Dolar

32,4496

Euro

34,4998

Altın

2.467,76

Bist

9.556,49

Akıncı'dan müzakere açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Müzakere masasında karşımızda oturanlar düşman değil, ortak gelecek üreteceğimiz ortağımızdır” dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 10:59:08

Akıncı'dan müzakere açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, olası çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisiyle ilgili vizyonunun ara bölgede düzenlenen etkinlikte paylaştı. İki lider Kıbrıs Türk Lideri Kıbrıs Ticaret Odası (KTTO) ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) tarafından düzenlenen “Çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisi ile ilgili vizyonumu” temalı etkinlikte bir araya geldi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Leading by Example” adlı proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte açılış konuşmalarını AB Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi Georgios Markopuliotis, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odaso Başkanı Phidias Pilidies yaptı. Etkinliğe, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Güney'deki yabancı misyon şef ve temsilcileri, Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti ve sivil toplum temsilcileriyle çok sayıda iş insanı katıldı. Açılış konuşmalarının ardından Akıncı ve Anastasiadis, çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisiyle ilgili vizyonlarını dile getirdikleri konuşmalarını yaptı.

“KENDİMİZİ SORUNU SONA ERDİRMEYE ADADIK”

Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır global gündemde olduğunu ve müzakerelerin başladığı 1968'den beri tarihin pek çok başarısız girişime, acı hayal kırıklıklarına ve umutların tekrar tekrar azalmasına tanık olduğunu kaydeden Akıncı, “Nikos ve ben, kendimizi somut sonuçlar üretmeye ve bu sorunu sona erdirmeye adadık” dedi. Akıncı, iyi bir başlangıç yaptıklarını ve makul şekilde ilerlediklerini ancak sonuçta başarılı olup, bir hayal kırıklığına neden olmamanın, iyi başlamaktan daha da önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun farklı boyutları ve taraflarıyla, uluslararası bir karakteri bulunduğunu ancak sorunun özünde, iletişim kurmada başarısız olan Kıbrıslıların bulunduğunu ve sorunu da, BM ve uluslararası toplumun desteğiyle, onların çözmesi gerektiğini kaydetti. Akıncı, “Empati olmadan, bizi yeniden yakınlaştıracak ve çalışabilir bir siyasi modele yönlendirecek olası bir ortak anlayışı yaratmak mümkün değildir” dedi. Kendi jenerasyonlarının doğrudan veya dolaylı olarak sorunun kurbanı olduğun kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün birçok sosyal, ekonomik ve psikolojik eksikliğin kaynağı olduğunu ve ortak vatanın potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmayı engellediğini belirtti.

Akıncı, toplumları çözüme hazırlamanın liderlerin görevi olduğuna işaret ederek, “Müzakere masasında karşımızda oturanlar, düşman değil, gelecekte ortak gelecek üreteceğimiz ortağımızdır” dedi. Hayatı boyunca Kıbrıs sorununun çözümü ve toplumların yakınlaşması için çalıştığını kaydeden Akıncı, “Adadaki mevcut durumu kimse hak etmiyor ve bu durumu gelecek nesillere aktarmaya hakkımız yok” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Nikos ile oluşturdukları yeni momentumla her iki toplumun barış, refah, eşit ve güven içinde yaşayacağı koşulları yaratabileceklerine inandığını söyledi.

Akıncı, “Benim çözüm sonrası Kıbrıs ekonomisine ilişkin vizyonum, etnik kökeni ve geçmişine aldırmaksızın, bütün Kıbrıslıların esenliğini ve refahını kapsıyor. Kıbrıslı Türkler 10 yıllardır uluslararası topluluktan izole edilmiştir. Dünyanın geri kalanıyla sağlıklı, bağımsız ve yararlı ticari ilişkiler kuramıyorlar. Çözüm bu izolasyona son verecek ve Kıbrıslı Türklerin federal Kıbrıs'ta kendi ekonomilerini omuzlamalarına imkan sağlayacak. Gelecekteki Kıbrıs her iki topluma ve vatandaşlarına eşit fırsatlar garantilemeli ki herkes adamızın tamamının refahına katkı koyabilsin” açıklamasını yaptı.

Haber Ara