Dolar

32,5170

Euro

34,9440

Altın

2.439,02

Bist

9.716,77

AK Parti'den 24 maddelik plan

Cumhurbaşkanı'ndan hükümet kurma görevini alan Başbakan Davutoğlu'nun pek çok alanı kapsayan 24 maddelik bir planı liderlere sunacağı öğrenildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 08:25:02

AK Parti'den 24 maddelik plan

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 63. Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan aldıktan sonra koalisyon için ilk tur görüşmelerine bu hafta başlayacak. Davutoğlu, yarın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, salı günü MHP lideri Devlet Bahçeli ve çarşamba günü de HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile biraraya gelecek. İlk turun nabız yoklaması şeklinde geçmesi ve her görüşmenin 1 saat 45 dakika sürmesi öngörülüyor. İlk tur görüşmelerin ardından Davutoğlu ve kurmayları cuma günü bir değerlendirme toplantısı yapacak ve bayramdan sonra CHP ve MHP ile hükümet kurma trafiği hız kazanacak.

HAZIRLIKLAR TAMAM

İç ve dış siyasal zeminde kendini en iyi anlatabileceği 2 koalisyon modeli üzerinde çalışmalar yapan AK Parti kurmayları, ilk turda görüşme zeminini rahatlatmak için 24 ana başlık belirledi. İçinde çözüm süreci, hukuk reformları, demokratikleşme, dış politika ve ekonomi reformları da içeren çalışma ve AK Parti'nin koalisyon kurma perspektifi siyasi parti liderlerine anlatılacak.

LİDERLERİN SÖZLERİ BAĞLAYICI

Koalisyon kurma görüşmelerine yarın CHP ile başlayacak Davutoğlu, önce AK Parti'nin kurulmasını arzu ettiği hükümetin koşulları ve beklentilerini anlatacak. Ardından Kılıçdaroğlu'nun hükümet beklentilerini dinleyecek. Ancak Davutoğlu'nun kurmaylardan çok liderlerin söylemlerinin daha bağlayıcı olacağı düşüncesi nedeniyle liderlerin her önerisi ve söylemi not edilecek. Kılıçdaroğlu ile görüşmede CHP'nin açıkladığı 14 ilkeye Davutoğlu'nun yaklaşımı, sonraki görüşmelerin de yönünü belirleyecek.

ÖN TALEPLER İLETİLDİ

Geçtiğimiz hafta iki CHP tepe yöneticisinin AK Parti kurmaylarla yaptığı görüşmede Kılıçdaroğlu'nun olası koalisyon hükümetinde yer almayacağı, dönüşümlü başbakanlık modeline sıcak baktığı ve koalisyon hükümetinin 4 yıl süre ile devam etmesi konusunda taahhütte bulunmasını istedikleri ancak AK Parti kurmaylarının her üç talebe de sıcak bakmadığının iletildiği öğrenildi. AK Parti kurmaylarının “Sayın Kılıçdaroğlu da olası koalisyon hükümetinde yer alsın bu bir sorumluluktur” dediği belirtiliyor.

PAZARLIKLAR NETLEŞECEK

Diğer taraftan kurmaylar arasında yapılan görüşme trafiğinde, CHP'nin bir başbakan yardımcılığı, Dışişleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim bakanlıkları ve ekonomi kurmaylarından birini talep ettiği, MİT Müsteşar Yardımcılığı'na atama yetkisi ve Meclis'te iki komisyonun da başkanlığını istediği iddia ediliyor. CHP'nin Anadolu Ajansı'na da talip olduğu belirtildi. Ancak AK Parti kurmaylarının ilk aşamada temel ilkeler ve koşullar netleştikten sonra bakanlıkların konuşulmasının daha doğru olduğunu ilettiği öğrenildi.

Bahçeli'nin uzlaşmaz görüntüsü değişecek

MHP lideri Bahçeli koalisyon görüşmeleri çerçevesinde Davutoğlu ile MHP Genel Merkezi'nde salı günü saat 14:00'te bir araya gelecek. Öncelikli hedefi muhalefette kalarak bir sonraki seçimde oylarını artırmak olan Bahçeli'nin, “uzlaşmaz” görüntüyü değiştirmesi bekleniyor. Görüşmede, Bahçeli, “kapıların kapalı olmadığını” anlatmak için düğmeye basacak. MHP'de AK Parti ile yakın diyalog kurabilecek 14 milletvekili görüşmeler süresince yakın markajda olacak ve iki parti tabanın arzu ettiği bir koalisyon olacağı mesajı verilecek.

Daha önce kamuoyu önünde 3 temel şartı ön koşul olarak koyan Bahçeli'nin kurmayları da Davutoğlu'nun ziyareti öncesinde bir çalışma hazırladı. Özellikle dış politika ve çözüm sürecine yönelik eleştiriler 16 başlıkta iletilecek.
Geçtiğimiz hafta AK Parti kurmayları ile bir sohbet görüşmesinde bir araya gelen MHP'li yöneticilerin Başbakan Yardımcılığı, İçişleri, Milli Eğitim ve Adalet bakanlıklarını istediği öğrenildi. Bazı özerk kurumların yanında ekonomi kurmaylarından birinin de MHP'li olmasını talep ediyor. Medya gücünün eksikliğinden yakınan MHP'nin bir diğer beklentisi ise TRT Genel Müdürlüğü. Ön görüşmede, AK Parti yöneticilerinin, “Şimdilik pazarlıkların bu aşamasına gelinmedi. Çözüm süreci konusunda esneklik bekliyoruz” dediği belirtiliyor.

HDP'ye nezaket ziyareti

Davutoğlu'nun, Kılıçdaroğu ve Bahçeli'ye ortaklık teklifi ile gideceği, Demirtaş'a ise 'nezaket' ziyaretinde bulunacağı ve hükümetin çözüm sürecinde hala kararlı bir noktada olduğu mesajının verileceği belirtildi. HDP bugüne kadar koalisyon tartışmalarında bir adım geride durma stratejisi izledi. Bunda HDP'nin AK Parti ile bir koalisyon ortaklığı yapabileceği söylemi dillendirildiğinde Demirtaş'tan “Söz veriyoruz; içerden ve dışardan AK Parti'ye destek vermeyeceğiz, muhalefet yapacağız” açıklaması gelmişti. Dolayısıyla AK Parti, HDP ile koalisyon ortaklığının tabanı rahatsız edeceği endişesi ile görüşmeyi sadece nezaket düzeyinde bırakacak. Ama HDP kurmayları ise Davutoğlu'nun ziyareti sırasında koalisyona hangi şartlarda evet diyeceğini anlatan maddeleri salı gününe kadar netleştirmeye çalışacak.

Dönüşümlü başbakanlık kabul edilemez

AKParti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, bir televizyonda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Atalay, “İlk tur biraz nezaket ziyareti, nabız yoklama şeklinde olacak. Herhalde ikinci tur belirleyici olur” diye konuştu.

CHP, MHP ve HDP liderlerinin çelişkili açıklamalarına dikkati çeken Atalay, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dönüşümlü başbakanlık için “Niçin olmasın” şeklindeki sözlerine de “Dönüşümlü başbakanlığa sıcak bakmıyoruz. Zor yürüyen bir sistemdir. Kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Haber Ara