Dolar

32,4953

Euro

34,5758

Altın

2.498,24

Bist

9.548,09

'AKP-MHP koalisyonu olmayacak bir şey değil'

Sputniknews'e konuşan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, seçimin Türkiye'de hiç kimsenin talebi olmadığını, bunu isteyen tek kişinin Cumhurbaşkan olduğunu söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-14 17:40:59

'AKP-MHP koalisyonu olmayacak bir şey değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en başından beri seçim istediğini iddia eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç,  buna erken seçim demenin de doğru olmayacağını söyledi. Oluç, "Bu seçimde istediği sonucu elde edemedi. Görevi verdiği andan itibaren, yaptığı bütün kurgu kendi kontrolü altında bir hükümetle seçime gitme oldu. Bu çok net" dedi.

'GAYRİ CİDDİ BİR DURUM'

AK Parti-CHP müzakerelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘bize koalisyon teklif etmediler' şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Oluç, "Siyaset tarihine geçecek bir durumdur.  Siz 30 gün boyunca koalisyon kurulması için görüşüyorsunuz. Fakat taraflardan biri koalisyon teklif edilmediğini söylüyor. Demokratik ve evrensel bir takım teamüller açısından değerlendirdiğinizde bu gayri ciddi bir durumdur" diye konuştu.

'KOALİSYON YOLUYLA SEÇİME GİDİLMESİNE DE KARŞI'

Hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın tutumunun son derece planlı olduğunu savunan Oluç, "Bütün dertleri sadece kendi kontrolleri altında olabilecek hükümetle seçime gitmektir. Anayasal olarak bir seçim hükümeti kurulmasına da diğer partiler dahil olacak diye karşılar. Diğer partilerin önüne kabul edemeyecekleri teklifler götürerek koalisyon yoluyla seçime gidilmesine de karşı olduklarını gösterdiler. Dolayısıyla bu planlanmış bir operasyondur. Bu planın sahibi Saray'da oturmaktadır. Kendi etrafındaki danışmanlarıyla, özel çalışma arkadaşlarıyla bu planı yapmıştır ve adım adım bu plan uygulanmaktadır. Burada hiç sürpriz nokta yoktur" dedi.

'MHP İLE GÖRÜŞME DE PLANIN BİR PARÇASI'

HDP'li Saruhan Oluç, CHP'nin ardından MHP ile yapılacak görüşmelerin de bu planın bir parçası olduğunu iddia etti. "MHP'den beklenenin bir koalisyona girmesi değil yeniden seçim hükümetinin oluşmasına yol açacak tavrı" diyen Oluç, şunları söyledi:  "Meclis'te oylamaya girmeyerek bir AKP azınlık hükümetinin iş başında kalmasına yardım etmesidir, MHP'den esas olarak beklenen. Meclis başkanlığı seçiminde de böyle davrandılar. Yani çok esip gürlemesine rağmen Sayın Bahçeli nihayetinde ya böyle davranacaktır ya da geçici bir koalisyon adımı atmaya çalışacaktır." 

'ERKEN SEÇİM KİMSENİN TALEBİ DEĞİL'

MHP'den yapılan ‘bugünkü ortamda erken seçime gidilmesinin Türkiye'nin yararına olmayacağı' yönündeki açıklamaları da değerlendiren HDP'li Oluç, erken seçimin neden uygun olmadığını şöyle anlattı: "Halk seçimde bir tercih ortaya koydu, siyasetçilerin görevi de bu tercih doğrultusunda davranarak bir çözüm üretmektir. Erken seçim Türkiye'yi ekonomik açıdan da sıkıntılı bir döneme sürükleyecek. Zaten ortada temsilde ciddi sorunlar yaratan anti demokratik bir seçim yasası vardır. Bunlarda değişiklik yapmadan yeni bir seçime gitmek sorunludur. Bütün bunları dikkate aldığımızda aslında bir erken seçim Türkiye'de hiç kimsenin talebi değildir" dedi.

'SEÇİMİ TEK İSTEYEN ERDOĞAN'

Seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi olduğunu ifade eden Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun için erken seçim demiyorum buna, bu yeniden seçimdir. Kendi istediği sonuç ortaya çıkana kadar seçim yaptırmak isteyen bir zihniyete sahiptir. Bunun ne millet iradesiyle ne de sandığa saygı duymakla alakası vardır. Bu tamamen kendi istediği sonucu çıkartana kadar insanları uğraştırma tarzıdır. İktidarı paylaşmamak için alınmış bir tutumdur. Biz başından beri bunu böyle görüyoruz. Türkiye'yi yeniden seçime sürükleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır. Gerginliklerin, kutuplaşmanın arttığı,  yeniden çatışmalı bir sürece dönüldüğü ve iç savaşın eşiğine getirdiği bir dönemde Türkiye'yi seçime götürüyor. Bu  kesinlikle planlanarak yapılmış bir şeydir. Çünkü ancak kutuplaşmada, gerginlikte, çatışmada oylarını kontrol edebileceğini düşünmektedir. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin söylediği bu açıdan da tutarlı değildir. Zaten bugünkü Cumhurbaşkanı ile hükümet evlere yine cenaze gitmesine yol açan kararların sahibidirler. Çatışmalı bir dönemde seçime gidilsin, bu dönemde HDP itibarsızlaştırılsın, HDP yeniden barajın altına itilsin diye uğraşmaktadırlar. O yüzden bu koşullarda seçime gitmek tabi ki uygun değildir. Ama zaten onlar bu koşullarda seçime gitmek için, bu koşulları yaratıyorlar. Bugün Türkiye'de yaşanmakta olan bütün sorunların, bütün çözümsüzlüklerin müsebbibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve onun karşısında dik duramayan, onun karşısında bağımsız davranamayan Davutoğlu hükümetidir."

'OLASI SEÇİM OYLAMASINDA HDP'NİN TUTUMU'

Saruhan Oluç, Meclis'in gündemine bir seçim kararı gelmesi halinde 80 milletvekili olan HDP'nin oylamada nasıl bir tavır sergileyeceğine ilişkin soru üzerine de, henüz konuyu parti kurullarında ele almadıklarını, konuyu tartışıp ona göre bir tutum belirleyeceklerini söyledi.  Oluç, "Bu saydığım gerekçeler nedeniyle, yeniden seçimin Türkiye açısından uygun olduğunu düşünmüyorum. Ama oylama durumunda bizim grubumuz nasıl bir tutum alır, vekillerimizle birlikte oturup tartışacağız, bir karara varacağız" diye konuştu.

'HDP BAHANE, CHP'YE DE MHP'YE AÇMAK İSTEMİYORLAR'

HDP'li Oluç, "Size göre seçim kararı Meclis'ten çıkabilir mi, yoksa Cumhurbaşkanı mı seçime götürür" sorusu üzerine de  "Burada kritik konu şu: Meclis eğer bir karar alamazsa bir seçim hükümeti kurulması yoluna gidilmesi durum var. Seçim hükümeti de aslında Cumhurbaşkanı ve AKP yönetiminin istediği bir şey değildir. Çünkü o zaman belli sayıda bakanlıkları diğer partilerle paylaşacaklardır. Buradaki mesele sadece bakanlık paylaşılması değildir.  Bu da bakanlıkların kapılarının,  evraklarının, bürokrasisinin diğer partilere açılması anlamına gelir. 13 yıldır önüne baraj koydukları her şeyin ortadan kalkacağını düşündükleri için istemiyorlar. Yani mesele sadece iktidar paylaşmaktan kaçınmaları değil aynı zamanda bazı şeyleri örtme çabasıdır"  dedi. 

HDP'nin seçim hükümetinde yer alacağı gerekçesiyle karşı çıkılmasının sadece bir bahane olduğunu ifade eden Oluç,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette ki HDP'den de rahatsızlar, çünkü neden HDP'yi meşru bir parti olarak görmüyorlar. Biz oy veren yurttaşımızın iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız. Adalet ve Kalkınma Partisi ne kadar meşruysa Halkların Demokratik Partisi de o kadar meşrudur. Dolayısıyla bu bizim için tartışmalı bir konu değildir. Ama onlar HDP'yi bahane olarak gösteriyorlar. MHP'yi buradan bir yere çekebilmek için bu bahaneyi kullanıyorlar. MHP biliyorsunuz ‘HDP'nin olduğu hiçbir yerde olmayacağız' açıklaması yaptı, elini zayıflattı. Aslında hükümeti ne MHP'ye ne CHP'ye açmak istemiyorlar. Bütün dert bir an evvel seçime giderek tek başına hükümet olabilecek çoğunluğa ulaşabilmek. kendi istedikleri gibi idari yapıyı sürdürebilmeyi arzu ediyorlar. Kapıların başkasına  açılmasından korkuyorlar. Çünkü o kapılar açıldığı zaman tablo ortaya çıkacak. Mesele HDP değil, mesele tablonun görünmesini engellemektir." 

'MHP'Lİ HÜKÜMET OLMAYACAK BİR ŞEY DEĞİL'

HDP'li Saruhan Oluç, AK Parti ile MHP'nin bir koalisyon kurup kuramayacağına ilişkin soruya ise, "MHP, her türlü şeyi yapabilir. Meclis Başkanlığı seçiminde bunu gördük. Altın tepside Meclis Başkanlığını, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne hediye etti. İktidardan düşmüş olan bir partiye büyük bir hizmette bulundu. Bunun karşılığını da RTÜK seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi onlara ödedi. Dolayısıyla MHP bu tür ilkesiz duruşları sergileyebilir. AKP-MHP koalisyonu olmayacak bir şey değil, önümüzdeki günlerde göreceğiz" yanıtını verdi.

 

Haber Ara