Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

AK Parti gözünü yurtdışına dikti

AK Parti, yurtdışında yaşayan vatandaşların seçimlere katılımı ile ilgili bir yasa teklifi verme hazırlığında...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 16:26:54

AK Parti  gözünü yurtdışına dikti

Ajansların haberine göre, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili ve seçimlere katılımı ile ilgili hazırladıkları kanun teklifinin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlediğini ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü bildirdi.

Yeneroğlu, yazılı açıklamasında, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM'de temsili ve seçimlere katılımıyla ilgili kanun teklifi hazırladıklarını belirtti.

Teklifin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM'de temsil edilmesi sorununu gidereceğini vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM'de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır."

Teklifin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlediğini ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü dile getiren Yeneroğlu, "Bu yurtdışında yaşayan vatandaşların TBMM'ye vekil gönderebilmesi için gerekli. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2,8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil imkanı sağlayacağı düşünülmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Yeneroğlu, daha önceki seçimlerde uygulanan randevu sistemi ya da yalnızca seçmen kaydının bulunduğu seçim mahallerinde oy kullanabilme zorunluluğu uygulamalarının vatandaşın oy kullanmasını zorlaştırdığına dikkati çekerek, kanun teklifinin kabul edilmesiyle randevu sistemine dayanak teşkil eden düzenlemenin ilgili yasadan kaldırılacağını ve seçmenlerin yurt dışı seçim çevresinde kurulan herhangi bir sandıkta oy kullanabileceğini belirtti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara