Dolar

32,5989

Euro

34,8796

Altın

2.497,67

Bist

9.618,94

'AK Parti tek başına iktidar oluyor mu?'

Abdülkadir Selvi, Ak Parti'nin 1 Kasım seçimleri öncesi son durumunu değerlendirdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-28 05:30:08

'AK Parti tek başına iktidar oluyor mu?'

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "AK Parti tek başına iktidar oluyor mu?" başlıklı yazısında 1 Kasım seçimlerine kısa bir süre kala AK Parti'nin tek başına iktidar olup olmayacağını ele aldı. 1 Kasım'da çıkacak olan sonuçlar Türkiye'nin 4 yılını şekillendirecek, ifadesini kullanan Selvi, "Bu durumda, tek başına iktidarın anahtarı AK Parti'nin eski seçmeninin elinde bulunuyor. Bu durumda AK Parti doğarsa kendi küllerinden doğacak" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

7 Haziran'a göre, 1 Kasım seçimleri öncesinde siyasi tabloda farklılıklar var.

Rüzgar farklı yönden esmeye başladı. Bu iklim tek başına iktidar çıkaracak mı, yoksa Türkiye koalisyon sarmalına mı girecek bunu 1 Kasım akşamı sandıklar açılınca öğreneceğiz.

7 Haziran'a göre 1 Kasım seçimlerindeki farklılıklar neler?

7 Haziran'dan önce, AK Parti oylarında gerileme vardı.

1 Kasım'dan önce ise AK Parti oyları yükseliyor.

7 Haziran'dan önce AK Parti'den MHP'ye oy kaymaları vardı.

1 Kasım'dan önce ise MHP'den AK Parti'ye oy akışı yaşanıyor.

7 Haziran'dan önce AK Parti seçmeni partisini eleştiriyordu.

1 Kasım'dan önce AK Parti seçmeni, partisini destekliyor.

7 Haziran'dan önce HDP barajı aşacak mı diye soruluyordu.

1 Kasım'dan önce ise AK Parti tek başına iktidar olacak mı diye soruluyor.

7 Haziran öncesinde rüzgar AK Parti'nin aleyhine esiyordu, 1 Kasım öncesinde ise rüzgar AK Parti'den yana esiyor.

7 Haziran'dan önce CHP'den barajı aşması için HDP'ye kayma vardı.

1 Kasım'dan önce CHP yükselişte.

7 Haziran'dan önce HDP'yle birlikte MHP de tırmanıştaydı.

1 Kasım'dan önce ise MHP geriliyor.

7 Haziran'dan sonra koalisyon görüşmelerinde takındıkları olumlu tavır nedeniyle istikrarı önemseyen geniş kitleler nezdinde AK Parti ve CHP olumlu bir izlenim bıraktı.

7 Haziran'da kimlik siyaseti yapan MHP ve HDP'ye destek veren halkımız, ülke yönetimi söz konusu olunca, siyasetin iki ana kolonu olan AK Parti ve CHP'yi tercih etti.

Seçimlerde son düzlüğe girildi. 5 gün sonra sandık başında olacağız. Herkesin merak ettiği soru şu: 2 Kasım pazartesi sabahı Türkiye, tek başına iktidara mı yoksa koalisyona mı uyanacak?

1 Kasım'da çıkacak olan sonuçlar Türkiye'nin 4 yılını şekillendirecek. 2019 yılına kadar ya koalisyonlar girdabında sürükleneceğiz ya da tek başına iktidar tarafından yönetileceğiz.

Bu soruların cevabını alabilmek için ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ile konuştum.

“Yurtdışında seçimlere katılımın yüksek olması AK Parti'nin oylarını artırıyor. Ak Parti, 7 Haziran'dan bu yana ilk kez tek başına iktidara bu kadar yakın duruyor” dedi.

İbrahim Uslu, 7 Haziran'da çıkan sonucu Mayıs başında bulan araştırmayı yöneten kişiydi. AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana da düzenli olarak bu partiyle çalışıyor. ANAR, sonuçlarına çok güvendiğim bir araştırma kuruluşu. Uslu'ya yurtdışı oylarının AK Parti'ye ne getireceğini sordum.

“Yurtdışı oylarıyla ilave olarak AK Parti'ye 9-10 milletvekili geliyor” dedi. AK Parti 7 Haziran'da 21 yerde kıl payı milletvekilliği kaybetmişti. Kıl payı kazandıklarının sayısı ise 7. yurtdışı oyları en çok kıl payı kaybedilen yerleri etkileyecek.

Uslu'ya göre tek bilinmeyen yurt içinde seçimlere katılım oranının ne olacağız?

“Eğer yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de seçimlere katılım oranı yüksek olursa, 1 Kasım'da AK Parti'nin tek başına iktidar olması mümkün”

Üst üste yapılan seçimler nedeniyle, halkımız sandık yorgunu. Kamuoyu araştırma kuruluşları seçimlere katılım oranının yüksek olacağını söylüyor ama katılım oranı düşük olursa, AK Parti bundan nasıl etkilenir?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara