Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

Akıncı: Cenevre konferansı son fırsat

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 12 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak beşli konferansın çözüm için son fırsat olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-19 14:49:55

Akıncı: Cenevre konferansı son fırsat

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Al Jazeera'den Ece Göksedef'e konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "müzakere tarihinde ilk kez garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılımıyla Cenevre'de gerçekleştirilecek olan beşli konferans" hakkında konuştu.

İşte söyleşinin ilgili kısımları:

Bir referandum kararıyla dönme ihtimali var mı?

- Hedef o...

Ama başaramıyorsak ve Kıbrıs'ta bu çözümü federal bir çerçevede halledemiyorsak bunu da açık yüreklilikle dönüp toplumlarımıza anlatmamız gerekiyor. 50 yıldır bunu halletmeye çalışıyor iki toplum. 12 yıl önce çok yaklaştık, referanduma gittik. Kıbrıslı Türkler olarak 'evet' dediğimiz halde diğer toplum 'hayır' dediği için bu sonuca ulaşamadık. Şimdi ben çok net olarak şunu söylüyorum: Bizim neslin son denemesini yapıyoruz. Sayın Anastasiadis ve ben aynı kuşağın insanlarıyız. Bizden sonraki gelecek kuşaklara daha yaşanası bir Ada bırakmak istiyoruz. Ada'nın getireceği refahı, barışı, huzuru paylaşsın genç kuşaklar.

Orada bir karara varılamaması halinde yakın vadede çözüm için umutlar tükenmiş olacak bu durumda.

- Maalesef. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yeniden böyle bir fırsat penceresinin kolay kolay açılabileceğini düşünmüyorum. O nedenle, bunun bir son fırsat olduğu değerlendirmesi yanlış bir değerlendirme değil.

Cenevre'den referandum kararı çıkarsa Rusya'nın sonrasındaki süreci olumsuz etkilemesiyle ilgili bir endişeniz var mı?

- Cenevre'de olumlu bir sonuç çıkarsa bu olumlu sonucu en son noktaya kadar taşıyıp çözümü sağlayabilmek için herkesin olumlu davranmasını beklerim. Herhangi bir endişe ifade etmek istemem. Umarım bizi endişe ettirecek bir durum hasıl olmasın, arzumuz bu. Biz katkı bekliyoruz.

CENEVRE TOPLANTISI

12 Ocak'ta Cenevre'de başlayacak beşli konferansta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras da masada yer alacak.

ZİRVENİN GÜNDEMİ

Müzakere sürecinde görüşülen altı başlık var: Avrupa Birliği, ekonomi, mülkiyet, toprak, yönetim ve güvenlik-garantiler. Cenevre'de üç garantör ülkenin de katılımıyla en sona bırakılan güvenlik ve garantiler başlığı konuşulurken, Kıbrıslı iki toplumun müzakere heyetleri de diğer başlıklarda bugüne kadar ortaya çıkan pürüzleri görüşecek.

Haber Ara