Dolar

32,5779

Euro

34,8036

Altın

2.510,86

Bist

9.693,46

Akdoğan: Türkiye'yi etkisizleştirmeye çalışıyorlar

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 10:29:11

Akdoğan: Türkiye'yi etkisizleştirmeye çalışıyorlar

Son günlerde yaşanan çatışmaları hükümetin başlattığına dair propaganda çalışmalarının yapılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Akdoğan, "(Hükümet çatışmaları tekrar başlattı, savaş istiyor, seçim kazanmak için şöyle yaptı, HDP barajın altında kalsın diye böyle yaptı) gibi çok farklı kesimlerden çelişkili birtakım yorumlar yapılıyor. Bunların hepsi birbirine taban tabana ters açıklamalar" ifadesini kullandı.

Akdoğan, şöyle devam etti:

"Terörle mücadele bağlamında son yaşanan süreci eğer bir fotoğraf karesi olarak dondurursak... Bu nasıl başladı? Hükümet ne yaptı da başladı? Burada birtakım olaylar oldu. Suruç'ta bomba patladı, eş zamanlı olarak birkaç örgüt faaliyete geçti, uyuyan polisler öldürüldü, trafik polisleri şehit edildi, askerimiz şehit edildi. Birkaç tane örgüt eş zamanlı faaliyete geçti ve eylemler gerçekleştirmeye başladı. Bu büyük bir oyundu. Buna karşı hükümet de bütün bu örgütlere karşı eş zamanlı etkili bir mücadele başlattı. Hükümet yaşanan olaylar ve eylemlerden sonra terörle mücadele etmek zorundaydı. Bunu yapmasa o zaman ne olurdu acaba? Eğer burada hükümet, terörle mücadele ve güvenlik politikasıyla bunun üzerine gitmeseydi ne olurdu? Nasıl bir kaos ortaya çıkardı? Böyle baktığımızda bu, olması gerekendi ve hükümet doğruyu yapmıştır."

Diyarbakır mitingindeki patlamada HDP'nin oyunu artırdığını ifade eden Akdoğan, "Bu tür çatışma olaylarında iktidar partisi nasıl oyunu artırabilir? İktidar partileri böyle bir şeyi arzu eder mi? Bu girdiğimiz onuncu seçimdi. Bütün seçimlerde o zaman hükümetler bu tür şeylere mi başvurdu? Hangisinde başvuruldu? Böyle saçma bir şey olabilir mi?" sorularını yöneltti.

"Çözüm Süreci için oy verdiler ortada süreç yok"

Akdoğan, milletvekili seçimlerinden önce yaptığı analizlerin siyasi söylem olarak algılandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"HDP'ye dönük eleştiriler, Çözüm Süreci için AK Parti'nin ne kadar gerekli olduğu veya AK Parti'nin iktidar olabilmesi için birkaç puanın çok önemli olduğu ve rehavete kapılmamak lazım gibi birtakım uyarılarda bulundum. Seçimden sonra çoğunun maalesef doğru çıktığını gördük. AK Parti iyi bir oy almasına rağmen tek başına iktidar olamadı. 'Güven ve istikrarın devamı AK Parti varsa, bu varsa, AK Parti varsa Çözüm Süreci var' derken bu bir tehdit değildi. AK Parti güçlü bir şekilde iktidar olmadığı zaman kim yapacak bunu? Bölgede insanlar HDP'ye oy verdiler, Çözüm Süreci için oy verdiler, ortada süreç yok. HDP bunu yapabiliyor mu? Yapamıyor. Kim yapabiliyor bunu? Güçlü bir AK Parti iktidarı yapabiliyor. Çünkü o başlattı, o sürdürüyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Çözüm Süreci'nin aktörlerine savaş açanların ve kendilerini kullandıranların Çözüm Süreci'nin hayrına bir sonuç beklememesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, "Çözüm Süreci'nin düşmanı olan başta Paralel Yapı olmak üzere ulusalcı kesimler ve statükocu blokla işbirliği yaparsan buradan nasıl Çözüm Süreci'nin hayrına bir sonuç bekliyorsun? Ben bunu eleştiriyordum. Eleştirirken de HDP barajı geçmiş geçmemiş değil mesele. Bütün eleştirilerim sürecin selameti içindi. Süreç için bu kadar emek verdik. Demokratik Açılım Süreci, Milli Birlik Kardeşlik Süreci, Oslo'da yaşananlar ve Çözüm Süreci. Kürt kardeşlerimizi kucaklamak için, bölgenin gelişimi için, demokratik iklimin ıslahı için birçok çaba yaptık" ifadesini kullandı.

"Çözüm Süreci'ni örgüt ve bileşenleri istismar etmiştir"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, eleştiri ve kızgınlıklarının, Çözüm Süreci'nin selameti için olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"İşte bugün gördük, AK Parti'nin tek başına iktidar olmazsa Türkiye'de nasıl siyasi türbülansa girdiğini, güven ve istikrarın nasıl yara aldığını ve Çözüm Süreci'nin ne hale geldiğini yaşadık ve gördük. Bu bir tehdit değildi, bu bir analiz ve tespitti. Maalesef bunun olumsuz sonuçlarını görüyoruz. HDP, 'AK Parti'yi nasıl devirebiliriz' ve 'Nasıl Türkiye etkisizleşebilir? Bölgesel bir aktör olması, güçlenmesi ile bunu nasıl zayıflatabiliriz?' Bunun üzerine bir şey kuruldu. Ben dedim ki 'Bir kaos planı var', bunlar AK Parti'yi devirip bir kaos ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi etkisizleştirmeye çalışıyorlar."

"Çözüm Süreci'ni örgüt ve bileşenleri istismar etmiştir" diyen Akdoğan, "Ben bir adım daha öteye geçiyorum ve 'ihanet etmiştir bu sürece' diyorum. Eylemsizlik demiştir, eylemsizliği hayata geçirmemiştir, Türkiye'yi terk etmek demiştir, yapmamıştır. Baskı ve şiddet anlamında, illegalite anlamında yol kesme, adam kaçırma gibi şeyler yapmıştır. Sözünde durmamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara