Dolar

32,5911

Euro

34,7368

Altın

2.497,78

Bist

9.524,59

Akıllı telefonlara karşı 'akıllı' olun

Cep telefonuyla 2 dakika konuşmakla, 10 dakika konuşmak çok farklı. Çocuklar, hamileler, kalp sıkıntısı çekenler, işitme cihazı kullananlar daha dikkatli olmalı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-24 00:10:51

Akıllı telefonlara karşı 'akıllı' olun

Gencinden yaşlısına cep telefonu kullanmayan yok. Bu adeta olmazsa olmaz, dijital çağın gerekliliği. Peki ülkemizde telefon kulananların kaçı basit önlemler alarak cihazın tehlikelerinden korunabiliyor ya da cihazla ilgili kısa bilgilere kaçımız tam vakıfız.

İşte akıllı telefonlara yönelik kısa ip uçları:

Temizleme aşaması nasıl olmalı?

Telefon temizliğinde öncelikle, tercihimiz mikrofiber bir bez olmalı. Mikrofiber bezin üzerine herhangi bir teknoloji marketinden almış olduğunuz temizleme solüsyonunu bir miktar dökün. Bu miktarı göz kararı da olsa iyi bir şekilde ayarlamalısınız. Kullanacağınız fazla miktar sıvı, telefona zarar verebilir. Daha sonra mümkünse oval şekiller çizercesine telefon ekranınızı temizleyin.

Peki virüs temizliği?

Temizlik esnasında giriş çıkışlardan telefona su kaçmamasına dikkat edin. Çünkü suya dayanıklı telefonlar bile zaman içerisinde koruma özelliğini yitirebilir. Telefonunuzu temiz bir mikrofiber bezle kurulayın. Sadece su ve sabun kullanmak bile telefonunuzdan bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde temizleyebilir.

Neremizde tayışacağız?

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, cep telefonlarını vücudumuzdan olabildiğince uzakta tutmak. Cep telefonları bilgiyi iletmek için radyofrekans dalgalarını kullanır ve cep telefonlarının kullandığı radyo dalgaları, belli açılardan radyasyon niteliği taşır ve sürekli bu dalgalara maruz kalmak çeşitli riskleri beraberinde getiriyor.

Kaç dakikayı geçmemeliyiz?

Cep telefonuyla 2 dakika konuşmakla, 10 dakika konuşmak çok farklı. Çocuklar, hamileler, kalp sıkıntısı çekenler, işitme cihazı kullananlar daha dikkatli olmalı. Elektromanyetik dalgaları cep telefonuyla konuşurken yutuyoruz, onlar da ısıya dönüşüyor. Vücut sıcaklığını artırıyor. Aynı anda cep telefonunu 3-5 dakikadan fazla kullanmamak gerekiyor. Yapılan deneylerde sürekli olarak 5 dakika konuşmak kafa sıcaklığını 1 derece artırmış. Vücut sıcaklığındaki 1 derecelik artış önemli.

Telefonunuz suya mı düştü?

Önceliğiniz kaba kurulama

İlk önce telefonunuzu sudan çıkarın ve elinizde ne varsa, kağıt havlu, masa örtüsü, banyo havlusu ya da tişörtünüz ve ana hatlarıyla birlikte silin.

Açmaya çalışırsanız bozulur

Telefonunuzu açmaya uğraşmayın. Telefonunuz suyla temas ettiğinde kapandıysa yapacağınız en büyük hata açmak.Telefonu açmaya kalkarsanız kısa devreye sebep olabilir ve telefonunuzun kurtarılmadan ziyade tamamen bozulmasına neden olur.
Telefon sudan çıktıktan sonra açık ise de kapatın

Pil ve SİM kart uygulaması

Kısa devreyi önlemek için yapmanız gereken önden veya arkadan bir an evvel kapağı çıkarmak ve pilini çıkarmak. Pilinizi çıkardıktan sonra telefonun içini bir peçete ile dikkatlice kurulayın. Bazı telefonlardan pili çıkarmak mümkün değil, Nokia ve iPhone'un bazı modelleri böyle. Bu telefonlarda sadece telefonu kapatmak yeterli.

İyice kurulayın

Sim kartı çıkarıp kurulamak da tavsiye edilenler arasında. Telefonu fazla sarsmadan telefonun içinden suyu çıkarmaya çalışın. Telefonu biraz sallayabilir, yavaşça üfleyebilir ya da elektrik süpürgesi ile damlaları çıkarmanız yararlı olacaktır.

Pirincin içine konur mu?

Telefonunuzu kuru bir kaba koyun, cam ya da plastik olabilir, üzerini pirinçle kapatın.
Kapağını kapatın ve kuru bir yere koyun, tercih olarak güneş ışığı alan bir yer olursa daha iyi bir sonuç alınabilir.24 saat sonra telefonunuzu çıkarıp açmaya çalışın.Pirince konulmasındaki amaç pirincin nemi alabilmesi.

Vantilatörünüz ya da kedi kumunuz varsa...

Telefonunuzu peçetenin üzerine koyarak güneşe alacak bir yere de yerleştirebilirsiniz. Cihazın uzun süre kalmaması mühim. Aşırı ısınma durumu telefonun ekranına zarar verebilir.Eğer vantilatör varsa cihazı bu yolla da kurutabilirsiniz.

Yeni alınmış ayakkabıların paketlerinden çıkan nem alıcı silika jel poşetleri ya da kedi kumu gibi zemenler de nem almada etkili.

Bu aşamaları denedikten sonra telefonunuz hala açılmıyor ise siz elinizden geleni en ince ayrıntısına kadar yapmış olursunuz. Aksi durumda son aşamada teknik servise başvurmanız gerekiyor.

Haber Ara