Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu Viyana'da

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu:- 'Hafta sonu itibariyle 600 bini zorladığımız taktirde, ben toplamda 1,5 milyonu bulacağımızı düşünüyorum. Bu veriler bizim arkadaşlarımızın çok detaylı istatistik çalışmalarıyla ortaya çıkıyor' - 'Avusturya'da rekor bir katılım ötesinde rekor bir 'evet' çıkacağını düşünüyorum'- 'Avrupa kendi iç m

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-01 16:59:01

AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu Viyana'da
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avrupa'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylamasına Türk seçmenlerin gösterdiği teveccühün beklenin çok üstünde olduğunu belirterek, hafta sonu itibariyle bu rakamın 600 bini zorlayacağını, istatistiksel veriler doğrultusunda bu oranın toplamda 1,5 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da basın mensupları ile bir araya gelen Yeneroğlu, cumhurbaşkanı hükümet sistemi halk oylaması kapsamında Avrupa'da seçim bölgelerine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, Türk seçmenlerin halk oylamasına gösterdiği ilginin tahmin edilenin çok üstünde olduğunu anlattı.

- Avrupa genelinde 1,5 milyon katılım tahmin ediliyor

Yeneroğlu, ilk 5 günlük katılımın toplam seçmen oranının yüzde 15'ine tekabül ettiğini vurgulayarak, hafta sonu itibariyle bu oranın yüzde 30'a çıkmasını beklediklerini, Avrupa'da sandıkların kapanacağı 9 Nisan'da bu oranın özellikle Avusturya'da yüzde 60'lara ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Son 5 günde 300 bine yakın Türk seçmenin sandık başına gittiği bilgisini paylaşan Yeneroğlu, "Ben bu rakamın hafta sonu itibariyle 600 bini zorlayacağını düşünüyorum. Hafta sonu itibariyle 600 bini zorladığımız taktirde, ben toplamda 1,5 milyonu bulacağımızı düşünüyorum. Bu veriler bizim arkadaşlarımızın çok detaylı istatistik çalışmalarıyla ortaya çıkıyor." dedi.

Avrupa genelinde halk oylamasına katılımda yüzde 20'lik bir artış beklediklerine işaret eden Yeneroğlu, özellikle gençlerin halk oylamasına gösterdiği ilginin takdire şayan olduğunu, bu katılım oranlarının Türkiye'deki siyaset ve kanaat önderlerinin dikkatini çekerek, yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik daha kapsamlı çalışmalar yürütmelerini sağlayacağının altını çizdi.

- Türk seçmenler Avrupa'nın tutumuna tepkili

Yeneroğlu, Avrupa'da Türkiye'ye yönelik olumsuz tutumun seçmenleri mobilize ettiğine vurgu yaparak, halk oylamasına katılmayı düşünmeyen birçok kişinin, ülkenin geleceğine ilişkin çarpık ve yanlış yaklaşımlara tepki olarak sandık başına gittiğini, "Madem Bild, Blick gazeteleri gibi yayın organları Türkçe konuşmaya başladı, ben de ülkemin geleceği için böyle bir duruş sergileyeceğim." diyerek oy kullandıklarını anlattı.

Türkiye'nin geleceğine ciddi katkılar sağlayacak cumhurbaşkanı hükümet sistemi için anayasa değişikliğine olan inancını yineleyen Yeneroğlu, "Vatandaşlarımızın bu yönde hareket ederek, Avusturya'da rekor bir katılımın ötesinde, rekor bir 'evet' çıkacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- Türk düşmanlığı sokakta hissediliyor

Yeneroğlu, Avrupa'da son haftalardaki yaşanan gelişmelere değinerek, "Avrupa kendi iç meselelerini Türkiye üzerinden ele alıp, ötekileştirme yoluyla maalesef Türk düşmanlığının sokağa taşınmasını ve sokakta da herkes tarafından hissedilir bir hal almasına sebep oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliğinin (AB) dünya genelindeki gelişmeleri okumakta güçlük çektiğini belirten Yeneroğlu, AB'nin kendi sorunlarını çözme noktasında büyük sıkıntılar yaşadığını, özellikle 2017'de farklı ülkelerde çok sayıda seçimlerin yapılacağını anımsatarak, "Bu nedenle Türkiye üzerinden kimlik bulma, Türkiye üzerinden seçmeni mobilize etme girişimi hızlandırıldı." görüşünü paylaştı.

Yeneroğlu, Avrupa'da ırkçı söylemlerin siyaseti zehirlediğine işaret ederek, "Merkez partiler, ırkçı partilerin söylemlerini merkeze çekerek bu söylemleri meşrulaştırıyorlar, toplumsallaştırıyorlar. Daha sonra bu söylemlerin adını değiştiriyorlar, bir güzelleme yapıyorlar. Eskiden düpedüz ırkçı dediğimiz bugün sağcı popülist oldu. Kullandıkları söylemler aslında tamamen faşizan, ırkçı söylemler." diye konuştu.

- "Türk toplumu siyasette daha etkin olmalı"

Meclis kapsamında göç ve yurt dışı Türkler komisyonun kurulması gerektiğine dikkati çeken Yeneroğlu, böylelikle meclisin yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik bakış açısının güçleneceğini söyledi.

Yeneroğlu, Türkiye'nin yurt dışında yaşayan Türk diasporasına ilişkin bakış açısını birçok alanda yeniden gözden geçirmesi gerektiğine değinerek, özellikle medyada karikatürize edilen "gurbetçi" tasavvurunun değişmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin diaspora politikaları çerçevesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarına her konuda destek olmaya hakkı olduğunu hatırlatan Yeneroğlu, "Avusturya, Almanya gibi ülkeler kendi vatandaşlarına nasıl başka ülkelerde sahip çıkıyor ve ciddi destek veriyorsa, biz de aynı şekilde hareket ederek, Türk dil, kültür birikimini çok daha güçlü şekilde desteklenmesi ve beslenmesi için çalışacağız." şeklinde konuştu.

Yeneroğlu, Avrupa'da Türkiye'ye yönelik oluşturulan algının gerçekleri yansıtmadığına vurgu yaparak, özellikle Avrupalıların Türkiye'ye yaptıkları seyahatlerin ardından düşüncelerinin değiştiğini, kendilerine anlatılan Türkiye ile gerçek Türkiye arasındaki farkı rahatlıkla görebildiklerini aktardı.

Avusturya'da marjinal grupların siyasi mekanizmalarda etkin olduğunu dile getiren Yeneroğlu, son aylarda yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, Türk toplumunun hem kendi menfaatleri hem de Türkiye'nin menfaatleri açısından siyasette daha etkin olması gerektiğini kaydetti.

Haber Ara