Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ailesi Tel Abyad'da kaldı

Tel Abyad'daki çatışmalardan kaçanlar Türkiye'ye geçmeye devam ediyor. Dün 3 bine yakın Suriyeli Türkiye tarafına geçti ancak hala karşı tarafta bekleyenler var. Akçakale'ye geçen 10 yaşındaki Ahmet de ailesini bekliyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 11:18:53

Ailesi Tel Abyad'da kaldı

AL Jazeera'den Abdülkadir Konuksever'in haberine göre, PYD ve IŞİD'in çatıştığı Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesinden kaçan Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen yanında tel örgüler kaldırılarak açılan koridordan Türkiye'ye geçiyor.

Pazar günü Türkiye tarafına geçip gece Akçakale'de kalan sığınmacılar Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla alındı. Halihazırda bekleyen 150-200 kişi öğleden sonra alınacak.

Pazar günü Akçakale'ye geçen grupta 10 yaşındaki Ahmet Nakşibendi de var. IŞİD'liler araya girince babası Macit Nakşibendi'nin kalabalıktan birine emanet ettiği Ahmet, ailesini istiyor. Askeri yetkililere göre, Türkiye'ye geçmeyi bekleyenler arasında Ahmet'in ailesi de bulunuyor. 

Ya akrabaların yanına ya AFAD kampına

Cumartesi günü dört Suriyeli ailenin Türkiye'ye geçmesi üzerine, Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran IŞİD, grubun gümrük kapısından geçişlerini engellemişti. Bunun üzerine sınır hattına yönelen Suriyeliler tel örgüleri aşmış ancak hendek olduğu için Türkiye tarafına geçememişlerdi.

Suriyeliler, bölgeyi kısa sürede kordona alan Türk güvenlik güçlerinin oluşturdukları koridordan kontrollü şekilde kayıt işlemlerinin yapılacağı gümrük sahasına alınmaya başlandı. Bu arada, geçişler sırasında Türk vatandaşları kol kola girip koridor oluşturarak sığınmacıların geçişini kolaylaştırdı.

AFAD ekiplerinin oluşturduğu noktaya alınan sığınmacıların üst araması yapılıyor ve beraberindeki eşyalar x-ray'den geçiriliyor. Kayıt işlemleri yapılan Suriyelilerin, daha sonra sağlık kontrolleri ve aşı işlemleri tamamlanıyor. Sığınmacılardan isteyenler Türkiye'deki akrabalarının yanına, kalacak yeri olmayanlar ise AFAD'ın kamplarına yerleştiriliyor.

İki haftada 15 binden fazla Suriyeli geldi

TEL ABYAD NEDEN ÖNEMLİ?

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin amacı kendi denetimindeki Kobani ve Cezire kantonları arasında iletişim sağlayacak bir koridor açmak ve tek taraflı ilan ettiği üç kantondan ikisi olan Kobani ile Cezire arasında mümkün olduğu kadar toprak bütünlüğü sağlamak.

YPG'nin ele geçirmeye çalıştığı Akçakale sınırındaki Tel Abyad, IŞİD için de kritik önemde. Tel Abyad, IŞİD'in hem yabancı savaşçı geçişi hem de kaçakçılık yapmak için kullandığı güzergâhlardan biri.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, 1-13 Haziran arasında 13 bin 434 kişinin Suriye'den Türkiye'ye geldiğini açıkladı. Sadece 14 Haziran'da kabul edilen Suriyeli sayısının ise 3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Türkiye'ye alınması kabul edilen Suriyelilerin gümrük kapısından geçmesinin planlandığını, ancak IŞİD'in bunu kabul etmediğini açıklamıştı.

"Tel Abyad'da 150 IŞİD'ci kaldı"

Bölgede ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait uçaklar keşif uçuşu yaparken, Türk askerinin sınırda aldığı güvenlik önlemleri de devam ediyor.

PYD'ye bağlı YPG güçleri ise Tel Abyad'ın 5 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman, Kürt güçlerin Tel Abyad civarındaki 20 köyü IŞİD'den aldığını söylerken, Tel Abyad'da sadece 150 IŞİD militanının kaldığını belirtti.

"IŞİD'e Rakka'dan destek yok"

Abdül Rahman'ın AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, Tel Abyad'da kalan IŞİD'ciler Rakka'dan destek gelmezse kasabayı terkedeceklerini IŞİD liderliğine iletti.

Abdül Rahman, "Rakka'daki IŞİD liderliği onlara takviye gönderemeyecek çünkü, koalisyon havadan IŞİD konvoylarını vuruyor" dedi.

PYD güçleri, Tel Abyad yolundaki kritik Sülük kasabasını da ele geçirirken, Abdül Rahman, IŞİD militanlarının cumartesi günü evlere bombalı tuzakları kurarak kasabadan çekildiğini, Sülük'teki çatışmlarda 16 IŞİD'cinin öldüğünü söyledi.

Haber Ara