Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-24 14:43:48

Akıncı Üssü davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmaya, görevli olmadığı halde Akıncı Üssü yakınlarındaki tarlada gözaltına alınan sanık eski üsteğmen İlhami Yıldız'ın savunmasıyla başlandı.

Yıldız, 2001-2005 arasında Kuleli Askeri Lisesinde okuduğunu, o dönem derslerde detaylı bir şekilde FETÖ ve benzeri yapıların kendilerine anlatıldığını, devlet kurumlarına sızma girişimlerinde bu tip yapıların kullandıkları teknik ve taktikleri detaylıca bildiğini anlattı.

Okulu bitirdikten sonra Doğu ve Güneydoğu'da defalarca terörle mücadele ve hudut güvenliği operasyonlarına katıldığını belirten Yıldız, vatana ihanet ve darbe suçlamalarını reddettiğini söyledi. Yıldız, terör örgütleriyle iltisaklı olması halinde Özel Kuvvetler Komutanlığında görev almasının mümkün olmayacağını savundu.

Yıldız, 18 Temmuz 2016'da Şili'de yapılacak tatbikata katılmak üzere hazırlık yaptığı sırada, 15 Temmuz günü Özel Kuvvetler santralinden arandığını ve Şili'ye gitmeyeceğinin, Albay Harun Olgun komutasında Çankaya Muhafız Alayı'ndaki tatbikata katılacağının bildirildiğini öne sürdü.

Tatbikat için evden çıktığını ve yanına silahını dahi almadığını iddia eden Yıldız, şunları anlattı:

"Saat 22.00 sıralarında Çankaya Muhafız Alayına giriş yaptım. Giderken yanımda tatbikat olacağı için askeri kıyafetlerimi de götürmüştüm. Beni içeride bir alana yönlendirdiler. Alay içerisinde geniş bir otoparkın bulunduğu alana gittim. Bu arada nerede toplanacağımızı öğrenmek için yüzbaşı Mustafa Altunay ile görüşme yaptım. Ağaçlık ve karanlık bir alanda 10-15 kişilik bir grup olarak toplandık fakat daha ilerimizde değişik noktalarda karanlıkta kim olduğu ve hangi birlikten olduğunu göremediğim gruplar halinde personel vardı. Saat 23.00 sıralarında alanda beklerken üst taraftan bir grup asker gelerek yanımızdan hızlı bir şekilde geçtiler. Biz 'Ne oluyor' diye öğrenmeye çalıştık. Oradaki askerler 'Genelkurmay'a saldırı varmış' diye cevap verdiler."

Akşam saatlerinden sabaha kadar Muhafız Alayı'nın bahçesinde bulunduğunu ve herhangi bir olaya karışmadığını iddia eden Yıldız, sabah 06.00 sularında bir helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığı'na götürüldüklerini düşündüğünü ancak Akıncı Üssü'ne indirildiklerini öne sürdü.

Akıncı Üssü'nde bulunduğu sürede illegal bir eyleme katılmadığını savunan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saat 07.00 sularında bindiğimiz helikopterler önce birlik istikametine uçmaya başladı, daha önce hiç bilmediğim bir birliğe iniş yaptık. O bölgede bizden başka üzerinde özel kuvvetler kıyafetli kişiler vardı. Yanlarına yaklaştım, birliğe dönmeleri için çağrı mesajları olduğunu anlattılar. Herkes tedirgindi. Çok geçmedi üssün üzerinde iki savaş uçağı uçmaya başladı, bir süre sonra da bulunduğum yerin yakınlarını bombaladı. Akıncı'ya indikten sonra bize kimse emir vermedi. Kendi birliğime dönmenin daha mantıklı olacağını düşündüm. Özel Kuvvetlerde birlikte çalıştığım yüzbaşı Mustafa Altunay'la tellerden çıktık, tarlalardan iki saat boyunca yürüdük. İlerde bir araçta sivil polisler bizi buldu ve gözaltına alındım."

FETÖ ve darbe girişimiyle alakası olmadığını öne süren Yıldız, "Darbe girişiminden haberdar olsaydım şahsi tabancamı yanıma almaz mıydım? Muhafız Alayına girişim sırasında kimliğimi gösterdim ve kayıt yaptırdım. Tatbikat için Muhafız Alayına gittik, bunun dışında herhangi bir olaya karışmadım." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın "Komutanların sana tatbikatla ilgili ne söyledi, senin rolün neydi?" sorusuna sanık Yıldız," Ben birliğime yeni katıldım. Kendi bölüğümün dışında bir sene öncesinde de Muhafız Alayında aynı tatbikat yapılmış. Birliğime katılalı az bir süre geçtiği için kimseyle bunu konuşmadım. Orada da bana herhangi bir görev verilmedi. 1980 darbesine katılmış, şu anda müşteki olarak bu davaya katılan üst rütbedeki komutanlarımız olayın ilk başta bir terör saldırısı olduğunu söyledi. Ben bunun bir darbe olduğunu bilecek bilgi ve mesleki tecrübeye sahip değilim." yanıtını verdi.

Yıldız, FETÖ üyesi olmadığını, darbecilerle iş birliği yapmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.




VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara