Dolar

32,6224

Euro

34,7207

Altın

2.520,22

Bist

9.524,59

Akıncı Üssü’nde 30 sivil 'darbeci'

Darbeciler 15 Temmuz gecesi darbenin merkezi Akıncı Üssü’nde 143. Filo’nun arkasındaki gazinoya bilgisayar sistemi çektikleri ortaya çıktı. Tanık ifadelerine göre, gazinoda FETÖ’cü askerlerin yanı sıra ellerinde dizüstü bilgisayarlar ile iPad olan 30 sivil şahıs da bulunuyordu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-03 09:43:03

Akıncı Üssü’nde 30 sivil 'darbeci'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın aktardığına göre;

15 TEMMUZ GÜNÜ FARKLI BİR HAREKETLİLİK VARDI


Darbeciler, 15 Temmuz gecesi için 141. Filo'ya, daha önce hiç olmadığı kadar, 3 bin TL'lik mutfak alışverişi yaptı. Ayrıca filolarda bulunan içecek makineleri de dolduruldu. Normal şartlarda cuma günü temizlik yapılmamasına rağmen, darbeciler "Akşam misafir gelecek" bahanesiyle tüm tuvalet ve yerlerin temizliğini yaptırdı. Yemekhanede çalışan garson ve bazı askerlerin telefonları da 15 Temmuz günü toplandı.

İddianameyle, 143. Filo'nun arkasında bulunan öğretmenler gazinosundan darbe faaliyetlerini yöneten cuntacıların, darbe girişimi öncesi filodaki bilgisayar sistemini gazinoya çektirdiği ortaya çıktı.

30 SİVİL "DARBECİ"

Darbe girişimi sırasında cuntacı askerlerin yanı sıra firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 30'a yakın sivilin gazinoda olduğu belirlendi. Ellerinde dizüstü bilgisayarlar, laptoplar ve iPad'ler bulunan sivillerin sürekli telefonla görüşme yaptığı anlaşıldı.

"CAMI PATLAYACAK KAÇ BİNA VAR?"

Bu sivillerden gözlüklü ve göbekli olanının masa üzerinde çok büyük bir haritaya bakarak, telefonla konuştuğu kişiye, "Ankara'da camı patlayacak kaç tane bina var?" dediği belirtildi.

DARBE PROVASI GENERALDEN

Akıncı Üssü'nde yakalanan sivil imamlardan Harun Biniş'i, 15 Temmuz günü eski Çiğli Hava Üs Komutanı cuntacı general Kubilay Selçuk'un emir astsubayı karşıladı. Darbecilerin sözde atama listesinde Genelkurmay Harekât Başkanı olarak atanan Selçuk, "Silahlı Kuvvetler'in yönetime el koyduğuna ve darbe yaptığına" ilişkin darbe bildirisini okuyarak prova yaptı.

Tanıkların beyanlarına göre, 143. Filo'da darbe faaliyetlerini koordine eden Tümgeneral Kubilay Selçuk, Tuğgeneral Hakan Evrim, Albay Ahmet Özçetin, Binbaşı Mustafa Azimetli ve Ali Karabulut'un yanında sivil giyimli şahıslar da bulunuyordu. Cuntacı subayların yanı sıra Akıncı'da siviller de dışarıya emir verdi. O emirlerden bazıları şöyle: "TV kanallarını basın, Kızılay'da toplanan vatandaşları dağıtın, Biz bu yola çıktık artık, bundan sonra geri dönüş yok."

"KIZILAY'DA KIRILMADIK CAM KALMAYACAK"

Tanıkların 'Akıncı Üssü'nün baş FETÖ'cüsü' olarak nitelendirdiği eski Akıncı Üssü Harekât Komutanı Ahmet Özçetin, Ankara'ya bomba yağdıran ve alçak uçuş yapan cuntacı pilotlara talimatı, DESK bölgesinde bulunan Ahmet Tosun ve Mustafa Mete Kaygusuz üzerinden iletti. Darbe girişimi öncesi Akıncı Üssü'nde toplantılar gerçekleştiren Özçetin, kalkan uçakların sevk ve idaresini de bizzat yaptı.

Örgütün sivil yöneticilerinden Hakan Çiçek'i de Akıncı'ya çağıran Özçetin, ayrıca derdest edilen komutanların Akıncı'ya getirilmesi ve kalacak yerlerin belirlenmesini düzenledi. Özçetin'den aldığı emir üzerine Ankara Emniyeti, Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne atış emri veren şüpheli Mustafa Mete Kaygusuz'un pilotlara verdiği talimatlardan bazıları şöyle:

"Emniyet binasını vurun, emniyet binasını tahrip edin, Genelkurmay üzerinden alçak uçuş yapın, kaçak sarayın koordinatı için beklemekteyiz, Genelkurmay ve Kızılay Meydanı'ndan MACH üstü (sesten hızlı) geçiş serbest, Kızılay'da cam kaldı mı? Kalmayacak, kırın hepsini, TOMA'lara top taarruzu atış serbest."

YeniŞafak'ın haberine göre ise gazinoya çekilen bilgisayar sistemi için Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu'ndan astsubaylar geldi.

Kursiyerlerin girmesinin yasak olduğu gazinodaki bazı sivillerin de silahlı olduğu belirtildi...

Akıncı Üs eski Komutanı Hakan Evrim, “Gazino bölgesine gittiğimde içeride yaklaşık 30 civarında sivil giyinimli şahıs vardı. Gazino bölgesinde Adil Öksüz de vardı” dedi.

İTFAİYE İLE ŞEHİTLERİN KANINI TEMİZLEMİŞLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından vatandaşlar, F-16 savaş uçaklarının havalandığı Akıncı Üssü'ne gitti. Darbecilerin açtığı ateşle 9 vatandaş yaşamını yitirdi, 103'ü de yaralandı. Cuntacı Binbaşı Murat Bicil, hayatını kaybeden ve yaralananların kanlarının itfaiye aracıyla yıkanması talimatını verdi. Cenaze aracı ölenlerin cenazelerini aldıktan sonra itfaiye aracı gelerek yolları yıkadı.

KAYSERİ'DEN 8 KARGO UÇAĞI HAVALANDI

Darbe faaliyetleri kapsamında Şırnak, Hatay ve Denizli'den Ankara'daki cuntacılara destek için personel ve teçhizat takviyesi de planlandı. 16 Temmuz gecesi saat 00.30 ile 01.30 arasında Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı'ndan 8 kargo uçağı havalandı. Hatay'a inen uçağın darbe karşıtı güvenlik güçleri tarafından çevrilmesi sonucu darbeciler hedefine ulaşamadı. Diğer kargo uçaklarına da müdahale edildi. Darbe girişiminde TBMM'ye GBU-10 bombası atan cuntacı Hasan Hüsnü Balıkçı da Hakan Karakuş'un yaptığı darbe toplantısına katıldı. 141. Filo brifing salonunda saat 17.00'de başlayan toplantıda Balıkçı, "Bizim isim listemiz var. Hepsi ellerinde, hepimiz bu listedeyiz. Bazı generallerden alınmaya başlandı. Sonra tek tek sıra bize gelecek. Bu işi bugün yapmalıyız, onlardan önce davranmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

 

Haber Ara