Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Ailenin sac ayağında 'baba' rolü

Babanın toplumsal yaşam içindeki duruşu, tavır alışı, çocuğun örnek aldığı tutumlardır. Bu eksende düşünüldüğünde bir çocuk için babası rol model teşkil eder ve davranış kalıplarını da ona göre şekillendirmektedir

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-03 13:46:53

Ailenin sac ayağında 'baba' rolü

Aile üçgeninin bir bacağında anne, bir bacağında baba vardır. Çocuk bu üçgenin iki ayağının varlığıyla kendini güvende hisseder. Güven duygusu ise çocuğun kişiliğinin oluşması ve sağlıklı gelişmesinde çok etkili. Baba çocuğun yaşamında yeterince etkin olmadığında üçgen bozulur ve çocuğun güven duygusu noksan kalmaktadır.

İlk aylardan itibaren babalarının yakın ilgi ve alakasıyla büyüyen bebekler sevgi ve güven açısından doyum sağladıkları için çevreleriyle iletişim kurmada daha istekli görünmektedirler. ileri yaşlarda daha fazla sorumluluk sahibi olmaktadırlar. Ayrıca çocukların zihinsel gelişimleri ve akademik başarılarında babanın ilgisinin önemli bir faktör olduğu da bir gerçek.

Rol model baba tablosu

Aynı zamanda anne nasıl bir çocuğun iç dünyasını besliyor ve temsil ediyorsa baba da çocuk için dış dünyanın temsilcisi konumundadır. Babanın toplumsal yaşam içindeki duruşu, tavır alışı, çocuğun örnek aldığı tutumlardır. Bu eksende düşünüldüğünde bir çocuk için babası rol model teşkil eder ve davranış kalıplarını da ona göre şekillendirmektedir.

Özellikle ileri yaş grubuna doğru babanın rol model olarak addedilmesi aynı tutum ve davranışların çocukta da ortaya çıkması durumu görülür. Babanın örnekliği hal ve hareketlere yansırken babaların da bu süreçte kendi tutum ve davranışlarını olumlu yönde revize etmeleri de kaçınılmaz olmaktadır.

Haber Ara