikkate alan İsrail'li Delek Şirketi, sondaj çalışmalarına devam edip etmeme konusunda ciddi endişe taşıyor. Gelişmeleri AKŞAM'a değerlendiren İsrail'li bir yetkili, Kıbrıs doğalgazının Türkiye'nin içinde yer almadığı bir proje ile Avrupa'ya taşınmasının mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

ULUSLARARASI HUKUKA İLİŞKİN SORUNLAR

Güney Kıbrıs'ın Ada çevresinde başlattığı doğalgaz arama çalışmaları, KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları nedeniyle sıkıntıya yol açtı. Bu konuda önümüzdeki süreçte yeni sıkıntılar yaşanması da sürpriz olmayacak.

YUNANİSTAN'DAN AKTARIM İLAVE 10 MİLYAR $ 

Kıbrıs doğalgazının Avrupa'ya nasıl nakledileceği konusunda ciddi belirsizlikler var. Doğalgazın Avrupa'ya aktarımında Türkiye'nin içinde yer almayacağı bir proje, mali anlamda gerçekçi olmaz. Doğalgazın denizin altından Yunanistan'a aktarımı seçeneği ise en az 10 milyar dolarlık ek maliyet gerektiriyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin içinde bulunduğu mali koşullar göz önüne alındığında, böyle bir güzergahın hayata geçirilmesi mümkün görünmüyor.

EN UYGUN ROTA TÜRKİYE'DEN

En uygun güzergah, doğalgazın önce Kuzey Kıbrıs'a, oradan da Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledilmesi. Enerji devlerinin görüşleri de bu doğrultuda. Ancak, Ada'da çözüm olmadan ve Türkiye-İsrail ilişkileri düzelmeden bu projenin uygulanması imkansız görünüyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi de, bu gerçeğin farkında.

AFRİKA-ASYA PAZARI SIKINTILI

Kıbrıs gazının, Avrupa yerine Afrika veya Asya'ya satılması seçeneğinin önünde de engeller var. Mısır'ın kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde çok daha büyük gaz yatakları yer alıyor. Ortadoğu ve Asya'daki doğalgaz kaynakları dikkate alındığında, Kıbrıs gazının Afrika ve Asya'ya pazarına yönelmesi akılcı olmaz.

MISIR'IN YENİ KEŞFİ ZORLAYACAK

Enerji uzmanları ve akademisyenler, İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr bölgesinde keşfettiği doğalgazın, Doğu Akdeniz'de daha önce gaz bulan İsrail'i gölgede bırakacağı görüşünde birleşiyor.

Haber Ara