Dolar

32,5536

Euro

34,9004

Altın

2.427,90

Bist

9.645,02

Akıllı Hibrit Araçlar Yakıtlarını Kendileri Seçiyorlar

Otomotiv devleri yeni gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği çevreseler etkileri en aza indirmek amacıyla sadece araçlarındaki mekanik aksamları değil ellerindeki tüm sürüş verilerini ve yazılım altyapılarını da sürekli güncel tutma peşindeler.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-21 13:19:54

Akıllı Hibrit Araçlar Yakıtlarını Kendileri Seçiyorlar

Özellikle artan emisyon regülasyonları ve bölgesel olarak uygulanan radikal yasaklar çoğu üreticinin hareket alanını kısıtlıyordu. Özellikle İngiltere'de yer alan temiz hava bölgelerine otoriteler tarafından belirlenen özellikler dışındaki araçların girişi yasak veya ücrete tabi idi. Otomotiv üreticilerinin artık yeni bir dostu var. GPS Geo-fencing teknolojisi daha önce üretici tarafından belirlenmiş bölgeleri ziyaret ettiklerinde tamamen otomatik olarak sadece elektrik moduna geçiyorlar ve emisyonlarını geçici olarak sıfıra indirebiliyorlar.
Bu teknolojiyi mümkün kılan ise tabii ki artık araçların mekanik birer varlıktan çok aynı zamanda yürüyen bilgisayarlar haline gelmiş olmaları gibi görünüyor. Dünya'da ilk kez Londra ve Birmingham şehirlerinde hayata geçecek uygulama sayesinde şehirlerin daha temiz havaya kavuşacağı ve yaşam alanlarındaki kalitenin artacağı önizleniyor. Bu bölgelere girecek araçlar sürücünün belirlediği güzergahı da hesaplayarak benzinli motoru tamamen devredışı bırakacak.
Tüm teknolojilerine rağmen bu araçlar yine de bu bölgelere girdiklerinde gereken ücretleri ödemek zorundalar. Çünkü olağanüstü durumlarda aracın durma haline geçmemesi ve sürücünün konforunun çok azaldığı durumlarda fosil yakıt tankı yeniden devreye sokulabiliyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için aracın akıllı arayüzü sürücüyü yolculuğunu dikkatli planlaması gerektiği konusunda uyarıyor ve gerekli yardımcı yazılımları devreye sokabiliyor. Örneğin bir kafeden kahvesini alacak ve bankaya uğrayacak kişi için trafik yoğunluk haritası ve park yerleri gibi değişkenleri hesaba katabiliyor.
Londra ve Birmingham'da başlayan sanal çit uygulamasının yakın zamanda Birleşik Krallığın geri kalanına ve İrlanda'ya da uyarlanacağı, daha sonra ise tüm kıtada bir standart haline getirilmesi planlanıyor. Otomotiv devinin açıklamasına göre bu teknoloji markanın yeni çıkaracağı tüm plug-in hibrit araçlarında bulunacak. Bu araçlar şu anki teknolojiler dahilinde sadece elektrik ile 30 kilometre mesafeye yolcularını güvenle taşıyabiliyorlar. Markanın sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre bu araçlar elektromobilitiye geçişin simgesi olacaklar. Şehir planlamacıları 2035 ten itibaren hiçbir içten yanmalı motora sahip aracın satılmayacağını öngörmekteler. Üreticiler 2023 sonunda Avrupa kıtasında yollardaki tüm araçların en az yarısının elektrikli araçlar olacağını belirtiyorlar.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara