Dolar

32,3683

Euro

34,9705

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

AK Parti neden anlatamadı?

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünkü köşe yazısında barajı AK Parti'nin koruyamadığını ve bu süreçte AK Parti'nin eleştirildiğinde 'gemiyi terketmek' olduğunu değil tam tersine sahiplenmek olduğunu yazdı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 09:53:17

AK Parti neden anlatamadı?

AK Parti'nin 258 sandalyeyle Meclis'teki en büyük çoğunluğa sahip olması, tek başına hükümet kuramadığı gerçeğini değiştirmiyor. İstikrar için savunulan % 10 barajı AK Parti'yi korumadı, bilakis HDP için kaldıraca dönüştü ve parlamento denklemini AK Parti aleyhine belirledi.

Öte yandan, sandık halkın iradesini yansıtır ve halk her zaman masumdur.

Yanılmış bile olsa, “Neden yanıldın?” diye soramazsınız. “Ben neden anlatamadım?” sorusunun peşine düşmek icap eder.

Peki, “AK Parti neden anlatamadı?”

Cevap bağlamında yazacağım bazı şeylerden ötürü, kimse gemiyi terk eden fareler alegorisine sığınmasın. Çünkü ayaklarını yere vura vura çürük tahtaları kontrol etmek, biraz kötü sese neden olsa da kaçma emaresi değil, o gemiyi sahiplenmenin ta kendisidir.

AK Parti'nin kaybetmesinin ilk nedeni, AK Parti ve Erdoğan karşıtı cephenin demokratik usuller açısından sorun teşkil etmeyen ama siyasal partiler arasındaki ayrımı anlamsızlaştıran sıradışı bir stratejik işbirliğine gitmeleridir. Bu işbirliği sayesinde CHP, HDP ve hatta MHP seçim sathı mailinde birbirleriyle rekabet etmediler, neredeyse tek bir cephe oluşturdular. Şafak Pavey'in Selahattin Demirtaş'a dediği gibi “beraber iyi salladılar”.

Onlar birleşirken AK Parti kurumları, kurmayları hatta medyası bölündü. Birbirine cephe alan, birbirini yolsuzluk yapmakla suçlayan siyasetçiler, açıktan yaşanan sataşma ve polemiklere neden olarak şimdiye dek birbirine olan bağlılığıyla seçmene güven telkin etmiş olan bir harekette çözülme görüntüsü oluşturdular. İşin ilginci, bu bölünmeler bireysel özerklik ya da ifade özgürlüğünü çoğaltmadı. “Erdoğan'ı ben daha çok severim”, “O da bir şey mi, ben sevdiklerini sever, sevmediklerinden de nefret ederim” yarışında ipi göğüsleme ihtirasını çoğalttı. Bu ortam, Başbakan Davutoğlu'na da kendi siyasi yetilerini ve imkânlarını keşfetme fırsatı sunmadı.

Davutoğlu, basit çıkar çatışmalarını büyük ideolojik anlatılar altına gizleyen ve AK Parti'ye irtifa kaybettiren sorunları görmüştü ve partiyi gerek saygınlık gerekse oy anlamında yükseltmek için elinden geleni yaptı. Fakat Erdoğan'ı “sevgi, aşk ve sadakat” ile yalıtan ortam Davutoğlu'nu kendi haline bırakacak değildi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara