Dolar

32,3246

Euro

34,9839

Altın

2.311,28

Bist

9.079,97

Akıncı ve Anastasiadis'den Kıbrıs görüşmeleri için tarih teklifi

BM Kıbrıs özel danışmanı Barth Eide Kıbrıslı liderlerin, Cenevre'deki 5'li Kıbrıs Konferansı'nın mart başında yapılmasını teklif ettiğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 15:07:51

Akıncı ve Anastasiadis'den Kıbrıs görüşmeleri için tarih teklifi

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Sputnik'in haberine göre Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, BM'nin Kıbrıs özel danışmanı Barth Eide'den yeni barış görüşmelerinin mart ayı başında yapılmasını istedi.

BU SABAH GÖRÜŞTÜLER

Akıncı ve Anastasiadis'in sabah saatlerinde bir araya geldiğini de aktaran Eide 'Liderler BM'den, garantör olan güçlerle de müzakere edilerek, Kıbrıs Konferansı'nın siyasi düzeyde mart başında yapılması için hazırlanmasını istedi" dedi.

HAFTALIK GÖRÜŞMELER

Eide, Akıncı ve Anastasiadis'in ayrıca şubat ayı boyunca sorunlu konuları çözme çabaları kapsamında haftalık görüşmeler yapma konusunda anlaştığını da duyurdu.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME NE ZAMAN?

Akıncı ve Anastasiadis'in bir sonraki görüşmesinin de 9 Şubat'ta olacağı açıklandı.

5'Lİ KONFERANS

​5'li Kıbrıs Konferans'ına İngiltere, Yunanistan ve Türkiye garantör ülkeler olarak katılıyor.

NELER YAŞANDI?

Türk tarafının şartları şu şekilde:

- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

- Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

- Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)

ASKER MESELESİ

Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesini istiyor. Fakat Türkiye bunu kabul etmiyor.

13 Ocak gnü cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Asker kalacak" dedi.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

461727

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara