Dolar

32,5839

Euro

34,7881

Altın

2.511,40

Bist

9.693,46

Ak Parti kulisleri hareketli! İşte Meclis Başkanlığı’na aday olabilecek isimler

Ak Parti kulislerinde, İsmail Kahraman’ın aday olmaması durumunda yerine gelebilecek isimler arasında Hayati Yazıcı, Bekir Bozdağ ve Ayşenur Bahçekapılı gösteriliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-11 09:11:07

Ak Parti kulisleri hareketli! İşte Meclis Başkanlığı’na aday olabilecek isimler

Hafta içinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Beştepe'de uzun soluklu bir görüşme yaptığı belirtilen Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dakikada sürpriz bir değişiklik olmazsa yarın (pazar) da İstanbul'da Ak Parti gup başkanvekilleriyle konuyu görüşmek üzere bir araya gelecek. Bu görüşmenin ardından Ak Parti'nin Meclis Başkanı adayının isminin kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

'İSMAİL KAHRAMAN İLE YOLA DEVAM' İHTİMALİ

Mililyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre Ak Parti'de, Meclis Başkan adaylığı için kulisler ekim ortasından itibaren hareketlenmeye başladı. İlk etapta İsmail Kahraman ile yola devam edileceği kanısının hakim olduğu iktidar grubunda, kasım başı itibarıyla rüzgar tersine döndü. Daha önce “kendisi vazgeçmediği sürece Kahraman ile yola devam edilir” vurgusu yapılan iktidar kulislerinde son üç haftada “Ak Parti'deki değişim Meclis yönetimine de yansıyabilir” görüşü dillendiriliyor.

ERDOĞAN RENK VERMEDİ

Erdoğan'ın, bu süreçte gerçekleştirdiği parti yetkili kurul toplantılarında isim bazında bir değerlendirmeye girmemesi de parti kulislerinde, “değişim sinyali” olarak değerlendirildi. Bu çerçevede Erdoğan'ın geçen çarşamba akşamı Kahraman ile Beştepe'de bir araya gelmesi adaylık kulislerinde dalgalanmaya yol açtı. Sonucuna yönelik herhangi bir bilgi sızmayan görüşmeye ilişkin kulislerde Kahraman'ın lehine ve aleyhine farklı yorumlar yapıldı. Gözler de Erdoğan'ın milletvekilleriyle başlattığı istişare turlarına çevrildi. Ancak Erdoğan, Kahraman'la görüşmesinin hemen ertesi günü vekillerle yaptığı ilk tur görüşmede de konu gündeme gelmesine karşın yine adaylık için renk vermedi.

HAYATİ YAZIRI, BEKİR BOZDAĞ, AYŞENUR BAHÇEKAPILI

Adaylık muammasının sürdüğü AK Parti'de gözler şimdi de Erdoğan'ın, pazar günü İstanbul'da grup başkanvekilleriyle yapacağı görüşmeye çevrildi. AK Parti'nin TBMM Başkan adayının bu toplantıda netleşmesi, ardından da kamuoyuna deklare edilmesi bekleniyor. Son virajda kulislerde ise adaylık konusunda Kahraman'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ile Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın isimleri ağırlıklı olarak dillendiriliyor. Erdoğan'ın “değişim” sürecini Meclis kadrolarına yansıtırken sürprizler yapabileceği de ifade edilen kulislerde bu çerçevede halen TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten, Cumhurbaşkanı'na yakınlığıyla tanınan ve 3. dönemini tamamlayacak olan Ayşe Nur Bahçekapılı'nın ismi de adaylar arasında sıralanıyor.

BAŞVURULAR YARIN

Anayasa ve iç tüzük uyarınca, TBMM Başkanlığı ve Meclis Başkanlık Divanı'nın diğer üyelikleri için bir yasama dönemi içinde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenler iki yıl, ikinci devre için seçilenler ise dönemin sonuna kadar görevine devam ediyor. Buna göre 22 Kasım 2015'te TBMM Başkanlığı'na seçilen Kahraman'ın görev süresi 22 Kasım 2017 itibarıyla sona erecek. Bu tarihe kadar yeni Meclis Başkanı'nın seçilmesi için anayasa ve iç tüzük hükümleri çerçevesinde 5 günü adaylık başvuru süreci, 5 günü de seçim süreci olmak üzere işletilecek takvim, yarın başlayacak.

 

Haber Ara