Dolar

32,5981

Euro

34,8100

Altın

2.509,08

Bist

9.471,40

Aklıbaşında bir tatil için 'Akıllı teknoloji'

Pandemi sürecinde farklı teknolojiler hayatımıza girdi. Turizm sektörü de yaklaşan tatil sezonu öncesi son teknolojiyle yakından tanışmaya başladı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-26 23:55:50

Aklıbaşında bir tatil için 'Akıllı teknoloji'

Ege ve Akdeniz başta olmak üzere oteller yaz dönemiyle birlikte misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Pandemine deniyle güvenlik ihtiyaçlarının en az hijyen kadar ön plana çıkacağı bu dönemde; otel misafirlerini ve çalışanları termal kameralar, temassız geçiş kontrol sistemleri, sosyal mesafe ve yoğunluk ölçüm sistemleri koruyacak.

Turizm sektörü umudunu koruyor

Turizm sektörü, Türk ekonomisi üzerindeki kaldıraç rolünü korurken, sektörün temel taşlarından oteller de sürdürülebilir gelir amacıyla daha fazla müşteri çekebilmek için yoğun çaba gösteriyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle olumsuz etkilenen sektörde, salgınla ilgili kısıtlamaların yavaş yavaş kalkmaya başlaması, bu yıl için umudunu koruyor.

Güvenlik ön planda yer alıyor

Bu sezon tatilcilerin tercihini, en az hijyen kadar güvenlik unsurununda yönlendirmesi bekleniyor. Otellerin, iç mekân ve çevre güvenliğini müşteri yirahatsız etmeyecek şekilde akıllı güvenlik çözümleriyle entegre bir şekilde sağlamaları gerekecek.
Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “Otellerde geçiş kontrol, yangın algılama, akıllı kamera sistemleri artık olmazsa olmaz haline geldi. Oteller için çevre güvenliği giderek önemini artırıyor. Akıllı video analiz yazılımları sayesinde izinsiz giriş, şüpheli birpaket ya da boş dolaşan biri anında fark ediliyor" değerlendirmesini yapıyor

Anahtar ve kart taşımaya gerek yok

Pek çok otelde erişim güvenliği asansörlerden başlıyor. Misafirlerin oda kartları ile odalarının bulunduğu kat numarası eşleştiriliyor. Bu şekilde kişi sadece kendi odasının bulunduğu kata çıkabiliyor ve kötüniyetli kişilerin farklı katlarda dolaşması engellenmiş oluyor. Bunun yanında yeni nesil mobil geçiş kontrol sistemleri sayesinde, oda numarası misafirin mobil cihazına tanımlanabiliyor. Bu şekilde misafirin odasına girmek için yanında kart ya da anahtar taşımasına gerek kalmıyor.

Temassız geçiş sistemi

Çalışanların ofis ya da mutfak gibi özel alanlara giriş-çıkışları, parmak izi okuma, yüz ve iris tanıma gibi biyometrikteknolojilerle gerçekleştiriliyor. Böylece temassız geçiş sağlanıyor. Tesis girişlerine yerleştirilen termal kameralarla ateş ölçümü ve maske kontrolü hızlı ve otomatik bir şekilde yapılırken; bu sayede Kovid-19 salgınının getirdiği riskler de devre dışı bırakılıyor. Çözüm, belirlenen sınırların dışında bi rvücut ısısı algıladığında ya da maskesiz geçiş durumunda sesli ya da ışıklı alarm veriyor.

Hamam, sauna ve restoranda yoğunluk ölçümü

Konaklama tesislerinde belirli bir alandaki insan sayısını kontrol altına almak için ‘Yoğunluk Ölçüm Çözümü' kullanılıyor. Restoran, aktivite merkezi, spor salonu,hamam ve sauna gibi noktaların girişine kurulan çözüm, anlık yoğunluk bilgisiniekrana getiriyor. Ekranda bekleme sürelerinin yanı sıra yoğunluk sınırınınaşılması durumunda uyarı görülüyor. Bu şekilde işletmeler metrekareye görebelirlenen kişi sayısı sınırlarını teknoloji ile kontrol edebiliyor ve ekpersonel ihtiyacını ortadan kalkıyor.

HES'e otomatik kontrol

Pandemi döneminin en önemli kontrol sistemlerinden biri olan HES kodu uygulaması otel ya da tatil köylerinde güvenlik sisteminin önemli bir parçası haline geldi. Yeni genelge ile otellerin hijyen sertifikası alabilmek için çalışanların ateş ölçüm kayıtlarını tutmasıgerekiyor. Geliştirilen sistemle çalışanların HES kodu gün içinde belirli aralıklarla ve düzenli olarak otomatik şekilde kontrol ediliyor.Temassız teknolojilerle entegre çalışan yazılım sayesinde, bu tüm veriler tekmerkezden yönetilebiliyor. Çalışanların giriş-çıkış v e ateş derecesi kayıtlarıotomatik olarak tutulabiliyor, giriş-çıkış yaptıkları alanlar yetkilendirilebiliyor.

Yangını uzaktan kontrol

Yangını anında algılayan sistemler sayesinde müşterilerin ve çalışanların can güvenliği sağlanıyor. Yangın Sistemi Uzaktan Takip Hizmeti ile daha yüksek performansta algılama imkanı sunulurken, bakım ve yönetim maliyetleri azalıyor. Uzaktan izleme hizmeti, güvenli ve verimli bir şekilde yangın algılama ekipmanlarını izlemeye, bakımını ve servis işlemlerini yapmaya yardımcı oluyor.

Haber Ara