Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

Akciğer Kanserini Tarama Testleri İle Erken Teşhis Edin!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nuri Tutar, erken tanının önemine değinerek akciğer kanseri taraması ile ilgili önemli bilgiler verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-27 10:51:47

Akciğer Kanserini Tarama Testleri İle Erken Teşhis Edin!
Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nuri Tutar, erken tanının önemine değinerek akciğer kanseri taraması ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Zamanında müdahale ile kanserden kurtulun

Akciğer kanseri olan kişiler, genellikle uzun süreli öksürük, kanlı balgam veya geçmeyen göğüs ağrısı şikayetleriyle doktora başvuruyor. Ancak kişilerin doktora başvurma sebebi olan semptomlar ortaya çıkana kadar kanser ilerlemekte olduğundan tedavisi daha güç oluyor. Akciğer kanserinde erken tanının önemine değinen Doç. Dr. Nuri Tutar, bu konu hakkında yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Tüm kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserine de zamanında müdahale edebilmek için erken tanı hayati önem taşıyor. 2011 yılında ABD'de yaklaşık 50.000 katılımcı ile yapılan çalışmanın sonuçları, düşük doz akciğer tomografisi ve akciğer kanseri taraması ile tedavi başarısının yüzde 20 arttığını ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra Liverpool Akciğer Projesi tarafından İngiltere'de yaklaşık 250.000 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışma sonuçları da, seçilen kişilerde akciğer kanseri taraması ile erken tanı ve küratif tedavide yüzde 80 başarı sağlandığını gösteriyor. Bu çalışmalara istinaden 55-80 yaş arası en az 30 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile taranmasına yönelik öneride bulunan ABD'nin, erken tanı ve tedavi çalışmaları dikkat çekiyor."

15 saniyede çekiliyor

Akciğer kanseri taramasının yapıldığı düşük doz tomografi ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Tutar, "Düşük doz tomografi, normal tomografiye göre çok daha düşük dozlarda radyasyon ile görüntüleri elde edebilme imkanı sunuyor. Bu tetkik bir tomografi cihazı ile yaklaşık 15 saniyede çekilebiliyor. Ayrıca tomografi cihazı MR gibi kapalı bir ortam olmadığından kapalı alan korkusu olanlarda da kolaylıkla uygulanabiliyor" dedi. Çekilen tomografilerin resmi raporlarına 2 gün içinde ulaşılabiliyor.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara