Dolar

32,5647

Euro

34,7589

Altın

2.489,94

Bist

9.524,59

AK Parti, CHP ve MHP yeni anayasa paketi için buluşuyor

Meclis'te grubu bulunan 3 parti yeni anayasa paketinde yargı değişikliklerini görüşmek üzere ilk kez bir araya geliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 15:48:45

AK Parti, CHP ve MHP yeni anayasa paketi için buluşuyor

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri yeni anayasa paketi için bir araya geliyor.

Habertürk'ün haberine göre; Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor. AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri Meclis'in Şeref Holü'nde bir araya gelecek. Bu nokta özellikle seçildi. 15 Temmuz gecesi bombalanan noktalardan biri de Şeref Holü olmuştu. Parti temsilcileri uzlaşmanın önemine dikkat çekerek, "ortak akılla, devlet aklıyla hareket edilmeli" diyerek mesajı özetlediler.

ORTAK MESAJ

AK Partili Abdülhamit Gül şunları söyledi:

"Yaşanan hadisenin hukuki ifadesi vatana ve devlete ihanettir. Millete iradenin sembolleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Gazi Meclis'imiz tarihinde ilk defa bombalanmıştır. Gazi Meclis'imizin yaşamış olduğu o hadiseyi canlı ve diri tutmaktır.

Sayın Tezcan ile yaptığımız görüşmede, milletin vekilleri olarak nöbetimizi tuttuk, tarih bu destanı yazdı.

Burası sadece bir bina değildir. Kahraman evlatlarının toplandığı binadır, bu bina kurtuluş mücadelesinin beyni ve karargahıdır, bu Meclis Mustafa Kemal'in Mehmet Akif'in mirasıdır. 15 Temmuz gecesi Meclis'e saldıranlar milletin iradesine saldırmışlardır. Kimse bunlar kadar alçalmamıştır. 15 Temmuz gecesi Meclis'e yapılan saldırı ne kadar alçaksa, başta TBMM Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere tüm arkadaşlarımızın duruşu o kadar değerlidir.

Bu darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük pay milletimizindir. Milletimizin bu asil duruşu demokrasi yürüyüşümüzü tahkim etmiş, dünya demokrasi tarihinin dönüm noktası olmuştur. Bu süreçte hükümetimiz devlet içine yuvalanan FETÖ terör örgütü için hukuk devleti içerisinde çalışmalarını başlatmış, en kısa zamanda devletimiz bu terör örgütlerinden kurtulmuş olacak. İktidarıyla, muhalefetiyle, artık geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğimizden şüpheniz olmasın.

O gece milli iradeye sahip çıkan milletimiz, kurucu iradenin kendisi olduğunu göstermiştir. Kurucu irade olarak Meclis'te yeni anayasa ve bazı hükümlerin değişmesi için uzlaşmaya varacağımıza inancımız tamdır. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi parti liderlerini davet etmiştir. Akabinde Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımızın genel başkanlarla yaptığı görüşmeden anayasada bazı maddelerde değişiklik için mutabakata varılmıştır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla Yenikapı'da 5 milyon kahramanımızla miting yaşadık. Bu mitingde birlik ve beraberlik ruhu sergilenmiştir. Biz de demokrasimizi pekiştirecek unsurlar için kararlılığımız tamdır. Bizi burada buluşturan Yenikapı'daki milli birlik ve beraberlik ruhudur. 

Anayasa'da yapılacak değişiklikleri görüşüp, genel başkanlarımıza sunacağız. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini kalıcı hale getirmek için bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu hususlarda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz. "

YARGI AĞIRLIKLI PAKET

Anayasa değişikliğinin yargı ağırlıklı bir paket olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan "liderler zirvesi"nde mini bir anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Pakette HSYK'nın yapısının değiştirilmesi, HSYK üyelerinin belirlenmesi, yargıda birlik için askeri yargının kaldırılması gibi başlıklar olacak. CHP ve MHP bu önerilerin dışına çıkılmasını istemiyor.

Bugün düzenlenecek toplantıda çalışma usulleri belirlenecek.

Toplantıya AK Parti'den Abdülhamit Gül, CHP'den Bülent Tezcan ve MHP Mehmet Parsaklı katılacak.

Haber Ara