Dolar

32,5173

Euro

34,8789

Altın

2.431,61

Bist

9.771,29

Akar, ABD'li mevkidaşına soracak: Darbe girişimini biliyor muydunuz?

Genelkurmay Başkanı Akar, ABD'li mevkidaşı Dunford'a 'Darbe girişimini biliyor muydunuz?' diye soracak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-01 09:24:28

Akar, ABD'li mevkidaşına soracak: Darbe girişimini biliyor muydunuz?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Bağdat'tan Türkiye'ye gelen ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford önce İncirlik üssünü ziyaret edip ardından Ankara'ya gelecek. Ajanslar, Dunford'ın dün başlaması beklenen ziyaretinin bugün sabah saatlerine kaldığını duyurdu. İncirlik, önceki gün giriş ve çıkışlara kapatılırken daha sonra üste süreç normale dönmüştü. Dunford, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iki defa telefonla görüştüğü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile de görüşecek. Bu görüşmede Gülen'in iadesi, IŞİD ile mücadele ve ABD'nin darbeyi bildiği iddiaları konuşulacak.

Akar'ın  Dunford Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, bu kapsamda Akar, mevkidaşına "Darbe girişimini biliyor muydunuz?" diye soracak.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMIŞTI

15 Temmuz'dan bu yana Batı'dan destek amacıyla kimsenin gelmemesine tepki gösteren Ankara'ya ABD'den ilk ziyaretin ise asker tarafından gerçekleşmesi kritik önem taşıyor. Bu ziyaret öncesinde Akar'ın görüşmede vereceği mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün katıldığı televizyon programında açıkladı: “Genelkurmay Başkanınınızın bundan (Darbe girişimi) haberi var mı yok mu? Zaten bunu pazartesi günü Genelkurmay Başkanımız kendileriyle de ayrıca görüşecekler.”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, TSK bünyesindeki operasyonlar ve görevden almalar için ABD'nin bölgedeki IŞİD karşıtı operasyonlarını etkilemesinden duyduğu endişeyi dile getirip tutuklanan askerler için “ABD ordusunun yakın müttefikleri” demişti. Ankara bu sözlere sert tepki gösterince Votel'den “yanlış anlaşıldım” açıklaması gelmişti. Dunford-Akar görüşmesinde bu tür açıklamaların da ele alınması bekleniyor. Erdoğan da Votel'in “haddinin” bildirildiğini belirtip Votel'in Türkiye'deki muhataplarıyla görüşmek yerine açıklama yapmasını eleştirmişti: “Haddini bildirmediğiniz zaman bunlar kendilerini haklı moduna koyuyor.”

GÜLEN'İN İADESİ

Darbe girişiminin hemen ardından ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Akar'ı ‘geçmiş olsun' demek için 16 Temmuz'da aramış ancak Akar o sırada Akıncılar'da hâlâ tutsak olduğu için görüşememişti. Akar cevaben aradığında ise Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi için destek istemiş; Dunford da İncirlik ve Diyarbakır üslerinde elektrik verilmemesi nedeniyle akaryakıt dolumu yapılamadığını iletmişti. Bu görüşmeden bir süre sonra da ABD, üslerdeki sorunun çözüldüğü açıklamasını yapmıştı. Akar'ın, Dunford'a Gülen'in iadesi konusunda destek talebini tekrarlaması bekleniyor.

Haber Ara