Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

AK Parti'de 45+1 formülü

Koalisyon görüşmelerinde ilk turu tamamlayan AK Parti, eğer 45 günlük sürede hükumet kurma çalışmaları sonuçsuz kalırsa 45+1 formülünü devreye sokacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 11:32:22

AK Parti'de 45+1 formülü

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta partilere yaptığı ziyaretlerle koalisyon görüşmeleri start aldı. Görüşmelere ön koşulsuz ve ön yargısız başlayan AK Parti ile CHP'nin koalisyonu, MHP'nin tutumu nedeniyle mümkün olabilecek tek hükümet formülü olarak öne çıkıyor. Görüşmelerin olumsuz sonuçlanması ihtimalini de göz önünde bulunduran AK Parti, böyle bir durumda izlenecek yol üzerinde de çalışıyor. Böyle bir durumda, "45+1" olarak ifade edilen formül öne çıkıyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı, 45 günlük sürenin dolmasıyla ya da dolmadan birkaç gün önce herhangi bir hükümet seçeneğinin oluşmayacağının görüldüğünü belirtip, anayasada kendisine verilen yetkiyi kullanarak ülkeyi seçime götüreceğini ilan edecek. Ancak Cumhurbaşkanı, 90 günlük süreci başlatmadan Meclis toplanıp, "1 günlük mesai" ile erken seçim kararı alacak.

MHP-HDP krizi engellenecek

Yeniden seçim yolunda "45+1" olarak adlandırılan formül, Cumhurbaşkanı'nın inisiyatifi ele almasıyla işletilecek. 90 günlük "seçim" süreci işletilmeyeceği için HDP'nin içinde olacağı bir "seçim hükümeti" formülü nedeniyle yeni bir kriz yaşanmasının önüne geçilecek. Aksi durumda tüm partilerin oyları oranında temsil edileceği seçim hükümetinde HDP yer alacağından MHP'nin üye vermeyeceği, bu durumda da yeni bir "anayasal kriz" yaşanma ihtimali öne çıkıyor.

Bu formül, MHP'nin de elini rahatlatıyor. AK Parti'nin "destekçisi" konumunda görülmekten rahatsızlık duyan MHP de böylece AK Parti ile bir uzlaşı görüntüsü vermemiş olacak. Bu formülle "seçim kararı" alınmış olacağından mevcut hükümet ile seçime gidilmesi mümkün olacak. Ancak kulislerde, bu konuda tartışma yaşanması halinde AK Parti'nin son dakikada kuracağı bir azınlık hükümetiyle de formülün işletilebileceği belirtiliyor. Bu durumda MHP'nin destek vermesi gerekmiyor. Güvensizlik oylarının 276'yı bulması gerektiği için MHP'nin, Meclis'teki güven oylaması sırasında TBMM Genel Kurulu'na katılmaması yeterli olacak. Cumhurbaşkanı süreci başlatmış olacağı için de her halükarda gidilecek bir seçim öncesi Meclis, hiç olmazsa kendi iradesine göre belirlediği bir tarihte seçimlerin yapılmasını sağlamış olacak.

Özlük haklar düzenlenebilir

AK Parti kurmayları, Meclis'in bir günlük "seçim" mesaisinde, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin de bir "karar" alınabileceğini dile getiriyorlar. Mevcut durumda 7 Haziran'da seçilen milletvekilleri, 2 yıl görev yapmadıkları için milletvekili özlük haklarını kazanamıyor. Meclis'in bu konuda alacağı bir karar ile milletvekillerinin, yemin ettikten itibaren özlük haklarına sahip olacakları ancak haklardan yararlanmak için yine emeklilik yaş ve hizmet yılı koşullarını beklemeleri gerektiği vurgulanabilecek.

TEŞKİLATA 'HER İHTİMALE HAZIR OLUN' TALİMATI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla AK Parti il başkanlarını tek tek telefonla aradı. Koalisyon hükümeti kurulamaması ihtimalini göz önünde bulunduran Davutoğlu, il başkanlarına, "Biz burada koalisyon görüşmelerini yürütüyoruz, son dakikaya kadar da yürütmeye devam edeceğiz. Ama, siz her an bir seçime gidilebilirmiş gibi teyakkuzda olacaksınız. Hem bayramda, hem bayram sonrasında, çalışmalarınıza asla ara vermeyeceksiniz. Sürekli hemşehrilerinizle birlikte olacaksınız" talimatı verdiği öğrenildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara