Dolar

32,5771

Euro

34,6870

Altın

2.524,25

Bist

9.524,59

AK Parti'den itiraz açıklaması

AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz, olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yavuz, 'Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684'ünün imzasız olduğunu gördük. Hatalar yüzde 85 oranında AK Parti aleyhine' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 16:21:28

AK Parti'den itiraz açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti heyeti İstanbul için olağanüstü itiraz dilekçesini saat 15.30'da YSK'ye teslim etti.

3 VALİZ BELGE İLE GELDİLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve yanındaki heyetin YSK'ya 3 valiz belge ile gelmesi dikkat çekti. Belgelerin YSK'ya delil olarak sundu.

AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz, olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 

Yavuz, başvuru sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Biz buraya 2898 sayılı yasanın, seçim sonuçlarına müessir olaylar ve haller sebebine dayalı olarak İBB seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazda bulunmak üzere geldik. Dilekçemiz ve bütün belgelerini YSK'ya sunduk.Seçim akşamından beri tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmiş gözüküyor. Peki ne olmuştu? Bir parça özet yapalım. Biliyorsunuz sıcağı sıcağına partiler ve YSK açıklamalarda bulunmuşlardı. Her bir parti, seçimin sonucuna ilişkin bir takım aktarımlarda bulunmuştu. YSK 28 bin farkla CHP'nin lehine seçim bittiğine dair açıklamada bulunmuştu. CHP 29 bin oy ile ifade etmişti. AK Parti de özellikle İstanbul il başkanımız 3870 oy farkıyla AK Parti'nin seçimleri aldığını dile getirmişti.

KÜÇÜLTÜLEN VE YOK EDİLEN RAKAMLAR VAR

Bunun üzerine rakamlar her bir yerden ayrı görününce ve bizim kendi kayıtlarımıza göre de çelişki fark edince biz meselenin takipçisi olmak üzere İstanbul'a gittik. Hemen bu farkın ve çelişkinin neden olduğunu araştırmaya başladık. Seçim sonuçlarını SAS diye tanımladığımız, sonuç alım sistemi olarak ifade ettiğimiz bir sistem üzerinden Türkiye'de en hızlı şekilde sonuçları elde etmek, elde ederken de lehimize aleyhimize hataları fark etmek üzere sistem kurgulamıştık. Bunun çok daha güçlü yazılımlarla güçlendirildiğini ifade etmiştik.Daha ilk akşamdan başlayarak maddi hataları düzeltmeye çalıştık. Maddi hata sayım sonuç çizelgeleri var. çizelgelerinden sandık sonuç tutanağına aktarılırken kaydırılan rakamlar var. birleştirme tutanaklarına girilirken küçültülen ve yok edilen rakamlar var.''

OYLARIN SADECE YÜZDE 10'U SAYILDI

Bunun dışında ikinci iş olarak da ilçe seçim kurullarına, geçersiz oyların yeniden sayılmasına ilişkin talebimiz oldu. Üçüncü talebimiz, tüm oylar yeniden sayılsın. Bir takım usulsüzlüklerin yapıldığını ortaya çıkartıyordu. Bunun üzerine biz üç çalışmayı gerçekleştirdik. Sadece maddi hata düzeltme yoluyla 8-9 binlere varan, başka yere kaydırılan oyların olduğu gördük. Geçersiz oyları gördük ki 6 bin oy başka yerlere kaydırılmış, bizim olması gereken oy AK Parti'nin lehine sandığa giren oy, ya iptal olarak kayda geçmiş ya da başka partilerin hanesine yazılmış. Burada ilginç bir nokta var özellikle aktarmak istiyorum. Oyların sadece yüzde 10'u sayıldı. Kalanına ilçe seçim kurulları müsaade etmedi. İl seçim kurulu ve YSK'ya geldik. YSK da oyların tamamının sayılmasına müsaade etmedi. Ama ortada bir şüphe var ve gideremedik açıkçası. Daha tüm oyların yüzde 10'u sayılmışken, bu fark 13 bin 900'lere indi.

LEHİMİZE SONUÇLANACAKTI

Biz iddia ediyoruz, bunların tamamı sayılsaydı, şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı bizim rakamlar gerçekti. Ve lehimize sonuçlanacaktı. Sadece yüzde 14,5 kadarı CHP'nin aleyhine olacak şekilde. Geçersizlere gelince, maddi hatalara gelince yüzde 85,5 oranında AK Parti'nin aleyhine geçilmesi sözkonusu. Olanlar seçmen iradesinin bir anlamda gerçekten iç edildiğini gösteriyor. O kadar çok sebep var ki organize usulsüzlük yapılığı için. Türkiye bir süre daha bunları konuşacak. Biz de bunları nasıl belgelendik şeklinde ayrıntılı bir şekilde sizlere aktarmak gibi yükümlülüğümüz olduğunu düşünüyoruz.

5 BİNDEN FAZLA MÜHÜRSÜZ OY VAR

Seçimlerin adeta belkemiğini sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Buradan sandık sonuç tutanaklarına ve oradan da birleştirme tutanaklarına aktarılır. Sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. Bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte de iddialar vardı. Benim kastım onlar değil. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684'ünün imzasız olduğunu gördük. Kısıklılar var seçmen listelerinde, yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var.

19 BİN KİŞİ KAMU GÖREVLİSİ ARASINDAN SEÇİLMEMİŞ

Eksik ya da fazla olan 25 bin kadar bir sayı. Aradaki fark 13 binlere düşmüş. Burada bir şeyler olmuş eksik veya fazla çıkan imzadan ve kayda geçen sayı 25 binleri buluyor. Bu konuda belgelerimiz ve iddialarımız var. Sandık başkanları ve memur üyelerinin durumu var. Mevzuatımız çok açık ve net. 298 sayılı yasanın 22. ve 23. maddesi çok açık ifade ediliyor. 22. maddesi sandık başkanlarını tanımlıyor ve nasıl tespit edileceğini öngörüyor. İlgili ilçedeki bütün kamu görevlilerini mülki idare teslim eder. Ad çekme suretiyle sandık sayısının 2 katı oranındaki bir sayıdan çeker. Engeli varsa bu şekile kanuni engeli varsa ve engeli olmayanları sandık başkanı yap diyor. Resmi memur üye ded bu şekilde atanacak diyor. Böyle olmamış. 62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiştir. Ben size 300-500 demiyorum, 19 bin kadar kişi bu listede görev yapamaz olanların arasından tespit edilmiş.Bunların arasında çok ilginç; mesela ihraç edilmiş KHK ile ihraç edilmiş olanlar var, hiçbir şekilde sandığın başında görev yapamayacak, memur üye olarak görev alamayacak kişiler var. Biz olağanüstü itirazımızı açıkladık. Ayrıntılarını yarın daha geniş teferruatlı şekilde sizlere ve kamuoyu ile paylaşacağımız üzere İBB seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için olağanüstü itiraz dilekçemizi verdik.

16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. Bunları kim düzeltiyor? Biz düzeltmiyoruz. Biz tespit ediyoruz, ilçe seçim kurullarına iletiyoruz. Kesinleşen rakam 16 bin 884, başka tarafa yazılmış. Farkı ifade etmek istiyorum 14 binli rakamlardan bahsediyoruz. Aradaki fark 13 bin 900'lere inmeye başladı.''

Haber Ara