Dolar

32,6078

Euro

34,8089

Altın

2.494,00

Bist

9.524,59

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker Almanya'da

Hannover kentindeki temasları kapsamında Eker'e Alman polisi, siyasi faaliyetlerinin kısıtlanmasına ilişkin yazılı tebligat verdi

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-17 20:09:43

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker Almanya'da
" Almanya'da bulunan AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Mehdi Eker'in, Aşağı Saksonya eyaletinde siyasi faaliyette bulunmasının kısıtlandığı bildirildi.

Eker, Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğunda bir süre dinlendikten sonra yemek programı için yürüme mesafesindeki bir restorana geçti.

Restorana girdikten sonra iki polis memuru, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker'e Hannover Belediyesinin düzenlediği ve ülkede "Siyasi faaliyetlerin yasak ve kısıtlanmalarına dair" başlıklı bir tebligat verdi.

Tebligatta Eker'in anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına kadar Aşağı Sakonya eyaletinde halka açık etkinlerde, siyasi faaliyetlerin şartlara bağlı olarak gerçekleştirebileceği belirtiliyor.

Bu şartların Alman Dışişleri Bakanlığı'nın bir diplomatik nota ile Türkiye'ye 14 Mart 2017'de ilettiği ifade edilen tebligatta, diplomatik notada yer alan şartlara uymayan tüm halka açık faaliyetlerin Aşağı Saksonya eyaletinde yasaklandığı belirtildi.

Diplomatik notaya göre bu etkinliklerin 5 gün önce bildirilmesinin zorunlu olduğu ifade edilen tebligatta, "bu kısıtlamanın halk oylamasının sonuna kadar geçerli olduğu" kaydedildi.

Tebligatta ayrıca, Türkiye'deki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına yönelik açıklamalar yapılacaksa bunların bu ülkede yaşayan Türk ve Almanların huzurunu bozmaması gerektiği ifade edildi.

Polis memuru, basın mensuplarının soruları üzerine kendilerinin konuyla ilgili açıklama yapma yetkisi bulunmadığı, ayrıntılı bilgi için basın merkezine sorulması gerektiğini kaydetti.

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius, Alman basınına yaptığı açıklamada, Aşağı Saksonya hükümetinin Eker'e siyasi faaliyette bulunmasını yasakladığını belirtti.

Pistorius, Eker'in bu yasağa uymaması durumunda cezalı duruma düşeceğini ifade ederek, yasağa gerekçe olarak, Eker'in Hannover dışındaki Aşağı Saksonya'nın diğer yerlerindeki etkinliklerin kendilerine bildirilmemesini gösterdi.

Duruma tepki gösteren Eker, yaptığı açıklamada, "Diyor ki vatandaşların demokratik haklarının kullanılmasına izin vermiyoruz. Burası demokratik bir ülke değil mi? Bu ülkede insanlar serbest bir şekilde düşüncelerini ifade edemiyorlar mı? Eğer bir ülkede oy kullanacak olan insanlar ne için oy kullanacağı hususunda bilgi sahibi olamıyorsa, o ülkenin demokratik bir ülke olduğundan bahsedemezsiniz. Bunlar demokratik değerlerdir sonuçta. Demokrasi insanların oy kullanma hakkıysa halk oylamasında tercih yapılacaksa, burada ne olduğunu insanların öğrenmesi lazım." şeklinde konuştu.

Almanya'da 1 milyon 440 bin Türk seçmenin bulunduğuna işaret eden Eker, "1 milyon 440 bin seçmen halk oylamasıyla ilgili tercihte bulunacak, 'Evet' diyecek veya başka bir tercihte bulunacak. İçeriğinin ne olduğuna dair bilgi edinme hakkı var. Bu metin, yasaklandığını söylüyor. Bunun yasaklandığını söylüyor. Bununla ilgili bir organizasyon yapılamayacağını söylüyor. Bunu bütün Avrupa'nın duyması lazım. 550 milyon Avrupalı'nın duyması lazım. Çünkü Avrupa'nın değerleri gidiyor. Avrupa'nın değerleri aşınıyor." şeklinde konuştu.

Eker, söz konusu yazının Başkonsolosluk tarafından tercüme edilip kendisine iletileceğini aktardı.

Eker'e ayrıca polis tarafından bugün Hannover havalimanında da benzer bir tebligatın verilmek istendiği öğrenildi.

Haber Ara